– Det är olika grupperingar av pojkar från andra länder som gör upp om olika territorier, säger Hans Gren på polisen Foto: HENRIK JANSSON– Det är olika grupperingar av pojkar från andra länder som gör upp om olika territorier, säger Hans Gren på polisen Foto: HENRIK JANSSON
– Det är olika grupperingar av pojkar från andra länder som gör upp om olika territorier, säger Hans Gren på polisen Foto: HENRIK JANSSON
Social resursförvaltningen och polisen har kartlagt vilka ungdomar det är som rör sig i Nordstan. Foto: Henrik JanssonSocial resursförvaltningen och polisen har kartlagt vilka ungdomar det är som rör sig i Nordstan. Foto: Henrik Jansson
Social resursförvaltningen och polisen har kartlagt vilka ungdomar det är som rör sig i Nordstan.  Foto: Henrik Jansson
– Det som vi ska använda det här underlaget till är att se vad vi kan göra och på vilka sätt, säger Marie Larsson verksamhetschef på social resursförvaltning. Foto: HENRIK JANSSON– Det som vi ska använda det här underlaget till är att se vad vi kan göra och på vilka sätt, säger Marie Larsson verksamhetschef på social resursförvaltning. Foto: HENRIK JANSSON
– Det som vi ska använda det här underlaget till är att se vad vi kan göra och på vilka sätt, säger Marie Larsson verksamhetschef på social resursförvaltning.  Foto: HENRIK JANSSON
Under polisens insatser hittade man bland annat 60 portionsförpackade haschbitar vid konstgräsplanen utanför Nordstan. Foto: HENRIK JANSSONUnder polisens insatser hittade man bland annat 60 portionsförpackade haschbitar vid konstgräsplanen utanför Nordstan. Foto: HENRIK JANSSON
Under polisens insatser hittade man bland annat 60 portionsförpackade haschbitar vid konstgräsplanen utanför Nordstan.  Foto: HENRIK JANSSON

Pojkgängen slåss om narkotikan i Nordstan

Publicerad

Osäkerheten som många människor upplever i och omkring Nordstan har blivit en het politisk fråga. 

Nu har även den sociala resursförvaltningen i Göteborg – samt polisen – genomfört två olika kartläggningar om vilka ungdomar det är som rör sig i området. 

Polisen misstänker nu att narkotika spelar en stor roll i de bråk som skett på platsen.

– Det är olika grupperingar av pojkar från andra länder som gör upp om olika territorier i området när det kommer till narkotikahantering, säger Hans Gren, kommunpolis i Göteborg.

Hur man ska få bukt med oroligheterna kring nordens största köpcentrum, Nordstan, har blivit en stor fråga i Göteborgs kommun. 

Social resursförvaltning och polisen har nu på två olika håll genomfört kartläggningar om vilka ungdomar det är som rör sig i området – och varför. 

Polisens kartläggning innebar bland annat i en större insats under sex kvällar med hundpatruller, gränspolis, civila samt uniformerade poliser. 

– Huvudsyftet var att få en lite mer samlad lägesbild. Vi har haft en spretig bild över hur det ser ut i Nordstan och områdena omkring, säger Hans Gren, kommunpolis i Göteborg.

 

LÄS OCKSÅ: S-lösningen på problemen i Nordstan: Kultursatsning  

Hittade gömma på fotbollsplanen

Enligt Hans Gren är det många som har uttalat sig om kriminaliteten och läget vid Nordstan, även inom polisen har flera olika bilder av situationen funnits. 

Vid kartläggningen gjorde man flera tillslag och mycket narkotika hittades i området och på flera personer. 

– Polisen gjorde ett stort antal beslag på olika ställen i området. Bland annat hittade man en gömma med 60 portionsförpackade haschbitar, vid konstgräset bakom. Det är en ganska stor plats för narkotikahantering, säger Hans Gren. 

Polisen misstänker att just narkotikan spelar en stor roll i de bråk som utspelat sig.

– Det är olika gäng eller grupperingar från olika nationaliteter som vad vi tror slåss om olika typer av narkotikahanteringsområden. Det är svårt, ingen utav dem vill tala om varför de bråkar, säger kommunpolisen Hans Gren.

Det är alltså gäng som bråkar om narkotika? 

– Det är den slutsatsen som vi är ganska så nära på att dra, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Brottsplats Nordstan – så ser vardagen ut

Ungdomar upplever en trygghet

I social resursförvaltnings kartläggning uppkommer en annan bild.

Där visade det sig att de flesta av de tillfrågade ungdomarna upplevde Nordstan som en säker plats och besökte köpcentrumet för att träffa kompisar. 

– Det som är viktigt att förstå är att vi inte har träffat samma ungdomar som polisen. Det blir två olika bilder eftersom vi har olika uppdrag, säger Marie Larsson, verksamhetschef på social resursförvaltning. 

Ungdomarna som har pratat med social resursförvaltning har blivit tillfrågade av fältgrupper om de velat delta eller inte. Totalt har 69 personer blivit tillfrågade. 

– Det som vi ska använda det här underlaget till är att se vad vi kan göra och på vilka sätt. Hur kan vi göra platsen tryggare? Får vi tillräckligt många andra vuxna där blir det inte längre attraktivt att vara kriminell, säger Marie Larsson.

 

 Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.  

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER