Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojken slog ner äldre man – anhållen igen

15-år gammal stod den nu anhållne för skjutningen i Angered inför rätta misstänkt för synnerligen grov misshandel mot en pensionär i Kortedala. Advokaten Per Söderberg försvarar honom även nu.Foto: Anders Ylander
Händelsen vid fontänen på Kortedala torg upprörde människor över hela landet.Foto: Jan Wiriden
Bengt Söderlund, en av initiativtagarna till insamlingen för brottsoffret.Foto: Privat

För tre år sedan dömdes två tonåringar för att nästan ha sparkat ihjäl en pensionär vid Kortedala torg.

Händelsen fick stor uppmärksamhet och upprörda människor samlade in över hundratusen kronor till brottsoffret - i protest mot de låga skadestånden.

Nu är en av de två pojkarna anhållen misstänkt för att, tillsammans med tre andra, ha försökt skjuta ihjäl en man utanför Blå stället i Angered i augusti.

– Det förvånar mig inte, säger Bengt Söderlund, en av initiativtagarna till insamlingen för den brutalt misshandlade mannen i Kortedala.

Det var våren 2012 som en då 61-årig pensionerad man tillrättavisade några tonårskillar vid fontänen på Kortedala torg. Killarna ska ha retat pensionärens hund och gillade inte tillsägelsen.

Hundägaren överfölls av killarna som sparkade och slog honom så illa att 61-åringen hamnade i koma i två månader. Att han vaknade upp igen beskrevs som ett mirakel.

– Första dagen jag vaknade fattade jag ingenting. Sen såg jag att ögat var förstört, då tänkte jag "vad är det som händer", sa pensionären senare när denne vittnade i sin egen rättegång och berättade om sina stora minnesproblem.

– Jag kan inte svara i telefon när det ringer. Jag minns inte vem som ringer och vet inte vem det är.

Greps igen

En av de två som sedan dömdes till ungdomsvård och 140 timmars ungdomstjänst för grov misshandel av pensionären på Kortedala torg sitter nu anhållen på nytt.

Han var en av de fyra personer som greps och anhölls under tisdagen misstänkta för inblandning i en allvarlig skottlossning i Angereds centrum, den 16 augusti förra året. Då sköts en 21-årig man med flera skott utanför Blå Stället i Angered. Den skjutne blev svårt invalidiserad och är i dag, enligt åklagaren Stina Lundqvist, förlamad i båda benen.

– Den skjutne var väldigt nära att omkomma. Det har gått upp och ner under hösten och vi har under perioder inte trott att han skulle överleva, sa åklagaren Stina Lundqvist i samband med gripandet i tisdags.

Försök till mord

Hon leder nu förundersökningen om försök till mord.

Vid händelsen på söndagskvällen den 16 augusti avlossades flera skott.

En kvinna som blev vittne till händelsen berättade då för GT:

– Jag tittade ut och såg folk springa i panik, sa kvinnan.

En annan kvinna som lade sin lilla dotter i ett hus bredvid uppskattade antalet skott till fyra eller fem stycken.

Och det rör sig, enligt åklagaren Stina Lundqvist, om ett av många dåd i Göteborgs gängmiljö

– Det handlar om gängmiljö där man hanterar narkotika i Hjällbo- och Hammarkulleområdet, säger Stina Lundqvist.

Motivet är inte klarlagt men hon menar att det är troligt att dådet har med narkotikaaffärer att göra. Två av de fyra anhållna, däribland den som dömdes för den grova misshandeln av pensionären för några år sedan dömdes 2014 också för narkotikabrott. Den ansågs ha organiserat försäljning av hasch och cannabis i norra delarna av Göteborg. Ett halvt kilo narkotika hade då tagits i beslag och domen blev även den gången ungdomstjänst.

Den nu anhållne för skjutningen i Angered centrum har samma advokat som vid utredningen av den grova misshandeln 2012.

Advokaten vill inte kommentera den tidigare domen men säger att den anhållne förnekar de nu aktuella gärningarna.

Samlade in 137000 kronor

Bengt Söderlund var en av initiativtagarna till den insamling som gjordes för att samla in pengar till den misshandlande pensionären 2012. Insamlingen startade för att hjälpa den misshandlade och i protest mot vad som sågs som för låga straff och skadestånd.

Över tusen personer blev medlemmar i en Facebook-grupp till stöd för insamlingen och 137000 kronor samlades in, enligt initiativtagaren.

Han är inte överraskad över beskedet att en av de dömda nu misstänks för nya brott.

– De skulle ha tagit tag i de här killarna tidigare och gett dem ett bra straff. Då hade det här kanske aldrig hänt.

Under torsdagen släpptes tre av de fyra anhållna för inblandning i mordförsöket i Angereds centrum, medan den fjärde begärdes häktad.

En av de som släpptes är den yngling som för tre år sedan dömdes för den grova misshandeln på Kortedala torg. Misstankarna mot samtliga kvarstår dock.