15-år gammal stod den nu anhållne för skjutningen i Angered inför rätta misstänkt för synnerligen grov misshandel mot en pensionär i Kortedala. Advokaten Per Söderberg försvarar honom även nu. Foto: Anders Ylander15-år gammal stod den nu anhållne för skjutningen i Angered inför rätta misstänkt för synnerligen grov misshandel mot en pensionär i Kortedala. Advokaten Per Söderberg försvarar honom även nu. Foto: Anders Ylander
15-år gammal stod den nu anhållne för skjutningen i Angered inför rätta misstänkt för synnerligen grov misshandel mot en pensionär i Kortedala. Advokaten Per Söderberg försvarar honom även nu. Foto: Anders Ylander
Händelsen vid fontänen på Kortedala torg upprörde människor över hela landet. Foto: Jan WiridenHändelsen vid fontänen på Kortedala torg upprörde människor över hela landet. Foto: Jan Wiriden
Händelsen vid fontänen på Kortedala torg upprörde människor över hela landet. Foto: Jan Wiriden
Bengt Söderlund, en av initiativtagarna till insamlingen för brottsoffret. Foto: PrivatBengt Söderlund, en av initiativtagarna till insamlingen för brottsoffret. Foto: Privat
Bengt Söderlund, en av initiativtagarna till insamlingen för brottsoffret. Foto: Privat

Pojken slog ner äldre man – anhållen igen

Publicerad

För tre år sedan dömdes två tonåringar för att nästan ha sparkat ihjäl en pensionär vid Kortedala torg.

Händelsen fick stor uppmärksamhet och upprörda människor samlade in över hundratusen kronor till brottsoffret - i protest mot de låga skadestånden.

Nu är en av de två pojkarna anhållen misstänkt för att, tillsammans med tre andra, ha försökt skjuta ihjäl en man utanför Blå stället i Angered i augusti.

– Det förvånar mig inte, säger Bengt Söderlund, en av initiativtagarna till insamlingen för den brutalt misshandlade mannen i Kortedala.

Det var våren 2012 som en då 61-årig pensionerad man tillrättavisade några tonårskillar vid fontänen på Kortedala torg. Killarna ska ha retat pensionärens hund och gillade inte tillsägelsen.

Hundägaren överfölls av killarna som sparkade och slog honom så illa att 61-åringen hamnade i koma i två månader. Att han vaknade upp igen beskrevs som ett mirakel.

– Första dagen jag vaknade fattade jag ingenting. Sen såg jag att ögat var förstört, då tänkte jag "vad är det som händer", sa pensionären senare när denne vittnade i sin egen rättegång och berättade om sina stora minnesproblem.

– Jag kan inte svara i telefon när det ringer. Jag minns inte vem som ringer och vet inte vem det är.

Greps igen

En av de två som sedan dömdes till ungdomsvård och 140 timmars ungdomstjänst för grov misshandel av pensionären på Kortedala torg sitter nu anhållen på nytt.

Han var en av de fyra personer som greps och anhölls under tisdagen misstänkta för inblandning i en allvarlig skottlossning i Angereds centrum, den 16 augusti förra året. Då sköts en 21-årig man med flera skott utanför Blå Stället i Angered. Den skjutne blev svårt invalidiserad och är i dag, enligt åklagaren Stina Lundqvist, förlamad i båda benen.

– Den skjutne var väldigt nära att omkomma. Det har gått upp och ner under hösten och vi har under perioder inte trott att han skulle överleva, sa åklagaren Stina Lundqvist i samband med gripandet i tisdags.

Försök till mord

Hon leder nu förundersökningen om försök till mord.

Vid händelsen på söndagskvällen den 16 augusti avlossades flera skott.

En kvinna som blev vittne till händelsen berättade då för GT:

– Jag tittade ut och såg folk springa i panik, sa kvinnan.

En annan kvinna som lade sin lilla dotter i ett hus bredvid uppskattade antalet skott till fyra eller fem stycken.

Och det rör sig, enligt åklagaren Stina Lundqvist, om ett av många dåd i Göteborgs gängmiljö

– Det handlar om gängmiljö där man hanterar narkotika i Hjällbo- och Hammarkulleområdet, säger Stina Lundqvist.

Motivet är inte klarlagt men hon menar att det är troligt att dådet har med narkotikaaffärer att göra. Två av de fyra anhållna, däribland den som dömdes för den grova misshandeln av pensionären för några år sedan dömdes 2014 också för narkotikabrott. Den ansågs ha organiserat försäljning av hasch och cannabis i norra delarna av Göteborg. Ett halvt kilo narkotika hade då tagits i beslag och domen blev även den gången ungdomstjänst.

Den nu anhållne för skjutningen i Angered centrum har samma advokat som vid utredningen av den grova misshandeln 2012.

Advokaten vill inte kommentera den tidigare domen men säger att den anhållne förnekar de nu aktuella gärningarna.

Samlade in 137000 kronor

Bengt Söderlund var en av initiativtagarna till den insamling som gjordes för att samla in pengar till den misshandlande pensionären 2012. Insamlingen startade för att hjälpa den misshandlade och i protest mot vad som sågs som för låga straff och skadestånd.

Över tusen personer blev medlemmar i en Facebook-grupp till stöd för insamlingen och 137000 kronor samlades in, enligt initiativtagaren.

Han är inte överraskad över beskedet att en av de dömda nu misstänks för nya brott.

– De skulle ha tagit tag i de här killarna tidigare och gett dem ett bra straff. Då hade det här kanske aldrig hänt.

Under torsdagen släpptes tre av de fyra anhållna för inblandning i mordförsöket i Angereds centrum, medan den fjärde begärdes häktad.

En av de som släpptes är den yngling som för tre år sedan dömdes för den grova misshandeln på Kortedala torg. Misstankarna mot samtliga kvarstår dock.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER