Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pojke pistolhotade flicka – blev inte omhändertagen

Publicerad

En 14-åring pojke ska ha hotat en jämnårig flicka med en skarpladdad pistol i Göteborg.

Han misstänks för både olaga hot och grovt vapenbrott men omhändertogs inte utan släpptes på fri fot av socialtjänsten, skriver Aftonbladet.

– Vad krävs egentligen för ett omhändertagande numera, säger en av poliserna som jobbar med ärendet till tidningen.

Händelsen utspelade sig på torsdagskvällen. 

Den misstänkte gärningsmannen och den utsatta flickan ska känna varandra sedan tidigare.

Pojken ska då ha åkt hem till flickan och hotat henne med en skarpladdad pistol, skriver Aftonbladet.

Dagen efter gjorde polisen en husrannsakan i pojkens hem och hittade inte bara vapnet utan också ammunition. Polisen grep honom och lämnade över fallet till socialtjänsten som inte gjorde något utan släppte i stället pojken på fri fot. 

Polis och åklagare startar ingen förundersökning då pojken är under 15 år. 

”Har agerat jäkligt märkligt”

Pojken ska enligt Aftonbladet ha frågat polisen: ”Vem som hade golat” och beskrivs som gränslös i utredningen.

– Socialtjänsten har agerat jäkligt märkligt med tanke på att det finns en målsägare här, säger Anders Klingberg, polis i Göteborg, till tidningen.

Flickan beskrivs nu som livrädd och fruktar för sitt liv.

– För att fatta ett beslut om LVU måste lagstiftningens kriterier vara uppfyllda. Det handlar om den unges hälsa och utveckling och inte om samhällsskydd. Om det finns ett vård och behandlingsbehov kan behovet också ha tillgodosetts genom frivillig vård, säger Ingvor Gunnarsson, sektorschef för socialtjänsten i Göteborgs stadsdelsförvaltning till Aftonbladet.

Hänvisar till sekretess 

På frågan om varför man inte gjorde något då pojken hade en pistol så menar Ingvor Gunnarsson att hon inte kan uttala sig i individuella ärenden på grund av sekretess.

Men tillägger att vid allvarliga indikationer så ska det göras en bedömning och att det är svårt för henne att svara på om socialtjänsten gjort en risk- och skyddsbedömning, men hon utgår från att detta har gjorts. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER