Det var i förrådshuset till höger på gården som den funktionshindrade pojken låstes in i "mysen" på fritidshemmet i Falkenberg. OBS! Bilden är ett montage. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Det var i förrådshuset till höger på gården som den funktionshindrade pojken låstes in i "mysen" på fritidshemmet i Falkenberg. OBS! Bilden är ett montage. Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Pojke låstes in i trälåda

Publicerad
Uppdaterad
FALKENBERG. På fritidshemmet Villa Balder låstes en funktionshindrad pojke in i en träbur kallad "mysen" när han var besvärlig. Helt oacceptabelt, skriver nu socialstyrelsen ett år efter att händelserna anmäldes enligt Lex Sarah.
Redan i februari förra året stängde socialnämnden i Falkenberg av den ordinarie personalen. Senare sades verksamhetschefen upp från sin anställning och tre anställda vid Villa Balder omplacerades.
Det var två vikarier som oberoende av varandra anmälde arbetsmetoderna, som Socialstyrelsen nu också fördömer.
På fritidshemmet fanns en fyra kvadratmeters trälåda med betonggolv i ett förrådshus på gården. Den kallades "Mysen" och där hade en funktionshindrad pojke tvångsplacerats vid åtminstone fyra tillfällen, när personalen inte klarade av att hantera honom.

Klättrade över dörr

Vid ett tillfälle lyckades pojken klättra över dörren. Då sattes det in en högre dörr med ett titthål, vilket var enda möjligheten för pojken att titta ut.
Den första anmälaren skriver:
"Vi lockar med fotboll, gunga och så vidare men når inte fram. Detta pågår ett tag sen får NN nog, hon uttrycker sig "det är ju för sjutton konfirmationsfest i trädgården jämte" genom att hon tar tag i armarna och vi andra, på uppmaningen "ta tag här då" i var sitt ben så förflyttas, släpas (pojken) till ett gårdshus, med betonggolv och inuti finns "mysen"."
För att övervaka pojken i träburen fanns ett tag också en kamera:
"När jag sedan kom ut i tv-rummet får jag se i en tv-monitor som barnen står och kollar på, pojken bankar och slår i väggarna och är helt hysterisk där inne vilket man inte hör eftersom de skruvat ner volymen och stängt dörren in i huset. Där är han från 15.50 till pappa kommer 17.32."
Socialstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot att man metodiskt begränsat pojkens frihet, vilket strider "mot gällande lagstiftning att använda tvång annat än i nödsituationer" och anser metoden "helt oacceptabel".

Får också beröm

Samtidigt får socialnämnden i Falkenberg beröm för att man efter anmälan har agerat snabbt, dels genom att säga upp verksamhetschefen, förflytta delar av personalen och sedan arbetat intensivt med information, utbildning och en total översyn av fritidshemmets arbetsmiljö.
Händelserna är också polisanmälda och ligger nu, ett år efter händelserna för ett avgörande hos åklagare Alexander Kronenberg i Halmstad.
- Förundersökningen är på 150 sidor och jag har hunnit gå igenom ungefär 90. Det är mycket komplicerat men inom en månad hoppas jag komma fram till någon form av åtgärd, säger han.
Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER