Pojke kidnappades vid skola – misshandlades

Två av de misstänkta tillsammans med bland annat offret.
Foto: Polisen
Här inträffade misshandeln, vittnar pojken om i förhör.

Tre ungdomar döms för människorov och grov misshandel efter att ha kidnappat en 14-årig pojke vid en skola.

En fjärde ungdom döms för olaga frihetsberövande i samband med händelsen.

Enligt åklagaren är brottet hedersrelaterat och grundar sig på att offret träffade en kvinnlig släkting till de nu dömda.

De fyra unga männen kidnappade den 14-årige pojken den 30 januari utanför en högstadieskola i Göteborgsområdet. Kidnappningsdramat ska ha pågått i ungefär två timmar.

De fyra personerna, fyra unga män, greps och anhölls i ett senare skede.

Nu har domen fallit vid Göteborgs tingsrätt. 

Fyra ungdomar döms

En av de unga männen dömds till fängelse i ett år och två månader, en annan till ett års fängelse. De två övriga döms till villkorlig dom respektive ungdomstjänst.

Rätten skriver:

"Det är genom vad som redovisats ovan utrett att samtliga fyra tilltalade har varit inblandade i det inledande skedet eller den del som åklagaren har gjort gällande ska leda till straffansvar för människorov. Enligt tingsrätten är det utrett att målsäganden har blivit hämtad från sin skola mitt på dagen och att han sett tillomständigheterna saknat en reell möjlighet att vägra följa med in i bilen. Det sätt som han förts bort på har enligt tingsrätten varit fråga om ett bemäktigande som skett på ett sådant sätt som åklagaren har gjort gällande."

Åklagaren: Hedersrelaterat

Åklagare Mats Ihlbom.
Foto: HENRIK JANSSON

Åklagaren Mats Ihlbom menar att brottet var hedersrelaterat.

– Det finns en historia mellan den här pojken och en kvinnlig släkting till de misstänkta, sa Ihlbom i samband med att åtalet kom.

En bild som stöds av tingsrätten, även om man skriver att "det saknas anledning att närmare klassificera denna form av beteende". 

Brottet skedde efter att ungdomarna fått se offret tillsammans med två flickor på en bild på appen Snapchat.

"Enligt tingsrätten är det vidare klart att orsaken till att (de misstänkta) sökte upp målsäganden var att denne, utan tillåtelse, hade träffat kvinnliga släktingar till (de misstänkta)."

Ungdomarna ska betala skadestånd på omkring 60 000 kronor till offret.

Förnekar brott

Samtliga ungdomar har under processens gång förnekat brott gällande kidnappningen. Däremot har några av dem vidgått de faktiska händelserna i en eller annan utsträckning.

Försvarsadvokaten Viktor Carlberg företräder den person som döms till längst fängelsestraff.

– Den spontana reaktionen är att det är en välformulerad dom men jag håller inte med om alla slutsatser i den. Vi får överväga om vi ska klaga i någon del, en diskussion jag måste ha med min klient, säger Carlberg och tillägger bland annat att han inte anser att hans klient bör dömas till fängelse på grund låg ålder.

Karl Sjölander, målsägandebiträde, uppger att offret och familjen är besvikna på domen. 

– Det är för lindriga påföljder och alldeles för lågt skadestånd, säger han och menar att tingsrätten undviker frågan om hedersmotiv.