Flera personer har samlats på tisdagen på platsen där den tonårige pojken blev påkörd så illa att han avled av sina skador. Foto: Robert BetzehagFlera personer har samlats på tisdagen på platsen där den tonårige pojken blev påkörd så illa att han avled av sina skador. Foto: Robert Betzehag
Flera personer har samlats på tisdagen på platsen där den tonårige pojken blev påkörd så illa att han avled av sina skador. Foto: Robert Betzehag
Polisen utreder en misstänkt smitningsolycka som inträffade sent på måndagskvällen i Trollhättan. Foto: Robert BetzehagPolisen utreder en misstänkt smitningsolycka som inträffade sent på måndagskvällen i Trollhättan. Foto: Robert Betzehag
Polisen utreder en misstänkt smitningsolycka som inträffade sent på måndagskvällen i Trollhättan. Foto: Robert Betzehag

Pojke kördes ihjäl framför vännerna

Publicerad
Uppdaterad

En pojke i yngre tonåren har avlidit efter att ha blivit påkörd av en personbil i Trollhättan.

Pojken var på väg hem efter träningen och cyklade tillsammans med sina kompisar.

– Två av pojkarna blev vittnen till delar av händelsen, säger Karl-Johan Främling, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Trollhättan.

Polisen utreder händelsen som en misstänkt smitningsolycka.

– Han hade alltid ett leende och glimten i ögat, vi tyckte väldigt mycket om honom, säger en av ledarna i föreningen. 

Det var under måndagskvällen som en pojke hittades svårt skadad på en parkeringsplats i ett bostadsområde i Trollhättan. 

– En person som gick förbi såg en livlös pojke på marken. Bredvid honom låg också en cykel. Vittnet ringde 112 och så drogs händelsen i gång, berättar Hans Lippens.

Vittnen har berättat för polisen att pojken ska ha blivit påkörd av en bilist som sedan smitit från olycksplatsen.

– Enligt vittnen har bilföraren gått ur bilen, tittat efter vad som hänt med fordonet och sedan hoppat in i bilen och avvikit från platsen, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region väst.

Var på väg hem med kompisarna

Pojken hade varit och tränat med tre av sina kompisar och de cyklade hemåt tillsammans, berättar polisen. En pojke lämnade gänget lite tidigare där han bodde och de tre andra fortsatte. En av dem svängde ner mot den aktuella parkeringen där han blev påkörd.

– Två av pojkens kompisar var en bit ifrån och såg delar av händelseförloppet, säger Karl – Johan Främling, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Trollhättan.

 

LÄS OCKSÅ: Durim Lumi, 36, döms för yxmord på ung kvinna: "Avrättning"

 

Jagar smitare

Både polis och räddningstjänst beordrades till platsen, och pojken fördes sedan till sjukhus med ambulans. 

– Ambulanspersonalen gjorde livräddande åtgärder och fortsatte med detta hela färden till sjukhus. En polisman hoppade in och körde ambulansen så att de kunde fortsätta jobba med patienten, säger Hans Lippens.

Foto: Robert Betzehag

Men pojkens liv gick inte att rädda utan han avled på sjukhus.

Nu jagar polisen personen som misstänks ha kört på pojken – och sedan smitit från platsen. Brottsrubriceringen är smitning från trafikolycka men även grovt vållande till annans död. 

Mörk bil intressant för polisen

En mörk bil sägs vara intressant i utredningen, eventuellt med skador från olyckstillfället. 

– Det handlar om en större personbil, eventuellt en suv, säger Hans Lippens.

Polisen har också pratat med personer i bostadsområdet som kan ha gjort iakttagelser. Arbetet fortsätter under tisdagsmorgonen.

– Vi kommer att göra dörrknackningar och hålla fler vittnesförhör. Nu gäller det att få tag i bilen och bilföraren. Cykeln har tagits i beslag, säger Hans Lippens.

Mobilt poliskontor

Polisen har också upprättat ett mobilt poliskontor på platsen. Det kommer att hålla öppet hela dagen.

– Vi är här om folk av någon anledning vill prata med polisen och vi vill finnas här i området och visa att vi tar det här på stort allvar, säger Karl-Johan Främling.

Han berättar att det är en mycket tryckt stämning i området och att många är väldigt ledsna över det som hänt.

 

LÄS OCKSÅ: Henriks varning för dödsfällan i Thailand

 

Ungdomar sörjer på platsen

– Just nu är det ett 20-tal ungdomar som står här. Några gråter, säger Karl-Johan Främling vid lunchtid på tisdagen.

En person som kände pojken sedan ungefär två år tillbaka genom idrottsföreningen berättar om en glad och god person.

– Han hade alltid ett leende och glimten i ögat, vi tyckte väldigt mycket om honom, säger personen som är ledare i föreningen. 

Det var när pojken cyklade hem från en träning som olyckan var framme.

– Det är en jättestor tragedi, det var en jättego kille. Laget har gått igenom en tung period och det här är väldigt tungt för killarna. 

Skolorna i Trollhättan har inlett ett krisarbete – föreningen kommer att samla de som tränade tillsammans med pojken för att samtala och ta sig till olycksplatsen och tända ljus. 

– Vi måste bearbeta det här. 

"Berört oss väldigt mycket"

Tränaren hoppas att familjen kommer kunna få svar på de ofattbara frågorna.

– Nu måste man ju reda ut vad som verkligen har hänt, så man kommer fram till något så familjen får svar. Jag kan inte ens föreställa mig vad de går igenom. 

Även polisen har berörts starkt av olyckan.

– Flera som hört nyheten på radion på morgonen kom tidigare till jobbet för att de ville engagera sig för att lösa det här. Händelsen har berört oss väldigt mycket, säger Karl-Johan Främling.

Han beskriver en stor polisinsats där omkring 20 poliser arbetar med händelsen.

– Vi har en stor resurs som jobbar aktivt, både trygghetsskapande, med dörrknackningen och med att följa upp vittnesmålen. Vi tittar även på övervakningsfilmer. Vi har även pratat med den avlidnes kompisar igen. Vi höll väldigt korta förhör initialt på grund av att de var chockade efter händelsen, förklarar Karl-Johan Främling. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER