Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojkarnas modiga insats: Räddade avsvimmad man

Kompisarna Oliver Barkestam och Helmer Georgii såg att mannen var medvetslös och kallade på hjälp: ”Det gick förbi en massa vuxna”.
Foto: Privat
Pojkarna uppsökte en vuxen i närheten för hjälp, och Veronica Magnusson ringde ambulans: ”Jag tror inte han hade levt om inte pojkarna hade uppmärksammat det”.
Foto: Privat
Kompisarna Oliver Barkestam, 11, och Helmer Georgii, 12, var på väg till mataffären när de såg en man ligga medvetslös i en park i Tibro. Snabbt sprang de fram och kallade på hjälp från en vuxen, som såg till att en ambulans kom till platsen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Kompisarna Oliver Barkestam, 11, och Helmer Georgii, 12, var på väg till mataffären när de såg en man ligga medvetslös i en park i Tibro.

Snabbt sprang de fram och kallade på hjälp från en vuxen, som såg till att en ambulans kom till platsen.

Samtidigt stod vuxna och bara tittade på.

– Jag tycker det var dumt, man måste lära sig att om nån mår dåligt så kollar man till hur den personen mår, säger Oliver.

Det var i förra veckan som kompisarna Oliver och Helmer var på väg från några kompisar till Ica. I närheten av mataffären, i en park, såg de då hur en man låg till synes avsvimmad i gräset.

– Han såg inte ut att må så bra. Sen kom andra ungdomar och höll på att skratta och gå runt honom, de tog det inte på allvar, säger Helmer Georgii, 12.

– Det gick förbi en massa vuxna, men de kollade inte till honom, så då fick jag och Oliver gå fram och vi kollade ifall han såg ut att andas, men jag kunde inte riktigt se, så jag sa till Oliver att vi måste hitta hjälp.

De sprang till mataffärens parkering och påkallade uppmärksamhet hos en kvinna som stannade sin bil.

– Jag såg på dem att någonting hade hänt, de var jätterädda. En kvinna stod bredvid dem och sa bara att hon behövde gå med sina frysvaror till bilen. Det gör mig så upprörd, berättar kvinnan, Veronica Magnusson.

”Det var väldigt läskigt”

Veronica Magnusson har tidigare jobbat inom vården och kunde snabbt se att mannen var illa däran. Hon påbörjade hjärt- och lungräddning, och kunde tillkalla ambulans.

– Jag tror inte att han hade levt om inte pojkarna hade uppmärksammat det. Så fint att två 12-åringar kommer och vågar stanna till när ingen annan vågar, säger hon. 

Hon har efter händelsen varit i kontakt med mannen, och fått höra att historien fick ett lyckligt slut. Mannen har i efterhand hört av sig till pojkarnas föräldrar via sociala medier, för att säga tack.

Oliver Barkestam berättar att situationen var skrämmande.

– Det var väldigt läskigt, man var i chock.

Men mest förvånade är han och kompisen Helmer över att ingen annan hjälpe till.

– Jag tycker det var dumt, man måste lära sig att om nån mår dåligt så kollar man till hur den personen mår, säger Helmer.