Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pojkarna känslokalla: "Det var en cool grej"

Pojkarna häktades misstänkta för inblandning i misshandeln vid Kortedala torg. Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Carl-Eric Cedvanders kranium är intryckt efter den råa misshandeln på Kortedala torg i Göteborg. Enligt bekanta till offret är det osäkert om han kommer att överleva.

De nu häktade pojkarna har visat total känslokyla inför vänner då de skrutit om dådet.

- Det var en cool grej. De pratade om hur de kickade den här mannen, säger en vän som hört dem berätta om händelsen.

Fyra av pojkarna som misstänks för misshandeln på 61-årige sjukpensionären Carl-Eric Cedvander häktades av Göteborgs tingsrätt i går.

Först ut var den 15-åring som erkänt att han utdelat slag. Han såg trött ut och var klädd i en huvtröja när han fördes in i rätten.

Mamman fick bäras ut

Efter en timme bakom stängda dörrar kom beskedet att han häktas, men inte för mordförsök som åklagaren först yrkat på, utan för synnerligen grov misshandel. När beskedet kom föll pojkens mamma ihop i gråt och fick bäras ut ur rätts­salen.

Pojkens försvarare Per Söderberg kommer att överklaga beslutet i dag:

- Jag har inte varit med om att en 15-åring häktas under mina 26 år som advokat.

- Vi anser inte att det finns "synnerliga skäl" att häkta honom som rätten gör. Det är mer lämpligt att ta min klient till ett LVU-hem där det redan finns en plats för honom, säger Per Söderberg.

Anders Lindstrand, advokat för pojken som hade förhandlingar därefter, håller med.

- Det mest humana vore ett ungdomshem.

- Dessutom har han svår ångest för det han kanske kan ha medverkat till. Det är fel att häkta en så ung person.

Berättade för kompisar

Men enligt vad vänner sagt till GT är ingen av de inblandade särskilt ångerfull.

Som GT kunde berätta i går ska pojkarna efter dådet ha skrutit för kompisar om vad de gjort. De ska då ha visat total känslokyla inför händelsen och sitt offer, som nu svävar mellan liv och död.

- Det var en cool grej. De ­pratade om hur de kickade den här mannen, säger en vän som hört dem berätta om misshandeln.

Enligt GT:s uppgifter är flera av killarna aktiva kampsportare och utövare av extremvarianten MMA, som är en mix av boxning, brasiliansk jiu-jitsu, judo och thaiboxning.

Misshandeln av Carl-Eric Cedvander har beskrivits som mycket rå och brutal och ska ha avslutats med att han sparkades i huvudet. Enligt bekanta till offret är det inte säkert att han kommer att klara sig. 61-åringen har fått svåra hjärnskador och ligger nedsövd.

- Hela kraniet är intryckt, säger en bekant.

Har gjort husrannsakan

Polisen har tagit flera föremål i beslag för att binda de misstänkta till dådet. Deras familjer har vittnat för GT om polisens noggranna husrannsakningar där man bland annat tagit skor, kläder, datorer och mobiltelefoner i beslag.

En av de misstänkta pojkarna har uppgett att han inte varit i Kortedala när Carl-Eric Cedvander misshandlades. Men flera vittnen på platsen som GT har pratat med placerar honom ändå där vid tiden för dådet.

Åtal ska vara väckt senast den 13 april.