Pojkar friades i mordåtal – nu överklagas domen

EU-migranten Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu hittades död i Smedbyparken i Huskvarna i början av augusti.
Foto: Mikael Good / Mikael Good

Två tonårspojkar misstänktes för att ha misshandlat EU-migranten Gica till döds i Huskvarna. Men i slutet av december friades de från mordanklagelserna i Tingsrätten.

Det kan finnas andra händelseförlopp som resulterat i Gicas död, menade rätten. 

Åklagaren Linda Schön har nu överklagat domen.

– Den alternativa förklaringen är praktiskt taget utesluten, säger hon i ett pressmeddelande från åklagaremyndigheten.

Den 8 augusti hittades EU-migranten Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu död i Smedbyparken i Huskvarna av en förbipasserande.

Kort därpå häktades en 16-årig pojke misstänkt för mord. Och i november åtalades 16-åringen och en så kallad bevistalan väcktes mot en inte straffmyndig 14-årig pojke.

Enligt polisens förundersökning ska pojkarna ha utövat ett omfattande och brutalt våld mot Gica någon gång mellan den 7 och 8 augusti. Misstanken var att de hade misshandlat honom med olika tillhyggen – bland annat en livboj, en vägkon och en skylt.

Men tingsrättens gjorde bedömningen att det inte gick att bevisa att tonåringarna är ansvariga för Gicas död, och friade dem från mordanklagelserna.

Enligt det rättsmedicinska yttrandet dog Gica först tre och en halv timme efter det att misshandeln avslutats. Därför anser tingsrätten att det kan finnas andra händelseförlopp som resulterat i mannens död. 

Domen överklagas

Tingsrätten ansåg samtidigt att 16-åringen gjort sig skyldig till grov misshandel och ofredande, och dömde honom till sluten ungdomsvård i fem månader. 14-åringen friades från alla misstankar. 

Åklagaren Linda Schön delade inte rättens resonemang och har nu beslutat sig för att överklaga domen i sin helhet.

- Den alternativa förklaringen är praktiskt taget utesluten. Vidare borde bevistalan i sin helhet ha prövats av tingsrätten, säger kammaråklagare Linda Schön i ett pressmeddelande från åklagaremyndigheten. 

Bevistalan kan vara aktuellt i fall där barn som är under 15 begår brott. Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte. Sociala myndigheter kan dock fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.

Av överklagandet framgår att viss kompletterande och förtydligande utredning har och ska inhämtas.