Nu är betalzonen för trängselskatt i Göteborg fastlagd. Runt zonen ska det finnas 48 betalzoner och avgiften kommer att vara som högst när trafiken är som tätast. Foto: Jan Wiriden
Nu är betalzonen för trängselskatt i Göteborg fastlagd. Runt zonen ska det finnas 48 betalzoner och avgiften kommer att vara som högst när trafiken är som tätast. Foto: Jan Wiriden

Platserna där du ska betala trängselskatt

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Nu är betalzonen för trängselskatt i Göteborgs fastlagd.
Inringad med 48 betalstationer och ett antal andra åtgärder.
- Nu ändras nog ingenting innan regeringen tar beslutet, säger utredaren Per Bergström-Jonsson.
På GT:s karta  kan du se hur du påverkas av trängselskatten som införs 2013.
In i det sista har utredarna skruvat på förslaget. De kartor vägverket visat förut och GT publicerat tidigare har justerats.

Dra in mer pengar

De tyngsta skälen till förändringarna är att göra systemet mer rättvist och samtidigt dra in per pengar.
Nu tas skatt ut under en längre tid av dygnet och till högre taxor än de första förslagen.
Högst avgift tas ut när trängseln anses vara störst.
- Nu ändrar vi inget före 23 mars i alla fall, säger Per Bergström-Jonsson. Den 11 mars ska kommunfullmäktige ta beslut om förslaget.

48 betalstationer

Skattezonen är nu inringad med 48 betalstationer på 44 ställen.
Utredarna har kört runt betalzon många många gånger för att hitta akilleshälarna.
- Vi har väldigt bra koll på vilka smitvägar som kan tänkas uppstå, säger Per Bergström-Jonsson.

Stoppa smitning

Det handlar om trafikreglering och styrning av trafiken på ett dussintal ställen runt zonen för att stoppa smitning.
Fler avstängda gator än de tre som nu spärras för genomfartstrafik?
- En fysisk avstängning av en gata är en mycket svår åtgärd som kraftig griper in de boendes vardag så det vill vi undvika, säger han.
Ytterligare betalstationer blir det troligen inte. Varje sådan kostar 10 miljoner att bygga.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER