Susanne Eliasson tog tag i råttans svans och kastade ut den genom fönstret. Foto: PrivatSusanne Eliasson tog tag i råttans svans och kastade ut den genom fönstret. Foto: Privat
Susanne Eliasson tog tag i råttans svans och kastade ut den genom fönstret. Foto: Privat
Susanne Eliasson hittade en råtta i sin toalett. Foto: PrivatSusanne Eliasson hittade en råtta i sin toalett. Foto: Privat
Susanne Eliasson hittade en råtta i sin toalett. Foto: Privat

Plaskande ljudet från toaletten var en råtta

Publicerad

GÖTEBORG. Det plaskande ljudet från Susanne Eliassons toalett var en råtta som försökte ta sig upp ur vattnet.

Den sena timmen tvingade henne att agera själv för att få bort den. Så hon tog tag i den tio centimeter låga svansen och slängde ut den ovälkomna gästen genom fönstret.

– Jag ville ju inte gå och lägga mig med en råtta i toalettstolen, säger Susanne till GT.

Den chockartade händelsen utspelade sig sent på lördagskvällen och det var Göteborgs-Posten som berättade om det först.

– Jag stod och borstade tänderna. När jag var klar stängde jag av kranen. Det plaskade någonstans. Jag förstod inte först var det lät, för jag hade ju stängt av kranen. Då hörde jag att det kom från toaletten, säger Susanne Eliasson.

När hon lyfte på locket möttes hon av en råtta som kämpade för sitt liv i vattnet i toalettstolen.

– Den plaskade liksom runt däri. Den försökte komma upp men den gled bara ner men den försökte kravla sig upp.

"Chockad"

I och med att hon hörde att det var något i toalettstolen uteblev den värsta paniken.

– Hade jag inte hört den utan bara kommit och lyft på locket så hade jag nog blivit chockad. Man förväntar inte något sådant.

Susanne Eliasson stängde ändå snabbt toalettlocket och började fundera på hur hon skulle lösa problemet med råttan i toan. Men innan hon agerade tog hon kort på den ovälkomne besökaren.

– Jag tänkte att jag måste fotografera den för annars är det ingen som tror mig.

Därefter försökte hon spola ner råttan.

– Det gick inte utan jag spolade flera gånger i panik. Jag tänkte inte utan det var lite panikartat så. Men då insåg jag att det inte går att spola ner den, säger Susanne Eliasson.

Eftersom klockan var så mycket och det var en lördagskväll förstod hon att det skulle bli svårt att få tag i någon hjälp.

Hennes katt var dock inte till mycket hjälp.

– Jag vågade inte låta honom ta den. Först är det äckligt för den har ju varit i avloppet och jag kunde inte släppa lös den. Han hann inte upptäcka att den var där.

Så Susanne Eliasson förstod att hon var tvungen att göra något själv.

– Jag ville ju inte gå och lägga mig med en råtta i toalettstolen så jag bestämde mig för att ta upp den och slängde ut den.

Tio centimeter lång svans

Hon tog tag i den tio centimeter långa svansen på råttan. Lyfte upp den ur toaletten och lade den i en spann. Sedan slängde hon ut den genom ett fönster.

– Jag tänkte nog inte så mycket. Jag var så inställd på att jag måste få bort den.

Efter detta hade Susanne Eliasson, kanske inte helt oväntat, svårt att somna.

– Det tog väldigt lång tid att somna. Jag låg och läste en stund och försökte tänka på något annat. Men jag tänkte på vad som hände med råttan, vart den tog vägen, om den skulle komma in igen, hur den hade kommit in och om det skulle komma fler.

När hon vaknade på lördagsmorgonen visste hon först inte om hade drömt eller om det var på riktigt.

– Det är ju sådant där som man hör talas om men tänker att det händer andra men inte mig själv, säger Susanne Eliasson och fortsätter berätta om alla tankar som snurrar i hennes huvud.

– Vad hade hänt om jag inte var hemma. Hade den kunnat komma upp från toaletten? Hade den kunnat komma ut i lägenheten? Tänk om man är bortrest en vecka, de kan ju hinna gnaga sönder ganska mycket. Jag tror att den hade kunnat ta sig upp om den hade fått jobba lite.

Råttinvasion i Göteborg

Och dagens toabesök har påverkats.

– Jag har inte kunnat gå på toa utan att titta efter i toalettstolen först. Det känns lite så där.

GT publicerade nyligen en granskning om råttinvasionen på Göteborgs gator. Anticimex sa då att man brukar uppskatta det totala antalet råttor i en stad som en per människa på samma område.

– Det är aldrig någon som räknat på det, det är omöjligt att säga. Men där det rör sig mycket folk, där finns också tillgång till mat för råttorna, sa skadedjursteknikern Håkan Rystrand.

Ovanligt

Susanne Eliasson har skickat en anmälan om händelsen med råttan i toaletten till Familjebostäder.

Henrik Mortensen som är kommunikationsstrateg på Familjebostäder i Göteborg säger till GP att det är ovanligt att råttor kommer upp i toaletter. Han berättar att husen i området där Susanne Eliasson bor har gamla avloppsrör. Dessutom påverkar årstiden.

– Just nu är också råttorna mer aktiva under husen eftersom det är så kallt ute, säger han till GP.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER