Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Planerat höghus kan bli tio våningar högre

Förslag nummer 1
Namn på förslaget: Ursa
Skyskrapans höjd: 214 meter
Ola Serneke: "Väldigt annorlunda. De bygger in grönytor i fastigheten så att de boende kan gå ner till sin del. De 15 översta våningarna byggs i trä."
Förslag nummer 2
Namn på förslaget: Svall
Skyskrapans höjd: 231 meter.
Ola Serneke: "Den utgår från ett kanadensiskt bottenplan. Det blir fem höghus i grupp och det kommer att se ut som svallande vågor längs med fasaden."
Förslag nummer 3
Namn på förslaget: Glasklart
Skyskrapans höjd: 202,1 meter
Ola Serneke: "Det är en väldigt speciell byggnad som ska uppfattas som om den är byggd i glas. Det är en högre och en lägre byggnad."
Förslag nummer 4
Namn på förslaget: Polstjärnan
Skyskrapans höjd: 230 meter
Ola Serneke: "Ser ut som en gylf och kommer väl bli kallad Blixtlåset bland Göteborgarna. Det blir är en enda solitär byggnad. De vill även bygga om Lindholmsallén."
Förslag nummer 5
Namn på förslaget: Kyssen
Skyskrapans höjd: 215 meter
Ola Serneke: "Det ser ut som två personer, en lång och en kort, som möter varandra. Det är det enda förslaget med ett runt formspråk."

GÖTEBORG. Kristall i glas, en kyss eller svallande vågor.

Nu presenteras arkitekternas förslag för skyskrapan på Lindholmen.

– Det är otroligt skoj att se så välarbetade förslag, säger Ola Serneke, som står bakom projektet.

Förslagen

Arkitekter: Ian Simpson Architects, Manuelle Gautrand Architects – Equator, SOM - Entasis, Wingårdhs Arkitektkontor och Zaha Hadid Architects

Förslagen är inlämnade anonymt.

Kommentarer från Ola Serneke.

Förslag nummer 1

Namn på förslaget: Ursa

Skyskrapans höjd: 214 meter

"Väldigt annorlunda. De bygger in grönytor i fastigheten så att de boende kan gå ner till sin del. De 15 översta våningarna byggs i trä."

Förslag nummer 2

Namn på förslaget: Svall

Skyskrapans höjd: 231 meter.

"Den utgår från ett kanadensiskt bottenplan. Det blir fem höghus i grupp och det kommer att se ut som svallande vågor längs med fasaden."

Förslag nummer 3

Namn på förslaget: Glasklart

Skyskrapans höjd: 202,1 meter

"Det är en väldigt speciell byggnad som ska uppfattas som om den är byggd i glas. Det är en högre och en lägre byggnad."

Förslag nummer 4

Namn på förslaget: Polstjärnan

Skyskrapans höjd: 230 meter

"Ser ut som en gylf och kommer väl bli kallad Blixtlåset bland Göteborgarna. Det blir är en enda solitär byggnad. De vill även bygga om Lindholmsallén."

Förslag nummer 5

Namn på förslaget: Kyssen

Skyskrapans höjd: 215 meter

"Det ser ut som två personer, en lång och en kort, som möter varandra. Det är det enda förslaget med ett runt formspråk."

Hur tycker du att skrapan ska se ut?

2019 ska skyskrapan på Lindholmen stå klar. Fem arkitektkontor har nu tagit fram var sitt förslag. Och idéerna för hur höghuset ska se ut går isär.

– Det är väldigt olika förslag som har kommit in. Det är extra tillfredställande, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group AB som ska bygga huset.

1,5 miljarder satsas på fastigheten och ramarna som arkitekterna har fått är att det ska vara produktionsbart, kostnadseffektivt och tillräckligt gestaltande.

Kristall, kyss och svallande vågor

Ett förslag ska se ut som att det är gjort i kristall, ett annat ser ut som en gylf. I ett av förslagen ska det byggas grönytor i fastigheten, ett ser ut som en kyss och den sista ska ge känslan av svallande vågor.

Några fokuserar på solitära hus, andra arkitekter fokuserar på en grupp av hus. Gemensamt för alla är att de ska skapa en blandstad med boende, kontor och service.

– Det kommer att lyfta hela stadsdelen. 2021, till jubileet ska hela området vara klart. Man kommer att få en ny syn på Hisingen. Det kommer att bli en stadskänsla här.

Kan bli Nordens högsta

Ett av förslagen innebär att skyskrapan blir högre än den som planeras byggas i Stockholm, och därmed Nordens högsta när den står klar.

– Det skulle bli en rolig snackis, men det finns inget egenvärde i det, säger Ola Serneke.

De arkitekter som arbetat med förslagen är stora kontor internationellt. Det är Ian Simpson Architects, Manuelle Gautrand Architects – Equator, SOM - Entasis, Wingårdhs Arkitektkontor och Zaha Hadid Architects.

– Att så stora namn är med visar på att det finns ett intresse för att satsa i Sverige och de ser att deras arbete kommer att uppskattas här, säger han.

17 juni koras en vinnare.