Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planerade att hämnas mordet – får fängelse

Polisen söker efter spår dagen efter att den 26-årige mannen hittas skjuten på en cykelväg i Falkagård i Falkenberg. Under sökningen hittas tomhylsor som visar på att två vapen har avlossats vid dödsskjutningen.
Foto: Niklas Henrikczon
I väskan som 28 åringen inhandlat fanns en helautomatisk automatkarbin av märket kalasjnikov med ett uppfällbart graderat sikte avsett för granatskjutning. Dessutom innehöll väskan en helautomatisk kulsprutepistol av märket zastava Scorpion och mycket ammunition.
Foto: Polisen
Den 28-årige mannen hämtar en svart väska med vit text "Björn Borg" i en Stadium-butik i Helsingborg.
28-åringen befinner sig på perrongen på Knutpunkten i Helsingborg och bär på den svarta Björn Borg-väskan.
28-åringen som ertappats med vapnen sätter sig i en bil där den andra misstänkta 28-åringen befinner sig.

På torsdagen föll domen mot de fyra unga män som stått åtalade för att ha planerat en hämnd mot dem som sköt en 26-åring i Falkagård i Falkenberg i höstas.

Tre av dem är släkt med mordoffret.

De döms till tre års fängelse för förberedelse till mord.

Det var i januari som kvartetten greps och senare häktades, misstänkta för förberedelse till mord. Först greps de tre släktingarna, två bröder och en kusin och sedan ytterligare en fjärde man. Männen är mellan 25 till 28 år gamla.

Männen planerade, enligt åtalet, från den 27 oktober fram till den 30 december under förra året ha förberett hämnden för mordet på 26-åringen.

De har via olika kontakter skaffat fram vapen, bland annat i Helsingborg.

När polisen slog till mot en av de åtalades lägenhet hittades en automatkarbin med fem magasin och en automatpistol med tillhörande magasin.

Telefonavlyssning

Männen kunde stoppas i sina planer efter bland annat polisens telefonavlyssning av en person som varit misstänkt för medhjälp till mordet i Falkagård.

När han släpptes i ett tidigt skede efter det mordet kunde polisen få reda på att han kontaktat en ur den nu aktuella kvartetten för att förklara att han inte var inblandad. De både familjegrupperna gjorde också upp om att träffas för att reda ut vad som hänt. Detta skedde den 14 december förra året.

Det blir krig

En av de misstänkta männen var redan några dagar efter mordet på 26-åringen hos polisen och yttrade då, enligt ett vittne: "Kommer inte polisen lösa mordet kommer de göra det själva, det kommer att bli krig. Det vill vi inte att det skall bli krig men löser inte polisen mordet kommer det blir krig. NN med släktingar är trötta på att polisen inte gör någonting mot de tre bröderna NN".

En av fyra dömda männen avtjänade ett straff på Brinkebergsanstalten men det hindrade inte honom att aktivt delta i planeringen av vedergällningen genom att använda sig av telefon och sms.

Polisen har under lång tid i slutet av förra året haft spaning på de fyra männen och inköpet av en väska som inhandlades i Helsingborg, där vapenköpet skulle äga rum, kunde följas av polisens spanare på plats.

Även när två ur kvartetten åkte dit igen för att betala 18 000 kronor för vapnen följde polisen deras ageranden på nära håll.

Alla fyra förnekar brottet medan mannen som förvarade vapnen dem erkänner vapenbrott. De har lämnat undanglidande uppgifter om telefonsamtal och har heller inte velat berätta vad kontakter med andra personer har handlat om.

Allvarligt brott

Varbergs tingsrätt har gjort bedömningen att bevisningen och den fjärde personens erkännande om vapenbrott bevisar att två av de nu dömda befann sig i Helsingborg. Och att förberedelse till mord är så pass allvarligt att inget annat än fängelse kan dömas ut.

I nästa vecka kommer domen mot den 23-årige man i Falkenberg som är misstänkt för mordet på 26-åringen i Falkagård i oktober förra året. Ännu en man har suttit häktad för medhjälp till det mordet, men han släpptes nyligen.

Mordet på cykelbanan

21 OKTOBER: Vid 23.30-tiden får polisen larm om att en man ligger skottskadad på en cykelbana i stadsdelen Falkagård i Falkenberg. Mannen, som är 26 år, förs till sjukhus men avlider av skottskadorna.


22 OKTOBER: Polisens tekniker hittar en tomhylsa i anslutning till brottsplatsen som misstänks komma från mordvapnet. Sen hittas ytterligare tomhylsor som pekar mot att det är två vapen som avlossats.


30 OKTOBER: Ett 50-tal poliser slår tidigt på morgonen till mot sju olika adresser i Falkenberg. Sju personer grips och tas med till förhör misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. Ytterligare två personer greps senare.


1 NOVEMBER: Åklagaren försätter fem av de gripna på fri fot. De är fortsatt misstänkta men anses inte kunna störa utredningen


2 NOVEMBER: Halmstad tingsrätt beslutar att häkta de fyra männen på sannolika skäl misstänkta för mord.


11 DECEMBER: En av de fyra häktade personerna i Falkenberg försätts på fri fot.


13 DECEMBER: Varbergs tingsrätt beslutar att den 22-årige man som på sannolika skäl är misstänkt för mordet ska sitta kvar i häktet. Samtidigt försattes de två andra misstänkta på fri fot.


21 FEBRUARI: 22-åringen åtalas för mord. En 29-årig kamrat åtalas för medhjälp till mord. Enligt åtalet ska 29-åringen ha skjutit flera skott i luften samtidigt som han uppmuntrat 22-åringen att skjuta.


7 MARS: Rättegången inleddes. Den hålls i en säkerhetssal vid Göteborgs tingsrätt. Den första delen av rättegången är avklarad men det återstår ett antal dagar. Rättegången avslutas 11 april.


20 MARS: Rättegångsstart för fyra av det 26-årige offrets kamrater som misstänks ha förberett för att mörda den misstänkta mördaren.