Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PK cyklade från Indien till Borås – för kärlekens skull

PK Mahanandia och Lotta Mahanandia von Schedvin har levt ihop i Borås sen PK kom dit på Cykel från New Delhi 1977.
Foto: Alfred Dikalow
Privat
Foto: Boken ”New Delhi – Borås” handlar om PK och Lottas kärlekshistoria och har översatts till 18 språk.

PK Mahanandia cyklade hela vägen från New Delhi till Borås för att träffa svenska kärleken Lotta.

40 år senare har boken om deras kärlekshistoria översatts till 18 språk och inspirerat tusentals världen över.

– Det är klart att vår kärlekshistoria är speciell, men det är alla andras också, säger Lotta.

PK (som är en förkortning av Pradyumna Kumar) Mahanandia föddes som kastlös i Orissa i Indien i sluten av 1940-talet. 

Uppväxten var hård och som kastlös eller ”oberörbar” såg medlemmar ur de andra kasterna ner på- och misshandlade honom.

– Som kastlös var jag mindre värd för andra än kossor och hundar. Jag såg kor släppas in i templet men när jag rörde vid tempelgrinden kastade de stenar på mig, berättar PK.

Så småningom tog hans talang inom bildkonsten honom till New Delhi, där han försörjde sig genom att teckna porträtt samtidigt som han gick på stadens konstakademi.

Det var i New Delhi han mötte den då 19-åriga Lotta von Schedvin, som efter studier i England fascinerats av Indien och bestämde sig för att åka dit i en folkabuss tillsammans med en vän.

PK och Lotta träffades i New Delhi på 70-talet.
Foto: Privat

PK och Lotta möttes på gatan och det slog snabbt gnistor emellan dem. Lotta visade sin kärlek för PK och berörde honom, något som var otänkbart för en kastlös, berättar han.

– Som kastlös och oberörbar hade jag bara pussats på av min mamma. När Lotta kysste mig första gången var det som en chock. Mitt perspektiv på mänskligheten och livet ändrades där och då, säger PK.Efter en månad tillsammans åkte Lotta tillbaka till Sverige och Borås och paret fortsatte att brevväxla. 

Sålde allt han ägde för att cykla till Borås

Efter en tid blev längtan så stor att PK valde att ett beslut som ändrade hans liv radikalt. Genom att sälja alla sina ägodelar lyckades han köpa en cykel, en cykel som han sedan använde för att ta sig hela vägen till Borås.

– Jag hade ingen kunskap om geografi och ingen karta och det var nog ganska bra för jag hade ingen aning om hur långt det var till Borås, det fick jag reda på vägen, säger PK.

PK:s talang för att teckna upptäcktes tidigt och när han kom till Borås jobbade han i många år som bildlärare.
Foto: Privat

Resan gick över bergen mot Istanbul, vidare till Wien där PK lärde känna en gallerist som köpte hans tavlor. Samme gallerist gav honom också en tågbiljett till Göteborg.

28 maj 1977 var PK framme i Göteborg. Från ett hotell ringde han Lotta, som kom och hämtade honom. Genom åren har de båda jobbat som lärare, PK som bildlärare och Lotta som musiklärare och med tiden fick de också två barn ihop.

På alla hjärtans dag 2013 släpptes boken ”New Delhi – Borås”. I boken, som är skriven av Per J Andersson, skildras parets kärlekshistoria.

Boken om deras kärlek har översatts till 18 språk

Fem år senare har boken prisats internationellt och finns i nuläget på 18 olika språk utöver svenska, något som har gjort att paret får inbjudningar till olika event runtom i världen.

PK berättar om den stora mängd brev paret får och de som berör honom allra mest är de brev som kommer från barn i fattiga länder, som hade liknande förutsättningar som han själv.

– Jag och Lotta får så mycket känsloladdade brev från barn runtom i världen. Om vänskap och kärlek och hopp. Man blir verkligen rörd, säger PK.

Lotta fyller i:

– Det är klart att vår kärlekshistoria är speciell, men det är alla andras också. Vi hoppas att vår historia kan ge hopp till alla ute i världen. Det är fantastiskt för det finns många relationer, giftermål och konstellationer och det vi vill påminna om är att vi hänger ihop, alla människor. Det är viktigt att vi människor känner samhörighet och separation i en tid där grupper ställs mot varandra.


LÄS ÄVEN: Carolas ord om kärleken Jimmy