Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pizzerians varning: Så lätt kan dina pengar stjälas

Nu varnar pizzabagaren Orhan Polat för risker med korten. Foto: Privat
Kortet kan scannas med maskinen om det ligger i en bakficka. Foto: Privat

De betalkort med ”blippfunktion” är smidiga för dig som konsument – men också för tjuvarna som vill länsa ditt konto.

Nu varnar pizzabagaren Orhan Polat för risker med korten.

– Folk måste veta om det här, säger han. 

Nya smidiga betalkort med ”blippfunktion” har slagit igenom på bred front i Sverige. 

Konsumentverket har efter en undersökning gått ut och varnat för den funktionen.

Den trådlösa kontakten gör att du inte behöver dra dit kort eller sätta i det i kortterminalen – det räcker att du har det i närheten av en avläsningsplatta.

Nu vill pizzabagaren Orhan Polat visa hur lätt det är för någon med en kortautomat att ta pengar från ditt kort utan att du märker det. 

– Jag gjorde filmen för att många inte känner till det här, säger han. 

I filmen som spelades in på Roma Pizzeria i Lilla Edet stoppar en av Orhan Polats kolleger på ett betalkort i bakfickan – sedan använder Orhan kortterminalen för att ta pengar från kortet utan att det lämnar fickan.

– Han hade inte behövt märka någonting, det här hade kunnat göras på tunnelbanan, eller i kön. Jag vill inte att folk ska drabbas, säger Orhan.

Kortet kan scannas med maskinen om det ligger i en bakficka. Foto: Privat

Borde kunna stängas av

I Sverige kan funktionen endast användas vid överföringar av belopp upp till 200 eller 250 kronor, beroende på bank. Utomlands kan beloppsgränsen vara högre.

– Det här måste folk veta när de åker utomlands, då bör man avaktivera kortet, tycker Orhan Polat. 

Sara Wahlberg, jurist på Konsumentverkets rättsenhet håller med om att korten bör kunna stängas av. 

– Ja, det tycker vi. Dels finns det konsumenter som känner sig oroliga om det är säkert eller inte med den här funktionen, dels är en del oroliga vad som händer om kortet försvinner eller stjäls, sa hon tidigare till Expressen.

Funktionen introducerades successivt sedan några år tillbaka och omfattar nu de flesta bankerna.

 

Bedragarnas metoder

SKIMNING - LÖSA DELAR

Både bankomater och kortbetalningsmaskiner kan användas för att kopiera magnetremsan när man drar sitt kort. Sedan läser knappsatsen av pinkoden och informationen används för att göra uttag från kontot - ofta från utlandet. Undvik Bankomater eller kortläsare med misstänkta eller lösa delar.

"SKIMNING - TRÅDLÖS AVLÄSNING

Lika lätt är det tyvärr inte att upptäcka om någon försöker stjäla dina kortuppgifter genom trådlös avläsning. För de som har ett kontaktlöst kort räcker det om bedragaren står bredvid, till exempel i kön till kassan. Håll utkik efter om någon rör sin väska eller mobiltelefon i närheten av din plånbok - den kan innehålla skimningsutrustning"

CVV - KORTSPIONAGE

Bedragare kan skriva upp eller fotografera kortnumret och den tresiffriga CVV-koden på baksidan om du lämnar ifrån dig kortet. På kortet finns alla uppgifter som behövs för att bedragaren ska kunna handla på internet med mera. Undvik Att lämna ditt kort utom synhål vid restaurangbesök. Du kan också sätta en tejpbit över CVV-koden, eller till och med skrapa bort den.

PHISHING - FEJKHEMSIDOR

E-post eller popup-fönster där du exempelvis uppmanas att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Den falska länken går till en sida som är identisk med en hemsida hos en myndighet eller bank. Undvik Bedragare kan skicka förfrågningar via e-post och hävda att din bank eller kortutgivare behöver uppgifter om dina betal- eller kontokort. Till exempel kan det stå "På grund av tekniska problem ber banken X dig att bekräfta dina kortuppgifter genom att skicka dessa som svar på detta mejl". Banker begär aldrig uppgifter av dig på detta sätt.

TROJANER - INFEKTERADE FILER

Bedragaren vill få dig att ladda ner en fil som kan kontrollera datorn. Datorn kan då utnyttjas till att stjäla information på datorn eller pengar från bankkontot när användaren gör betalningar på sin internetbank. Undvik Klicka aldrig på länkar eller öppna bifogade bilagor i mejl om du inte är säker på vem det kommer ifrån.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!