Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pippi-sagan polisanmäldes efter förskolans sagostund

"Tiderna har ändrats och i dag hade jag inte gjort honom till negerkung. Han skulle antagligen vara sjökapten eller pirat", sa Astrid Lindgren i en intervju 1970, appropå Pippis pappa.
Foto: WEINE LEXIUS
En förskolas sagostund med Pippi Långstrump slutade i en polisanmälan om hets mot folkgrupp.
"Det är så klart tråkigt att det kan inträffa", säger Marie Gerdin som är verksamhetschef för förskoleverksamheten i Borås stad.
Foto: Privat

En förskolas sagostund med Pippi Långstrump slutade i en polisanmälan om hets mot folkgrupp.

I ljudboksberättelsen användes bland annat uttrycket "negerkung" – vilket fick en privatperson att reagera och göra en anmälan.

Förskolan medger att det var ett misstag att spela upp sagan för barnen.

– Det stämmer inte överens med förskolans värdegrund, säger verksamhetschef Marie Gerdin.

Det var i september i år som en barngrupp från en förskola besökte ett bibliotek i Borås. När barnen skulle lyssna på en ljudbok startades en cd med olika Pippi Långstrump-berättelser.

En förbipasserande reagerade starkt på att det i inspelningen berättades om "negerkungen" och "hur negrer klär sig", står det i polisanmälan. Personen anmälde händelsen som förolämpning och hets mot folkgrupp.

Enligt polisanmälan fanns barn med flera olika ursprung i gruppen och förskolan beskriver sig på sin hemsida som en mångkulturell förskola.

"Tråkigt att det kan inträffa"

Enligt verksamhetschefen Marie Gerdin är det beklagligt att barnen fick lyssna på berättelsen.

– Det är så klart tråkigt att det kan inträffa, säger hon.

Enligt henne utgick personalen på förskolan från att materialet på biblioteket var kvalitetssäkrat. 

– Det stämmer inte överens med förskolans värdegrund. Det har föranlett att vi får se över våra rutiner nu när vi har förstått att biblioteket inte gör någon utgallring. Då blir det förskolans uppdrag att se över vad som lyssnas på i förväg, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Janne Josefssons ordkring – om att bränna Pippi-böcker


När förskolan kontaktade bibliotekschefen fick de svaret att de inte gör gallringar av de gamla versionerna, eftersom det är viktigt för biblioteket att ha de äldre utgåvorna också.

Väljer inte litteratur efter värdegrund

– Vi tycker att det var en jättetråkig händelse, vi vill göra allt för att det inte ska upprepa sig, säger Åsa Hedberg Karlsson som är bibliotekschef på Borås stadsbibliotek. 

Åsa Hedberg Karlsson som är bibliotekschef på Borås stadsbibliotek.
Foto: Borås stad

Hon menar att biblioteket inte ska välja litteratur som ska finnas på biblioteket utifrån den värdegrund som gäller just i dag.

– Vi ska ju ha en bredd och kvalitet och vi ska kunna ha kvar böcker som tillhör en annan tid. Annars hade vi fått gallra alla klassiker.

Köper in nya versioner

När det gäller just Astrid Lindgrens böcker så köper biblioteket in nyutgåvor av böckerna när de ges ut. Men de gamla versionerna finns kvar på biblioteket, men brukar inte finnas framme.

Just i det här fallet hade en cd-skiva från 2007 med olika Pippi-berättelser som inte hade sorterats bort.


LÄS OCKSÅ: Kritiken mot Kulturnyheterna efter Pippi Långstrump-inslaget


Enligt Åsa Hedberg bör man som vuxen vara medveten om i vilken tid berättelser som man läser för barn skrivits.

Ha koll på när böckerna skrivits

– Väljer man litteratur till barn som är skriven för över femtio år sedan kan man nästan garantera att det finns saker i språket och exempelvis hur man ser på kön som inte stämmer överens med den värdegrund som finns i dag.

Polisanmälan överlämnades till justitiekanslern, JK, som valde att inte inleda någon förundersökning.