Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Piotr Giro klättrar på väggarna

GÖTEBORG. Hans rollfigur tänjer på moralen.
Hans kropp tycks tänja på naturlagarna.
Piotr Giro är en scenkonstnär som gör kullerbyttor mellan repetitionerna och klättrar på väggarna när han är ledig.

FAKTA

Piotr Giro, 30 år, skådespelare/dansare, Stockholm.

Uppväxt: Kom som sexåring från Polen till Härnösand med sin mamma.

Civilstånd: Singel.

Bor: På Söder i Stockholm och övernattningslägenhet i Göteborg.

Har gjort: Jobbat med olika dans-och teaterkompanier världen över.
Romeo och Julia på Dramaten.
Dante på Stadsteatern.

Gör nu: Don Juan på Stadsteatern.

Ger sedan: Ska till Belgien strax efter premiären och göra en föreställning med Ultima Vez, min gamla teatergrupp ihop med Wim Vandekeybus .

Bonusfakta: Just nu bioaktuell i ungdomsfilmen Kyrkogårdsön.

I morgon på premiären av Don Juan på Stadsteatern görs titelrollen av den polske norrlänningen Piotr Giro boende på Söder i Stockholm men som jobbpendlar till Göteborg. – Don Juan är den mest mytomspunna man som funnits, säger han. Han har blivit ikoniserad, precis som Jesus. Alla vet vem han är, men inte vem han egentligen är.

Tappar självkontrollen

Piotr Giro har funderat mycket på vad som driver den omoraliske Don Juan att erövra kvinna efter kvinna för att sedan överge henne och dra skam och vanära över henne och hennes familj. – Jag är övertygad om att han har en moral och ett samvete, men ibland så tappar han självkontrollen. Piotr Giro började dansa breakdans som tioåring hemma i Härnösand. Som fjortonåring imiterade han Michael Jackson på scen i kläder hans mamma sytt. Samtidigt var han hockeymålvakt i Antjärn. – Att spela teater är så likt sport, säger han. Ett kollektivt arbete på scenen eller idrottsplanen.

Valde balettskolan

Tonåringen Piotr drogs till scenkonsten, men efter dans och teaterlinjen på gymnasiet i Umeå valde han valde balettskolan före scensskolan. Han började på Kungliga Svenska balettskolan på Södermalm i Stockholm. – Det är inget hinder att man har dansen i botten, säger Piotr Giro. Det är inte så stor skillnad på dansare och skådespelare egentligen. Jag ser mig som scenkonstnär.

Klättrar på väggarna

Fritiden är Piotr Giro med sina vänner. I Göteborg tillbringar han mycket tid på Klätterfabrikens väggar. – Jag klättrar väldigt mycket. Det är skönt att bara låta kroppen jobba. Klättring är mycket koncentration och ett bra sätt att koppla bort allt annat. Han dansar också mycket breakdans när han inte jobbar. – Mina vänner jag träffar då är raka motsatsen mot teatern. Då är det bara kropp. Däremot är han ingen särskilt flitig barfluga. Tvärtom. – Jag har väldigt svårt för kallprat. Jag dricker nästan aldrig sprit och röker inte. Men visst händer det att jag går ut med kompisarna någon gång.