Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pinsamt, polisen - dubbel felräkning

Polisen räknade fel - två gånger om. Arkivbild.
Foto: Nils Jakobsson
Bråket om Kulturkalasets polisnota har tagit en ny vändning.
Polisen räknade nämligen fel - två gånger - och sänker nu därför notan från drygt 1,3 miljoner kronor, till 400 000 kronor.
När kulturkalasets nota för årets polisinsats på 1 367 360 kronor presenterades blev det en chock.
- Vår totalbudget är 20 miljoner kronor, då är 1,4 miljoner otroligt mycket pengar, säger Anki Sande.
Kulturkalaset hade heller inte budgeterat med den summan. Man utgick från förra årets polisnota på cirka 100 000 kronor och budgeterade i år med 427 520 kronor.
Nu visar det sig att polisen gjort en ordentlig och ganska pinsam felräkning.

Drogs två gånger

Förra årets nota började med 1,4 miljoner, men sen gav polisen 75 procents rabatt. Problemet var att rabatten drogs två gånger.
Därför har länspolismästare Ingemar Johansson beslutat jämka årets nota som slutar på 427 520 kronor, den kostnad polisen skulle debiterat för förra årets insats.
- Jag beklagar naturligtvis att vi uppgav en för lågt beräknad kostnad för kulturkalaset 2010 och att vi inte har kommunicerat detta tidigare med Göteborg & Co säger länspolismästaren.

Kräver inget betalt

I Stockholm ligger kulturkalaset direkt under den kommunala kulturförvaltningen och stockholmspolisen kräver inget betalt för bevakningen eftersom man menar att det därför inte är vinstdrivande.
I Göteborg är det kommunala bolaget Göteborg & Co som är ansvarigt. Därför får man betala polisnotan själva, sen förvaltningsrätten slagit fast att kulturkalaset drivs i vinstsyfte. Göteborg & Co har överklagat saken till Kammarrätten.
- Vi är givetvis nöjda men den principiella grundfrågan om vi skall betala alls kvarstår säger kulturkalasets administrativa chef Anki Sande till GT.