Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Piloten Fredrik flög ”MP- reklamen” över Göteborg

Ett flygplan med reklamtexten "Rösta på Miljöpartiet" flög över Göteborg under tisdagskvällen.Foto: Läsarbild

Ett flygplan med reklamtexten "Rösta på Miljöpartiet" flög över Göteborg under tisdagskvällen.

En reklamkupp, enligt Miljöpartiet, som är starkt kritiska mot flygtrafiken och uppger att de inte ligger bakom. 

Nu kan GT publicera pilotens egna ord om färden.

– Jag har flugit för partier förut, och tänkte först inte så mycket på det. Sedan började jag undra: Ska de verkligen ha ett sådant här budskap, säger Fredrik och skrattar. 

Beställningen gjordes med en mejladress – av en eller flera som kallar sig "Mr Z".

Miljöpartiets pressekreterare i Göteborg Helena Munther dementerade med kraft att det skulle vara de som låg bakom reklambudskapet som förmedlades från luftrummet över Göteborg under tisdagskvällen. 

Budskapet kom bara dagarna efter Expressens avslöjande att partiledaren Isabella Lövin flugit för miljonbelopp i tjänsten – och inte sällan Business class.

Samtidigt som partiet går till val bland annat med budskapet att beskatta flygresor ytterligare. 

– Först så skrattade jag, det kändes lite kul spontant. Men strax fastnade skrattet i halsen med tanke på den senaste tidens debatt, sa Helena Munther under tisdagen.

 

Piloten: "Sedan började jag undra"

Nu kan GT berätta att det flygplanet kom från reklamföretaget Aeronom, som fått uppdraget av en privatperson. 

Bakom spakarna satt piloten Fredrik och han berättar att han flög under drygt en och en halv timmes tid, från Varberg till Kattlebergs flygplats i Älvängen utanför Göteborg.

– Jag har flugit för partier förut, och tänkte först inte så mycket på det. Sedan började jag undra: "Ska de verkligen ha ett sådant här budskap?", säger Fredrik och skrattar.

– Jag startade i Varberg och landade i Kattleberg. Jag var väl uppe en och en halv timme. 

Att flyga med släp drar rejält med flygbränsle, berättar Fredrik. Lite beroende på hur tungt släpet är.

 

 

Mejlades in till bolaget

– Vi drar ungefär 30 liter i timmen, säger Fredrik. 

Vem kunden är vet han inte utan hänvisar till sin chef, Olle Palm på bolaget Aeronom. 

– Jag har inte haft någon kontakt med kunden och vet inte vem det är. Jag har bara utfört uppdrag, säger piloten. 

Olle Palm äger flygreklamsbolaget Aeronom och han berättar att de fick ett mejl från en person som gav dem uppdraget. I mejladressen uppger personen något som förefaller vara en pseudonym – "Mr Z".

– Vi flyger åt alla partier nu. Det är inte så konstigt. När jag fick uppdraget först så tänkte jag att det bara var ett parti som vill ha röster. Men när jag tänkte på vad de står för Miljöpartiet, då förstod jag att det här nog var någonting annat, säger Olle Palm.

Flygreklambolaget Aeronom har även tidigare haft uppdrag som uppmärksammats och haft karaktären av reklamkupper. 

Pikade Zlatan

Bland annat flög bolaget en vepa med texten "Mesta mästarna" över Ullevi i Göteborg förra hösten då IFK Göteborg mötte Sundsvall. Tilltaget var en pik från Malmö FF:s supportrar riktade mot Blåvitts harvande i tabellen.  Olle Palm satt själv bakom spakarna då bolaget flög ett budskap riktat mot Zlatan Ibrahimovic på Råsunda 2011. Texten löt "Zlatan give back" och syftade på att fotbollsspelaren skulle tacka ja till en inbjudan i ett tv-program, enligt en intervju Värmlands Folkblad.

Vem var det då som beställde flygkuppen mot Miljöpartiet? Piloten Fredrik säger att han fått veta att det är en person som verkar vilja vara anonym. Olle Palm uppger att han undersöker saken. 

Enligt bolaget har beställaren betalat runt 10 000 kronor för uppdraget.