Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pilgrimsfalk flög in i SVT-huset: Nu död

SVT:s Anton Svendsen kom direkt till pilgrimfalkens undsättning
Foto: SVT

En pilgrimsfalk flög in i SVT-huset i Göteborg. 

SVT:s Anton Svendsen – som även är fågelskådare – hjälpte fågeln som skickades till Fågelcentralen, där den nu har somnat in.

– Man vet inte om det beror på smällen eller att fågeln hade sjukdomen gulknopp, säger Tommy Järås på Fågelcentralen i Göteborg.

Under gårdagen flög en pilgrimsfalk rakt in i det stora glasfönstret på SVT-huset på Hisingen i Göteborg. 

Som tur var fanns SVT:s Anton Svendsen, som också är fågelskådare, på plats. 

Han berättade för SVT om händelsen och fågelns tillstånd efter kraschen.

– Han var ganska groggy och satt bara still, det är inte normalt för pilgrimsfalkar.

Anton Svendsens pappa var med i projekt pilgrimsfalk som startades i slutet av 70-talet. Innan dess var fågeln utrotningshotad, men i dag är läget annorlunda. Nu finns det en frilevande population vilket innebär att fågeln klarar sig på egen hand men fortfarande tillhör en sårbar art.

– Denna pilgrimsfalk är ringmärkt och därför kan jag se att den kommer från trakten, säger Anton Svendsen och fortsätter berätta att pilgrimsfalkarna tidigare bott på gasklockan i Göteborg. Nu finner man dem i Göteborgs hamn. 

Unik händelse 

Anton Svensen har en tatuering som föreställer en pilgrimsfalk och ett stort intresse för den ovanliga fågelarten. Han påpekar att händelsen med den skadade pilgrimsfalken är unik. Pilgrimsfalken är en av världens snabbaste fåglar och därför är det normalt sätt svårt att komma den nära inpå.


LÄS MER: Pilgrimsfalkar häckar på farlig plats – vräks


Fågeln konstaterades vara drabbad av parasitsjukdomen gulknopp och meddelades i dag, tisdag död på Fågelcentralen i Göteborg.

– Man vet inte om det var sjukdomen den bar på eller smällen den fick ta när den flög in i fönstret. Det var kanske båda, säger Tommy Järås på Fågelcentralen.