Pierre Larancuent, läste in universitetet och gav ut flera böcker efter att ha avtjänat ett 14-årigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: Pressbild Lindelöws bokförlagPierre Larancuent, läste in universitetet och gav ut flera böcker efter att ha avtjänat ett 14-årigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: Pressbild Lindelöws bokförlag
Pierre Larancuent, läste in universitetet och gav ut flera böcker efter att ha avtjänat ett 14-årigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: Pressbild Lindelöws bokförlag
Polisen spärrar av platsen där polismannen attackerades Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅNPolisen spärrar av platsen där polismannen attackerades Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅN
Polisen spärrar av platsen där polismannen attackerades  Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅN
Frisören Alberto Enrique Ferrer, 42, hittades styckmördad. Foto: / LAS PROVINCIASFrisören Alberto Enrique Ferrer, 42, hittades styckmördad. Foto: / LAS PROVINCIAS
Frisören Alberto Enrique Ferrer, 42, hittades styckmördad. Foto: / LAS PROVINCIAS

Svensk smugglare sköts ihjäl efter styckmordet

Publicerad

Spansk polis uppger för Las Provincias att det var Pierre Larancuent, 36, som i tisdags högg ihjäl en polisman i Valencia – och därefter själv sköts till döds.

Svensken har tidigare dömts i en stor ecstasy-härva i Göteborg. Efter ett 14-årigt fängelsestraff sadlade han om till ett nytt liv som kriminalförfattare.

Anhöriga i Sverige bekräftar att de har underrättats.

Enligt spanska El Mundo sköts småbarnspappan Pierre Larancuent, 36, till döds i centrala delarna av Valencia vid 14-tiden i tisdags efter att en polispatrull mött honom under utredningen av ett misstänkt styckmord på frisören Alberto Enrique Ferrer, 42.

Polispatrullen ska ha följt blodspår på trottoaren till ett hus 500 meter från platsen där delar av en styckad kropp hittats. 

När poliserna klev in i husets trappuppgång mötte de en knivbeväpnad man som gick till attack och högg ihjäl en av polismännen, 51-årige Blas Gamèz Ortiz. 

– När polisen gick igenom huvudingången till fastigheten kom en man ner, beväpnad med kniv. Mannen sköts till döds av polispatrullen, säger Jose Lozano, presstalesperson vid polisen i Valencia.

Nu skriver Las Provincias att identiteten är bekräftad. 

Det var under tisdagen som en polisman höggs ihjäl i spanska Valencia. Svenske Pierre Larancuent sköts ihjäl på platsen av polisen.Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅN

Pass med Pierre Larancuents namn

Hans pass var utställt på en Pierre Larancuent, 36, född Andreasson i Kungälv utanför Göteborg. 

En av Larancuents anhöriga bekräftar att de blivit kontaktade av spansk polis om dödsfallet.  Familjen avböjer att säga något i dagsläget.

 

LÄS MER: Kollegernas fina ord om dödade polisen 

Ledde knarkliga med dubbelbottnade väskor

Pierre Larancuent dömdes 2004 i en omfattande knarkhäva med bas i Göteborg. Han ledde en liga som smugglade egentillverkad ecstasy från Holland via Sverige till USA. Verksamheten tog slut då två kurirer från Sverige stoppades på flygplatsen i Chicago med 40 000 ecstasytabletter i dubbelbottnade resväskor.

Polismannen Blas Gamèz Ortiz.

Pierre Larancuent pekades ut som den som raggade upp kurirer, han var då helt ostraffad. Han dömdes till 14 års fängelse. Ytterligare sex personer dömdes i Sverige för inblandning i nätverket.

Advokat Ralph Ekman företrädde Larancuent i det målet.

– Det är lite svårt att tro måste jag säga. Han var ju inte våldsam på något vis, han var så snäll så. Han bara körde ecstasy det var allt, men det är klart i de kretsarna vet man ju aldrig, säger Ralph Ekman om uppgifterna att hans förra klient skjutits till döds av spansk polis.

Under fängelsetiden läste Pierre Larancuent in en högskoleexamen i både historia och sociologi. Det uppger Lindelöws bokförlag där Larancuent gett ut två kriminalromaner tillsammans med den livstidsdömde trippelmördaren Ricard A R Nilsson.

Duon debuterade med kriminalromanen ”Män utan nåd” 2012, samma år som Larancuent frigavs villkorligt från fängelset.

Pierre Larancuents förläggare Tomas Lindelöw beklagar det som skett. Foto: LEIF JACOBSSON

”Det är tråkigt det som hänt”

Boken följdes upp med fortsättningen ”Med döden som skugga” 2013.

– Första gången jag träffade honom var ett år innan första boken släpptes. Då satt han fortfarande i fängelse, säger Tomas Lindelöw, Lindelöws bokförlag.

När Pierre Larancuent blev en fri man besökte han flera bokmässor där han berättade om böckerna. Lindelöw var med honom på Örebros bokmässa.

– Man märkte att han såg ett annat liv framför sig med fru och barn. Allting var egentligen bäddat för honom. Det är tråkigt det som hänt, man hoppas ju att killar som honom ska lyckas få ett nytt liv, säger Tomas Lindelöw.

Medförfattaren Ricard A R Nilsson vill inte kommentera det inträffade – men skriver inifrån fängelset om sin kollega på Twitter: ”Min gode vän och kollega Pierre Larancuent har gått bort. Vila i frid!”

https://twitter.com/BakomGaller/status/908017653880631296

I Spanien fortgår nu utredningen av styckmordet och knivhuggningen som föranledde att Pierre Larancuent sköts ihjäl.

LÄS MER: Svensk man dödade polis i Spanien

 

"Vila i frid", skriver livstidsdömde trippelmördaren Ricard A R Nilsson om författagkollegan och gode vänne Pierre Larancuent.Foto: TOMAS LEPRINCE
Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER