Vid den senaste inventeringen av Lidköpings kommuns konstsamling hittade man 625 bortglömda tavlor – bland annat en Picasso. Foto: SVT
Vid den senaste inventeringen av Lidköpings kommuns konstsamling hittade man 625 bortglömda tavlor – bland annat en Picasso. Foto: SVT

Picassofyndet – efter kommunens konstslarv

Publicerad

Lidköpings kommun har dålig koll på sin konstsamling. Vid den senaste konstinventering hittade man 625 bortglömda tavlor – bland annat en Picasso. Samtidigt har mer än 300 tavlor helt försvunnit, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Lidköpings stad har i dag 2.481 verk registrerade i sin samling. I den senaste inventeringen som gjorts i kommunens konstsamling upptäcktes 625 nya verk. 

– Det är bristande rutiner som gjort att de försvunnit, säger Amanda Österberg, vikarierande konstintendent i Lidköping, till SVT Nyheter Väst.

Under onsdagen kom värderare från Bukowskis auktioner i Göteborg till Lidköping för att titta närmare på en del av samlingen, bland annat en Picasso.

Litografi av Picasso

Merparten av verken har ett värde under tusen kronor, men ett par hundra av dem kan vara värda mer. Det som nu ska värderas är delar av den samling som Lidköpings konstförening donerade 1946 samt den privata samling som donerades av Axel och Solveig Lindahl 1992.

En litografi av Pablo Picasso som kommunen köpte för några tusenlappar i slutet av  70-talet ska också bedömas.

Under onsdagen kom värderare från Bukowskis auktioner i Göteborg till Lidköping för att titta närmare på en del av samlingen, bland annat en Picasso.

356 tavlor försvunna

Enligt SVT Väst är värderingen en följd av den konstinventering som påbörjades 2015 och som blev klar i fjol. Det är den första på lång tid som gjorts i Lidköpings kommun. Förutom att det saknades kunskap om värdet på vissa verk saknades också flera verk. 356 tavlor har inte kunnat hittas.

Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER