Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Picassofyndet – efter kommunens konstslarv

Vid den senaste inventeringen av Lidköpings kommuns konstsamling hittade man 625 bortglömda tavlor – bland annat en Picasso. Foto: SVT

Lidköpings kommun har dålig koll på sin konstsamling. Vid den senaste konstinventering hittade man 625 bortglömda tavlor – bland annat en Picasso. Samtidigt har mer än 300 tavlor helt försvunnit, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Lidköpings stad har i dag 2.481 verk registrerade i sin samling. I den senaste inventeringen som gjorts i kommunens konstsamling upptäcktes 625 nya verk. 

– Det är bristande rutiner som gjort att de försvunnit, säger Amanda Österberg, vikarierande konstintendent i Lidköping, till SVT Nyheter Väst.

Under onsdagen kom värderare från Bukowskis auktioner i Göteborg till Lidköping för att titta närmare på en del av samlingen, bland annat en Picasso.

Litografi av Picasso

Merparten av verken har ett värde under tusen kronor, men ett par hundra av dem kan vara värda mer. Det som nu ska värderas är delar av den samling som Lidköpings konstförening donerade 1946 samt den privata samling som donerades av Axel och Solveig Lindahl 1992.

En litografi av Pablo Picasso som kommunen köpte för några tusenlappar i slutet av  70-talet ska också bedömas.

Under onsdagen kom värderare från Bukowskis auktioner i Göteborg till Lidköping för att titta närmare på en del av samlingen, bland annat en Picasso.

356 tavlor försvunna

Enligt SVT Väst är värderingen en följd av den konstinventering som påbörjades 2015 och som blev klar i fjol. Det är den första på lång tid som gjorts i Lidköpings kommun. Förutom att det saknades kunskap om värdet på vissa verk saknades också flera verk. 356 tavlor har inte kunnat hittas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!