Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pia Torstenson, 63, hittade nazistbudskap på sin dörr

Pia Torstensson, projektledare för demokratisatsningen ”Inte glömma, inte minnas”.
Foto: Privat
Kvinnorna bakom demokratiprojektet (från vänster): Pia Torstensson, Eva Torstensson och Sandra Backman.
Foto: Privat

Klistermärken från en nazistisk organisation har klistrats upp på Pia Torstenssons dörr och brevlåda i värmländska Deje.

Hon tolkar det som en markering.

– Att de vet var jag bor och ser vad jag gör. Men jag är inte rädd och vi kommer aldrig att ge oss, säger Pia som jobbar med att få till stånd ett stort demokratiprojekt i Värmland.

På en parkbänk i Krakow gav Pia Torstensson, 63, ett löfte till vännen och Auschwitzöverlevaren Flora Gladh, som efter krigsslutet bosatte sig i Pias hemort Deje.

– Hon ville att jag skulle föra hennes historia vidare efter att hon gått bort. Det lovade jag, och 2012 dog Flora, berättar Pia som även intervjuats av SVT Värmland.

Så småningom väcktes idén om att genomföra ett demokratiprojekt i Värmland, ”Inte glömma, inte minnas”, som genom folkbildning vill uppmuntra till demokratiska samtal för att motverka rasism och främlingsfientlighet. 

– Det är jag, författaren Eva Torstensson och regissören Sandra Backman som står bakom projektet, berättar Pia.

På påskdagen hittade Pia vad hon tolkar som en varning från nazister på sin ytterdörr.

– Det satt ett klistermärke på dörren. ”Stötta din lokala Hammerskin”, stod det på det. Ett till satt på min brevlåda, säger Pia.

Nav för vit makt-miljön

Sociologen Lars Stiernelöf, projektledare för den ideella organisationen Agera Värmland som arbetar med att förebygga våldsbejakande extremism, är väl bekant med Hammerskins.

– Det är en gruppering som startades i USA i slutet av 80-talet och som har fått internationella förgreningar, säger han och beskriver medlemmarna i Deje som ett kompisgäng, ett tiotal personer med bakgrund i den nationalsocialistiska rörelsen.

– Man har egentligen ingen tydlig politisk ambition, det är mer att man träffas för att festa och lyssna på vit makt-musik. Jag har inte sett något skrivet manifest där man slår fast att ”det är det här vi vill”, säger Lars Stiernelöf.

Hammerskins lokal i Deje, fortsätter han, har blivit något av ett nav för vit makt-miljön i Värmland.

– Man samarbetar med NMR och Det fria Sverige, och det hör annars inte till vanligheterna.

Pia tolkar klistermärket som ett hot.
Foto: Pia Torstensson

”Kommer aldrig att vika mig”

Pia tolkar klistermärkena på hennes dörr och brevlåda som en markering.

– Att de vet var jag bor och ser vad jag gör. Men jag är inte rädd och vi kommer aldrig att ge oss, säger Pia som anmält händelsen till polisen.

Hon har även varit i kontakt med lokala politiker i kommunen, och upplever att hon har ett starkt stöd i samhället.

– Jag har många som ställer sig bakom mig i det här. Jag kommer aldrig att vika mig.


Förintelsens vittnen: ”Jag var bland de sista som lämnade”