Det hela började som en fråga på Facebook: Hur kommer det sig att Stockholmskebaben serveras med röd sås?
Det var Philip Svenssons kompis Frida som postade inlägget och bifogade bilder på en "Stockholms-kebab" och en "Alla andra ställen-kebab".
Tesen var att Stockholms-kebaben är lite speciell – den serveras nämligen med både vit och röd sås.
Snart började vänner och bekanta kommentera Fridas post och mycket riktigt verkade det som att kebabsåsen skiljer sig åt i vårt avlånga land.
Började kartläggningen
Philip, som hade suttit vid sidan av och skrattat åt kommentarerna, slogs av tanken att han borde kartlägga vilken typ av sås man får var.
– Frida hade redan gjort en statisk karta där hon kom med teorin att man kunde dra en linje tvärs över landet från norra Värmland, via Örebro till Nyköping. Söder om linjen skulle det då vara vanlig kebabsås, alltså bara vit. Men riktigt så är det inte, berättar Philip.
Vad den "vanliga" kebabsåsen består av vet han inte men han poängterar att det inte heller är poängen:
– Det började ju som ett skämt men uppenbarligen bryr sig folk mer än vad de vill erkänna. Nu saknar vi data från lite olika ställen men har en ganska bra bild av hur det ser ut.

Malung sticker ut
Philip har tagit Fridas idé om kebabsås-kartan ett steg längre och fyller på med ny data eftersom.
Och vissa sås-mönster går att se.
– Med hjälp av kartan har vi kunnat etablera att den röda såsen generellt slutar vid Norrköping, sett norr ifrån. Men det är inte helt bestämt för vi saknar fortfarande en del datapunkter från mellersta Skaraborg.
Under kartläggningen har de också kunnat se att det finns vissa städer som går mot strömmen. En av dem är Malung.
– Det går att dra en linje från norra Värmland, till Norrköping och ut mot östkusten. Men i Mariestad, till exempel, finns även den röda såsen. Men en stad som verkligen sticker ut är Malung. Där har man både röd och vit sås och det var ju lite oväntat.

Interaktiv karta
Trots att Philip inte äter kebab mer än någon gång i månaden tycker han att det är viktigt att veta vilken sås som serveras. Så även att kartan startade som en rolig grej har den fått en viktig funktion, menar han:
– Det är ändå viktigt med rätt kebabsås. I min mening har Halland, Småland och Västra Götaland bäst såser.
Men Philip är öppen förslag och har därför tagit till handling. Kartan har blivit interaktiv.
– Det är ingen på östkusten som har skickat in data och det är ju synd. Men nu finns gruppen "Kebabkarta 2000 - kartläggningsgrupp." på Facebook för alla som vill fylla på den. Det är ju ändå roligt att bidra med något, säger Philip Svensson.