Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Philip, 19, dömdes – för att han glömde mönstra

Philip Åkerblom fick en prick i brottsregistret efter att ha glömt bort att han hade en tid bokad för mönstring. Foto: Privat
Philip Åkberblom har nu lagt planerna på att göra värnplikt på is. Foto: SVEN LINDWALL
"Det var väldigt jobbigt. Jag ville ju göra lumpen och mönstra", säger Philip Åkerblom. Foto: ADAM IHSE/TT

Philip Åkerblom, 19, glömde bort att han skulle mönstra. 

Han låg sjuk i influensa och missade att boka om tiden – och dömdes sedan för brott mot lagen om värnplikt.

– Det var väldigt jobbigt. Jag ville ju göra lumpen och mönstra, säger Philip Åkerblom.

Nu får han dras med en prick i brottsregistret i fem år.

Philip Åkerblom från Göteborg var kallad till mönstring förra våren. Men så blev han sjuk och låg hemma i influensa i en vecka.

– Jag tänkte inte på något annat än att bli frisk. Jag glömde helt bort att jag sedan länge hade en tid bokad för mönstring och missade att boka om den, säger han.

Det skulle visa sig vara ett ödesdigert misstag, och något som samhället ser mycket allvarligt på.

Philip Åkerblom fick ett samtal från Rekryteringsmyndigheten och han blev kallad till förhör hos polisen där han fick svara på frågor om varför han missat sin mönstringstid.

– Det var väldigt jobbigt Jag ville ju göra lumpen och mönstra. Jag fattar ju att jag borde ha kollat upp tiden och inte missat den. Det var helt mitt eget fel. Och visst tycker jag att man ska få ett straff. Det är ju en så viktig grej, säger han.

Philip Åkerblom fick ett samtal från Rekryteringsmyndigheten och han blev kallad till förhör hos polisen. Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN

 

”Väldigt jobbigt”

Ärendet gick vidare till åklagare och Philip Åkerblom ställdes inför rätta vid Malmö tingsrätt.

– Jag var med på videosamtal. Senare kom domen som var 500 kronor i böter och en prick i brottsregistret, säger han och fortsätter:

– Det här med pricken tycker jag är onödigt. En högre bot hade varit bättre. Och jag tycker att jag borde fått en chans att få en ny tid och göra mönstringen. Men de sa att jag fick söka till nästa årskulls mönstring.

Tingsrätten skriver i domen:

”Det finns ingen utredning i målet som visar att Philip Åkerblom uppsåtligen uteblev från mönstringen, däremot är det av hans egna uppgifter visat att han uteblev från mönstringen av oaktsamhet. Åtalet är därmed styrkt och Philip Åkerblom ska dömas för brott mot totalförsvarsplikten”.

Gett upp tanken om värnplikt

Nu går Philip Åkerblom i skolan och jobbar och har gett upp tankarna om att göra värnplikt.

– Nu tycker jag att det är för sent för min del. Nu vill jag satsa på mitt yrke, att bli spelprogrammerare, säger han.

Enligt TT har minst 24 ungdomar dömts för brott mot lagen om värnplikt under ett år. Många av dem uppger just att de velat mönstra men glömt bort tiden.

– Det är nog många i min ålder som inte tänkt på den lagen. Många är inte så vana vid att hålla sig till bestämda tider, i alla fall när det gäller något som är planerat flera månader i förväg. Om du inte är så bra på att hålla koll så är det lätt att glömma bort. Jag är ett exempel på vad som kan hända, konstaterar Philip Åkerblom.

Philip Åkerblom glömde bort att mönstra och har nu dömts i domstol. Foto: MATS NYSTRÖM/FÖRSVARSMAKTEN

Han medger att han ”på ett sätt” varit slarvig, men att han inte kunde göra så mycket åt att han blev sjuk.

– Jag hoppas inte att någon arbetsgivare framöver kommer att se pricken i brottsregistret som något jätteallvarligt. Att jag allmänt skulle vara slarvig med tider och komma för sent. Jag hoppas de förstår att det var en engångshändelse, säger Philip.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!