Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PG:s 38 år yngre fru: "Kallats gold digger"

PG Gyllenhammar, 81, och Lee Welton Croll, 43.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
PG Gyllenhammar var "Mr. Volvo" med hela svenska folket, men hans fall från toppen blev hårt.
Foto: JANNE DANIELSSON SVT

PG Gyllenhammar, 81, var "Mr Volvo" med hela svenska folket under årtionden.

I dag är han småbarnsförälder tillsammans med 43-åriga frun Lee Welton Croll.

I en ny SVT-dokumentär berättar hon om kritiken de fått utstå på grund av åldersskillnaden.

– Jag har kallats "gold digger" och alla möjliga saker. Det är det uppenbara antagandet, säger Lee Welton Croll i SVT:s kommande dokumentär om Gyllenhammar.

Det är en solig dag i Stockholm. Pehr G Gyllenhammar, 81, och frun Lee Welton Croll, 43, står på en lekplats och gungar tillsammans deras ettåriga dotter Barrett. 

PG är uppenbart lycklig i sin nya papparoll – Barrett är hans femte barn i ordningen.

– Det är faktiskt väldigt roligt. När jag var ung och hade tre barn, eller fyra barn, då var det inte mycket tid med barnen. Nu ger jag mig själv mer tid för att umgås med Barett, som hon heter.


LÄS MER: PG Gyllenhammar njöt av makten på Volvo 


Det är i den andra delen av SVT:s kommande dokumentär "Sveriges mest beundrade man", som GT tagit del av, som relationen mellan PG Gyllenhammar och frun sätts i fokus.

Gyllenhammar var en visionär

Men vi tar det från början. Det var 1971 som Gyllenhammar utnämndes till högste chef för Volvo. Han var en ny, unik röst i maktens korridorer. En visionär. Han var orädd och trivdes i rampljuset. 

Nio år i rad utsågs han till Sveriges mest beundrade man, därav namnet på dokumentären. Han var uppskattad av facket, Volvoarbetarna, folket.


Kjell-Olof Feldt.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I en scen med Kjell-Olof Feldt, tidigare finansminister, beskrivs hans popularitet på ett träffande sett. Feldt beskriver hur han och Gyllenhammar går gatorna fram, på väg mot en "Hasse och Tage"-revy.

– Men han var den ende som väckte uppseende. Folk kom fram och ville skaka hand och snacka med honom. Landets finansminister gick helt anonym längs Götgatan, säger Feldt med ett skratt i dokumentären.

Med Gyllenhammar vid rodret upplevde Volvo en storhetstid under 1970- och 80-talen. Företaget gick som på räls. Men Gyllenhammar skulle komma att bli mycket hårt ifrågasatt av de andra cheferna på Volvo. Han skaffade sig ovänner. Han gick under öknamn som "Grynet" och "Kejsaren".

Fallet från toppen blev hårt

Och hans fall skulle komma att bli hårt. Året var 1993. Gyllenhammar var inte längre VD för Volvo utan ordförande i styrelsen. Den nye vd:n heter Sören Gyll. PG hade länge försökt att få ihop en sammanslagning med franska Renault. Ett stort problem var dock att Renault var statligt ägd medan Volvo var privatägt. Renault skulle bli privat, var tanken.

PG Gyllenhammar är i dag 81 år gammal och bor i Stockholm tillsammans med sin fru.
Foto: TOMAS LEPRINCE

"En gyllene aktie", som den beskrivs i dokumentären, spelade en stor roll. Franska staten ville behålla aktien som fungerade som en slags vetorätt kring ägandet. Frankrike skulle därför kunna stoppa det hela om någon ägare blev för stor. Enligt dokumentären kände styrelsegruppen under en lång tid inte ens till dokumentet om aktien.

– Då tog det slut. Det var svårt att förstå att det kunde finnas ett sådant dokument, säger Sten Langenius, tidigare vd för Volvo lastvagnar.

Affären började ifrågasättas av aktieägarna och de andra cheferna – och i sista stund stoppades den. Vid en presskonferens meddelade Gyllenhammar sin avgång som Volvos styrelseordförande. Dagen efter sålde han sina aktier i företaget.

Ifrågasatt av cheferna

Året efter var Gyllenhammar inte längre Sveriges mest beundrade man. Han lämnade Sverige för London. Där blev han styrelseordförande i försäkringsbolaget Aviva. Men han återvände till Sverige under 2000-talet för ett tillfälligt inhopp i finansfamiljen Stenbecks bolag Kinnevik.


LÄS MER: PG och 38 år yngre frun i ny dokumentär 


I dag bor alltså PG Gyllenhammar och hans fru Lee Welton Croll i Stockholm. De träffades när de satt bredvid varandra på ett flygplan – och kärlek uppstod.

– Jag var blyg. Hon var väldigt vackert. Jag sa något alldagligt och klyschigt, minns Gyllenhammar.

Lee Welton Crolll är uppriktig om sin kärlek till Gyllenhammar.

– Det finns inte, enligt min åsikt, många anständiga människor här i världen. Men han är en av de anständiga, säger hon.

Kritik mot relationen

Sina 81 år till trots stortrivs PG Gyllenhammar som pappa. Men några blöjbyten är det inte fråga om.

– Vi delar på ansvaret kring hennes intellektuella utveckling. Jag vet inte om det är modernt eller gammeldags, men så fungerar det, berättar Gyllenhammar.

PG Gyllenhammar och Lee Welton Croll gungar sin ettåriga dotter Barett.
Foto: SKÄRMDUMP SVT

Men relationen har fått utstå mycket kritik, berättar den hälften så gamla Lee Welton Croll.

– Jag har kallats "gold digger" och alla möjliga saker. Det är det uppenbara antagandet.

På frågan om Gyllenhammar inte är ett "bra kap" ekonomiskt, svarar hon:

– Nej, inte om man ser till hans personlighet och hur svår han är. Det är inte helt lätt att vara hans fru, konstaterar hon i dokumentären.

PG:s tredje äktenskap

Äktenskapet med Welton Croll är Gyllenhammars tredje i ordningen. De första äktenskapsbanden knöts 1959 när finansmannen gifte sig med Christina Engellau. De två fortsatte att vara gifta fram till hennes död 2008. Mellan åren 2010 och 2012 var Gyllenhammar gift med sportjournalisten Christel Behrmann.


LÄS MER: PG Gyllenhammar har blivit pappa – igen


Sedan tidigare har PG Gyllenhammar döttrarna Cecilia Gyllenhammar, Charlotte Gyllenhammar och Sophie Gyllenhammar Mattsson, samt sonen Oscar Gyllenhammar.

Dokumentären "Sveriges mest beundrade man" är gjord av Kristina Hedberg. Den visas i två delar, den första sänds torsdag 13 april klockan 20 i SVT1.


Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.


VOLVO

1926 grundades AB Volvo. Bolaget växer och tillverkar såväl personbilar som bussar och arbetsfordon samt motorer. 1958 passeras för första gången 1 miljard kronor i omsättning. Man öppnar fabriker utomlands under femtio och sextiotalen.

Vid 50-årsjubileet 1977 hade bolaget 62 000 anställda.

Under 90-talet börjar en nedgång och 1999 säljs personbilstillverkningen till Ford. USA-bolaget sålde sedan Volvo vidare och ägs nu av kinesiska Geely.

Däremot är "övriga Volvo" fortfarande svenskägt.

TOG ÖVER EFTER SVÄRFAR

Pehr G Gyllenhammar föddes 1935. Hans far var vd för Skandia och 1959 gifte PG sig med Christina Engellau – vars far vd på Volvo.

1971 tog Gyllenhammar över vd-posten för Volvo. Ett kontroversiellt beslut med tanke på att Gyllenhammar egentligen inte hade några som helst meriter som visade att han kunde leda landets största företag.