Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PG och 38 år yngre frun i ny dokumentär

Snart kommer SVT:s dokumentär om tidigare Volvo-vd:n och näringslivsprofilen PG Gyllenhammar.
Foto: TOMAS LEPRINCE
PG Gyllenhammar är 81 år gammal i dag.
Foto: JANNE DANIELSSON/SVT
PG Gyllenhammar med frun Lee Welton Croll.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I april kommer SVT-dokumentären "Sveriges mest beundrade man" om näringslivsprofilen och tidigare Volvo-vd:n PG Gyllenhammar, 81.

I dokumentären, som skildrar hans storhetstid i företaget på 70-talet men också hans fall, framträder hans fru Lee Welton Croll, 43, för första gången.

Frun berättar bland annat om deras förhållande och den stora åldersskillnaden.

– Hon märker ju att folk undrar, tittar och har synpunkter. Men hon övertygar om att deras kärleksrelation är genuin, säger regissören Kristina Hedberg.

Det är Kristina Hedberg, tidigare programledare för bland annat "Min sanning" som regisserat dokumentärserien som har premiär torsdag den 13 april och sänds i två delar.

Huvudpersonen Pehr Gustaf Gyllenhammar, mest känd som PG Gyllenhammar, blev utsedd till Volvos nye vd i början av 1970-talet. Han blev snart populär, inte bara i företaget utan också inom offentligheten.

Sveriges mest beundrade man

Han blev utsedd till Sveriges mest beundrade man nio år i rad. Han sågs ofta i tv-rutorna då han tidigt insåg vikten av att nyttja tv-mediet för att synas och höras. Han ska till och med ha gått under öknamnet "Kejsaren" i och med sin vidlyftiga exponering i medierna.


LÄS MER: Gyllenhammar lycklig med 39 år yngre frun 


Gyllenhammar var vd för Volvo mellan 1971 och 1983. Men storhetstiden på Volvo fick så småningom ett slut när en förväntad sammanslagningen mellan Volvo och Renault aldrig blev av 1993. Då var Gyllenhammar styrelseordförande i Volvo, men den interna kritiken mot affären var hård och den blåstes av i sista stund. Gyllenhammar lämnade Volvo och ska även ha sålt alla sina och familjens aktier dagen efter beslutet. Han lämnade landet för London där han fortsatte inom näringslivsbranschen, bland annat som styrelseordförande för försäkringsbolaget Aviva.

Att PG Gyllenhammar var på samma gång uppskattad och kritiserad under sin storhetstid är något som dokumentären tar fasta på. Kristina Hedberg beskriver Gyllenhammar i ordalag som "orädd" och en person som gick sin egen väg.

– Han var inte Sveriges mest populära man, men han var den mest beundrade. Människor hyste en enorm respekt för honom, säger Kristina Hedberg, som också menar att PG Gyllenhammar av samma anledning hade sina kritiker:

– En del tyckte att det gick väldigt fort ibland (i företaget, reds anm.) och att allt kanske inte var så förankrat. Han körde på.

Frun medverkar i dokumentären

I dag är PG Gyllenhammar 81 år gammal. Han är pappa till ettåriga Barrett som han har tillsammans med sin fru Lee Welton Croll, 43. De träffades 2013 och i SVT-programmet Skavlan berättade Gyllenhammar om deras möte som ägde rum ombord på ett flygplan.
– Jag blev kär i henne från första stund, berättade han då.

I dokumentären kommer frun för första gången att medverka i svensk tv. Hon tar bland annat upp deras kärleksrelation och åldersskillnaden mellan dem.

– Hon berättar bland annat om deras kärlekshistoria som är ganska ifrågasatt, att folk höjer på ögonbrynen. Hon är hälften så gammal som han. Hon pratar om det, om "elefanten i rummet", säger regissören Kristina Hedberg.

PG Gyllenhammar är väldigt förtjust i att vara nybliven pappa igen, enligt Kristina Hedberg.

– Vi ses på en lekplats när vi träffar familjen. Han gungar sitt barn och han talar mycket med henne. Han är väldigt förtjust i att vara pappa, säger hon.

Hur är PG Gyllenhammar som person?

– Han är spännande och underhållande, definitivt. Han var jätterolig att jobba med.

Än i dag märks Gyllenhammars popularitet av på Volvo, inte minst på golvet.

– Han är otroligt populär på verkstadsgolvet. Vi besökte Volvo med PG och det var som att komma med Beyoncé. Det hade inte väckt mer uppmärksamhet om jag kom med henne, säger Kristina Hedberg med ett skratt.

Äktenskapet med Welton Croll är Gyllenhammars tredje i ordningen. De första äktenskapsbanden knöts 1959 när finansmannen gifte sig med Christina Engellau. De två fortsatte att vara gifta fram till hennes död 2008. Mellan åren 2010 och 2012 var Gyllenhammar gift med sportjournalisten Christel Behrmann.

PG Gyllenhammar är tillsammans med si n38 år ygnre fru Lee Welton Croll.
Foto: JANNE DANIELSSON SVT

Sedan tidigare har PG Gyllenhammar döttrarna Cecilia Gyllenhammar, Charlotte Gyllenhammar och Sophie Gyllenhammar Mattsson, samt sonen Oscar Gyllenhammar.


LÄS MER: PG Gyllenhammar, 81, har blivit pappa igen 


Andra medverkande i dokumentären blir bland annat Sveriges tidigare finansminister Kjell-Olof Feldt, PG:s dotter Cecilia Gyllenhammar, och de tidigare Volvodirektörerna Jan Engström och Sten Langenius.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android