Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons svar – efter Gyllenhammars utspel

Pehr G Gyllenhammar tycker inte att alliansen ska samarbeta med Sverigedemokraterna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
”De är fascister”, säger Per Gyllenhammar i Ekots lördagsintervju om Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna.
Foto: OLLE SPORRONG

Förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, 83, tycker inte att alliansen bör samarbeta med Sverigedemokraterna.

Ett sådant förslag är förkastligt, anser han.

– De är fascister, säger Gyllenhammar i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

– Jag fäster inte jättestor vikt vid vad PG Gyllenhammar säger, han hade väl sin glansperiod för länge sedan, svarar Jimmie Åkesson, SD:s partiledare.

Det råder ett låst läge i svenskt politik när inget av de traditionella blocken har egen majoritet och det är ovisst vilka som kommer styra landet under de kommande fyra åren och vem det är som blir statsminister.

Talmannen Andreas Norlén gav först sonderingsuppdraget till M-ledaren Ulf Kristersson och när han misslyckades gick uppdraget vidare till Stefan Löfven, S. På måndagen ska han träffa talmannen för att rapportera hur det gått hittills och sedan har han ytterligare en vecka på sig.

Talmannen Andreas Norlén har haft några intensiva veckor på sitt nya jobb.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Inom näringslivet har det höjts röster om att alliansen ska ta makten med stöd av SD – men det förslaget är inget som PG Gyllenhammar ställer sig bakom.

Det är i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio som den Volvochefen nu ger sig in i debatten.

 – Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag. Jag tycker att det är ansvarslöst att överhuvud ha ett sådant försvar bara för att de (SD, reds. anm.) råkar ha en röstandel på 17 komma någonting procent i det senaste valet. Jag tycker de är fascister. De är helt enkelt demokratiskt föraktfulla. Det enda de syftar till är att ha mycket makt, säger PG Gyllenhammar i lördagsintervjun.

PG Gyllenhammar: "Hyckleri"

Tidigare har bland annat Antonia Ax:son Johnson, 75, Sveriges rikaste kvinna som äger livsmedelsimperiumet Axfood, sagt till Dagens Industri att alliansen behöver bryta beröringsskräcken mot SD.

– Jag är en liberal humanist som kan slåss till döden för de goda värderingarna, men däremot ser jag inte varför alliansen ska avstå från att ta makten och genomföra reformer som är bra för Sverige, sa Antonia Ax:son Johnson.Antonia Ax:son Johnson.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Reaktionerna blev många och det var flera andra med höga positioner inom näringslivet som ställde sig bakom henne. Samtidigt gick 41 företagsledare ut på DN Debatt och uppmanade alliansen att inte stödja sig mot Sverigedemokraterna.

PG Gyllenhammar anser, skriver Sveriges Radio, att andra partier inte kan samarbeta med Sverigedemokraterna "utan att ge avkall på sina liberala principer".

– Det tycker jag är hyckleri. Om de varit mer insiktsfulla, och studerat vad Sverigedemokraterna står för, hur de skapats och hur de ändrats, skulle de säga ”det är det sista vi vill göra”, säger PG Gyllenhammar, som varit politiskt aktiv inom Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) och kallar sig vänsterliberal, i lördagsintervjun.

– Det är en mycket farlig allians om man skulle gå samman med Sverigedemokraterna.

SD:s svar

SD:s partiledare Jimmie Åkesson ger inte mycket för Gyllenhammars ord.

– Jag fäster inte jättestor vikt vid vad PG Gyllenhammar säger, han hade väl sin glansperiod för länge sedan. Jag vet inte vad han har för expertkunskaper men jag håller naturligtvis inte med, säger han till GT.

Och till Sveriges Radio säger samtidigt Sverigedemokraternas integrationspolitiske talesperson Henrik Vinge att Gyllenhammar driver en politisk linje.

– PG Gyllenhammar vet mycket väl att vi inte är ett fascistiskt parti. Han har själv varit politiskt aktiv i Folkpartiet och beskriver sig själv som en del av vänsterflygeln i alliansen, säger Henrik Vinge till SR, och fortsätter:

– Han har inte så starka argument mot oss så då får han ta till sådana där övertoner och kalla oss fula ord trots att vet att det inte är sant.

Henrik Vinge, SD.
Foto: HANNA FRANZÉN/TT