Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Petter Stordalens sorg: ”Har gråtit tillräckligt”

Några fakta om Gunhild Stordalen.
Foto: NORA LOREK
Foto: /IBL / /IBL

Hotellmogulen Petter Stordalen är en obotlig optimist både i jobbet och privat.

Hustrun Gunhilds sjukdomsbesked tog honom hårt, men han väljer att se ljust på framtiden.

– Det var bara att bestämma sig. Jag har gråtit tillräckligt, säger han i en intervju med DN, där han också berättar om sitt intåg i bokbranschen.

Miljardären och superentreprenören Petter Stordalen är en spexare av rang och känd för sina spektakulära hotellinvigningar. Han har firat sig nedför en husfasad och brutit tummen efter en vurpa med en jetski. 

Hans optimism gör sig tydlig via hans konto på Instagram där han varje måndag lägger ut mer eller mindre ”crazy” filmer där han lovprisar att en ny vecka påbörjats på ett mycket hurtigt, nästan maniskt sett.

Han berättar för DN om relationen till hustrun Gunhild Stordalen, filantrop, miljökämpe och läkare. Om tiden när hon insjuknade i den ovanliga och obotliga bindvävssjukdomen systemisk skleros. Också här är han optimist.

– När Gunhild blev sjuk hade jag bara en sak i huvudet. Att det enda jag kan bidra med är att skapa en tro på att vi ska fixa det här. Att det alltid finns hopp och nya behandlingar, trots bakslag och återfall, säger Petter Stordalen till tidningen.

”Jag har gråtit tillräckligt”

På frågan om hur han lyckas upprätthålla optimismen, säger han:

– Men vad är alternativet? Att sjunka ner och förlora tron? Jag som är frisk? Det var bara att bestämma sig. Jag har gråtit tillräckligt

Gunhild Stordalen Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Petter Stordalen gör ständigt nya affärer – i olika branscher. 

Nya affärer på gång

Senast har han gett sig in i bokförlagens värld, både i hemlandet Norge och i Sverige. Nyligen köpte han det nordiska förlaget Bazar som gör att hans svenska bolag Strawberry Publishing får rättigheterna att ge ut en rad storsäljande författare i Sverige.

Enligt branschtidningen Svensk bokhandel har flera inom den svenska förlagsbranschen tolkat Stordalens offensiv som ”en krigsförklaring” mot Bonniers.

För DN berättar han om förlagsplanerna.

– Vi är en underdog. Eller en valp. En under-valp, säger Stordalen och tillägger att valpen en dag kommer bli större.

Huruvida han kommer gå vidare med att köpa andra svenska förlaget är svaret något kryptiskt. Men han säger att han är öppen för strategin.