Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressen på Petter Stordalens dotter

Emilie Stordalen, 27.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVÄLLSPOSTEN
Pappa Petter Stordalen.
Foto: Tord-Erik Andresen/Pressbild

25 miljarder kronor, runt 200 hotell och 16 000 anställda.

Det är vad Emilie Stordalen, 27, har att förvalta efter att ha tagit över pappa Petters imperium.

– Det jag först och främst tänkte på var det stora och tunga ansvaret, säger hon till Verdens Gang.

Det var i januari i fjol som Petter Stordalen skrev över sitt bolag Strawberry Holdings AS till sina barn. Tillgångarna värderades vid tillfället till motsvarande 25,7 miljarder kronor.

Han skrev då över 99,99 procent av sina aktier i Strawberry Holding i lika stora delar till tre nya investmentbolag som ägs av hans tre barn Emilie, Henrik och Jakob.

Och det kan bli Emilie som ska styra skutan i framtiden. Nyligen invigde hon det första megaprojektet – hotellet The Hub i Oslo.

”Stort och tungt ansvar”

I en intervju med norska tidningen Verdgens Gang svarar hon så här på frågan om hur det känns att vara god för ”åtta miljarder”, hennes del av de cirka 25 miljarderna.

– Jag kan inte tänka så, det är ju företagets. Men jag känner mig ödmjuk och överväldigad på samma gång. Det är så stora värden att jag nästan inte kan ta in det. Stora värden är en sak, men det jag först och främst tänkte på vid överskrivandet var det stora och tunga ansvar vi har i förhållande till att vi ska vara så mycket mer än bara en hotellkedja.

Efter att papperen var signerade sa Emilie, enligt Verdens Gang, bland annat så här:

– Vad händer om jag spelar mina kort fel? Vad händer om jag inte lyckas?

Exakt hur fördelningen syskonen emellan kommer se ut i framtiden är oklar. 

Pappa Petter Stordalen.
Foto: NORA LOREK
Petter och Gunhild Stordalen.
Foto: H^^K, PONTUS / NTB SCANPIX TT NYHETSBYR?N

Men Gunhild Stordalen, Petters hustru, har tidigare sagt till norska Dagens Næringsliv att det är Emilie som kommer att styra hotellkedjan. Emilie är dock mer blygsam.

– Vi syskon har inte diskuterat det. Nu ska vi se hur vi trivs och vilka jobb som vi gör bra. Det är inte så att jag har någon fördel bara för att jag är äldst, säger hon till Verdens Gang.

Petter har säkrat kontrollen

I och med att Petter Stodalen behöll 0,01 procent av bolaget vid överskrivandet har han säkrat kontrollen över verksamheten livet ut.

– Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig varit längre bort från pensionen. Detta handlar om att den dagen jag inte längre är här, så kommer mina barn ta över ansvaret för koncernen. Det säkerställer långsiktighet, kontinuitet och säkerhet för de anställda, sa Petter Stordalen till GT.