Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Petter Stordalens hemliga kontroll av barnens ekonomi

I fjol blev det känt att Petter Stordalen skrivit över sitt imperium till sina tre barn. Foto: Instagram
Foto: BJÖRN LANGSEM / DAGBLADET

Hotellmogulen Petter Stordalen, 56, övervakar i hemlighet sina barns kreditkonton – och kräver att de flyger ekonomi samtidigt som han själv sitter i business class.

Det avslöjar han i podcasten ”Radio Redgert”.

– Spoiled kids är det värsta jag vet, säger Stordalen i podden.

I fjol blev det känt att han skrivit över sin förmögenhet – 25,7 miljarder – till sina tre barn.

Den norska hotellmagnaten och mångmiljardären Petter Stordalen gästade nyligen podcasten  ”Radio Redgert” som drivs av entreprenören Daniel Redgert. Samtalet handlade mycket om Petter Stordalens syn på sina barn och deras relation till pengar. Miljardären avslöjar att det är viktigt för honom att veta hur barnen – Henrik, Jakob, och Emilie – spenderar:

– Jag gillar inte spoiled kids. Det är det värsta jag vet. Därför förklarar jag för barnen att ”jag flyger business class eller first class, ni flyger ekonomiklass.” Även om vi reser tillsammans på samma flyg.

Stordalen har slutit avtal med sina barn, berättar han. De får inte börja flyga i första klass förrän de har flugit lika mycket ekonomiklass som han själv gjort i sina dagar. Och barnen fuskar inte – för det hade Petter Stordalen i så fall vetat om:

– Det mina barn inte vet om är att kreditkorten går genom ett system så jag kan se alla uttag varje månad.

Särbehandlar dottern Emilie

Han säger att han är nöjd så länge han ser ”Zara” och ”H&M” på dottern Emilie Stordalens konto – men skulle han däremot se ”Dolce & Gabbana” eller ”Gucci” så skulle han reagera.

– Sen är jag ju strängare med pojkarna än vad jag är med Emilie. Det är väldigt svårt. I bland säger jag ja till henne när jag egentligen säger nej nej nej inombords.

Stordalen avslöjar att han är strängare mot sina söner än vad han är mot dottern Emilie. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

I podcasten frågar Daniel Redgert vad det dyraste Petter Stordalen någonsin blivit av med eller förlorat är – även där kommer hans barn in i bilden. Miljardären berättar då om när sonen Jakob höll en oplanerad efterfest i Stordalens våning.

– De hade en lek i trappan som slutade med att de gick igenom ett neonkonstverk av Tracey Emin, som jag hade köpt för många år sedan, varpå detta gick sönder totalt. ”Shit happens” liksom. 

I samband med att Stordalen lät restaurera konstverket så fick han veta att det var värt ”många miljoner”.

Gav barnen 25 miljarder

I fjol blev det känt att Petter Stordalen skrivit över sin förmögenhet – 25,7 miljarder – till sina tre barn. Dock med en lösning som gör att barnen inte kan förvalta pengarna – än.

– Jag behåller kontrollen så länge jag lever och i praktiken blir det inga förändringar förutom att ägandet flyttas in i familjen. Framöver kommer barnen att bli ännu bättre bekanta och nöjda med bolaget, har han tidigare sagt till GT.