Petter Stordalen: Vi miste det som vi hade i början

Se hela Niklas Svenssons intervju med Petter Stordalen.
Petter Stordalen berättar om äktenskapet i en längre intervju.
Foto: Expressen
Gunhild och Petter Stordalen har bestämt sig för att flytta isär.
Foto: /IBL / /IBL
Petter och Gunhild Stordalen.
Foto: PONTUS HÖÖK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Petter och Gunhild Stordalen går skilda vägar efter 14 år tillsammans.

I en intervju i Expressens TV:s programformat Direkt med Niklas Svensson, dagarna innan uppbrottet offentliggjordes, berättade Petter Stordalen hur parets hektiska schema har tärt på förhållandet. 

– Allt kommer med en kostnad, sa Stordalen, och hintade om att det skulle kunna komma en tid när den kostnaden blev för hög. 

Stordalens har levt ett liv i offentligheten, inte minst via sina respektive Instagram-konton där de ofta har bedyrat varandra sin kärlek och ömsediga beundran. 

Men på söndagen, i ett gemensamt uttalande, meddelande paret att de går skilda vägar:

Det känns konstigt att lämna information om något så privat, men för att undvika rykten och spekulationer väljer vi att vara öppna med att vi från mitten av november kommer att flytta isär [...] Tillsammans har vi kommit fram till att vi vill ha tid att göra det vi brinner för var för sig.

Och tid har kommit att bli en bristvara i äktenskapet. Det berättade Petter Stordalen i en längre intervju med Expressens Niklas Svensson - i programmet Direkt med Niklas Svensson - bara dagar innan separationen blev offentlig. Båda flänger runt, han som affärsman och hon som miljöaktivist och djupt engagerad i Stordalen Foundation och stiftelsen EAT.

– Något av det man mister då, det är det vi hade i början: Tid tillsammans. Hon var alltid med mig på resa, jag var alltid med henne. Så blev Gunhilds marknad världen och hon visste att om hon skulle realisera de saker hon drömde om, så kunde hon inte göra det från Oslo eller Stockholm.

Tid har varit en bristvara i äktenskapet med Gunhild, berättar Petter Stordalen.
Foto: Expressen

På frågan om hur mycket de hinner ses, svarar Petter Stordalen att ”allt kommer med en kostnad.”

Kan inte den kostnaden bli för hög?

– Svaret på det är otvetydigt ja.

När blir den kostnaden för hög för dig?

– Det kommer framtiden att utvisa.

Sjukdomen betungande

Gunhild har länge kämpat mot bindvävssjukdomen systemisk skleros och maken har försökt stötta henne, bland annat då hon genomgick två stamcellstransplantationer på en klinik i Nederländerna.

I dag mår Gunhild bra efter fem års kamp.

– Hon är frisk och det som imponerat på mig mest är hur hon jobbat på hela tiden, genom cellgiftbehandling och stamcellstransplantation. Hon tappade aldrig tron, säger Petter Stordalen.

Han konstaterar:

– Ett levt liv har både upp- och nedgångar.

Samtidigt har Gunhilds sjukdom också satt förhållandet på hårda prov. Det skriver Petter Stordalen i sin nyutgivna bok ”Äntligen vardag!”. 

På sin Instagram har Gunhild ofta berättat om sin kamp mot den dödliga sjukdom som hon diagnostiserades med 2014.
Foto: PRIVAT BILD / PRIVAT BILD
På Instagram har paret flitigt delat med sig av sitt förhållande.
Foto: INSTAGRAM / SPLASH NEWS

”De tio bästa åren framför mig”

Boken är skriven i dagboksform och i en av anteckningarna, från den 12 juli 2019, skriver hotellmagnaten:

I dag läste jag att föräldrar som mister ett barn, har större sannolikhet att gå ifrån varandra. Det samma gäller kärlekspar där en i förhållandet är allvarligt sjuk.

Medan man är upptagen med att tackla sjukdomen, skriver Petter Stordalen, fungerar den enade. Men efteråt sker något annat:

Efteråt kommer sorgen över det som inte blev som man hade trott. Den sorgen är mindre greppbar. Den [...] påminner oss om att vi trots allt är två olika människor.

Petter och Gunhild Stordalen har varit gifta i nio år.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

I en intervju med Tilde de Paula i TV4:s ”Efter fem” säger Stordalen samtidigt att han trivs med livet, efter att tidigare varit nära att gå in i väggen på grund av stress och hög arbetsbelastning.

– Jag har de tio bästa åren framför mig. Mitt liv har aldrig varit bättre än det är nu. Jag älskar det liv jag lever i dag, säger han i programmet.   

Hör Vings nya ägare kommenterar bolagets klimatpåverkan.