Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petter Stordalen utnyttjas i omfattande bitcoinbedrägeri

Peter Stordalen är den senaste i raden av kändisar vars namn utnyttjas av bedragarna.
Petter Stordalen är en av Norges rikaste män.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Bitcoinbedrägerier är en växande företeelse.Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Petter Stordalen har tjänat miljarder på sitt hotellimperium. Nu missbrukar bitcoinsvindlare hans affärsrenommé för att lura folk på pengar.

I en fejkad nyhetsartikel uppges Stordalen ha varit gäst i tv-programmet ”Skavlan” och där berättat hur han – utan att lyfta ett finger – tjänat stora pengar på kryptovaluta.

Att locka in människor i kryptobedrägerier genom att använda kändisars namn, är en växande företeelse. Leif GW Persson, Filip Hammar och Camilla Läckberg har alla figurerat i bedragarnas fejkade nyhetsartiklar och annonser.

Senast i raden att få sitt namn indraget i bedrägeriverksamheten är hotellmiljardären Petter Stordalen. Bluffen presenteras på samma sätt som när svenska kändisars namn missbrukats.

I en falsk nyhetsartikel, som uppges vara skriven av norska Dagbladet, sägs Stordalen nyligen ha gästat ”Skavlan”. Där ska han ha berättat om ett nytt sätt för vanliga människor att snabbt bli snuskigt rika – ett kryphål i det finansiella systemet som staten och bankerna nu försöker täppa till, och som de därför är bråttom att dra fördel av.

I den falska nyhetsartikeln sägs Petter Stordalen ha berättat om bitcoin i ”Skavlan”.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

”Tipsar” om kryphål

”Det som har gjort mig rik är att jag snabbt har utnyttjat nya möjligheter – utan att tveka. Och just nu är det en sak jag tjänar mest pengar på. Ett nytt automatiskt handelsprogram för kryptovaluta som heter Bitcoin Billionaire. Det är den allra bästa möjligheten att tjäna en förmögenhet snabbt jag har sett i hela mitt liv”, uppges Petter Stordalen ha sagt.

Men Petter Stordalen var inte gäst i ”Skavlan” förra veckan. Faktum är att han inte har medverkat någon gång tidigare under pågående säsong. ”Citatet” ovan är dessutom en karbonkopia av vad svenska kändisar uppges ha sagt när de ska ha gästat samma program.

Den som klickar sig vidare från artikeln hamnar på en annan sajt där man uppmanas att investera pengar. I ena hörnet av sidan tickar en klockan ner från tre minuter – det är bråttom att satsa pengar och det finns bara några få platser kvar, är budskapet.

Kändisarna varnar

Polisen har fått in flera anmälningar om bluffen.

– Kryptovalutor överlag är vanligt förekommande i investeringsbedrägerier, har Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, tidigare sagt till Metro.

På Instagram har Camilla Läckberg varnat sina följare för bedrägeriet, Filip Hammar har flera gånger varnat för fenomenet i ”Filip och Fredriks podcast” och Leif GW Persson har berättat att han vidtagit juridiska åtgärder:

– Jag har kopplat in en särskild advokat som jag brukar låta titta på sådant här. Sedan får vi se om det kan bli tal om en stämning, har kriminologiprofessorn tidigare sagt till sajten Trijo.

Camilla Läckberg har varnat sina Instagram-följare för bluffen.Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Kriminologiprofessor Leif GW Persson har kopplat in sin advokat.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES