Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Petter Stordalen: Så pratar jag och Gunhild om döden

Petter och Gunhild Stordalen har gått igenom flera tuffa år tillsammans, men motgångarna har gjort deras kärlek starkare. Foto: PONTUS HÖÖK/NTB SCANPIX
"Vi har bara pratat om döden en enda gång", säger Petter Stordalen. Foto: OLLE SPORRONG
Gunhild Stordalens sommarprat rörde många lyssnare till tårar. Foto: SVERIGES RADIO
Gunhild Stordalen publicerade tidigare i år en kärleksbild på Instagram. Foto: INSTAGRAM

Petter Stordalen hade gjort allt för att hustrun Gunhild inte skulle vara sjuk – samtidigt vill han inte vara utan de långa, tuffa år som de båda spenderat på sjukhus.

Det var där deras kärlek växte sig som starkast.

– Vi har bara pratat om döden en gång, men vi pratar väldigt mycket om livet och om hur vi kan använda det, säger Petter Stordalen till danska Alt for damerne.

När Gunhild Stordalen sommarpratade i P1 förra sommaren var det många som hade svårt att hålla känslorna tillbaka. Den folkkära läkaren, filantropen och miljöaktivisten berättade om den dödliga bindvävssjukdom som hon varje dag kämpar mot.

 

LÄS MER: Gunhild Stordalen berättar om sin sjukdom i hyllade sommarpratet

 

Gunhild Stordalen tog med radiolyssnarna till den stund där hon kände att hon "rörde gravkanten med båda benen".

– Jag är kanske inte längre rädd för att dö, men jag har heller aldrig haft mer lust att leva, sa Gunhild i programmet.

Gunhild och Petter Stordalen försöker uppleva så mycket de kan tillsammans. Foto: Instagram

Petter Stordalens kärlekshyllning

Sjukhusvistelser och behandlingar har blivit en del av Gunhild Stordalens och maken och hotellmagnaten Petters vardag. För Alt om damerna förklarar han hur påfrestande det är, men också vad de senaste åren betytt för parets relation.

– Jag skulle göra allt i värden för att hon inte skulle ha blivit sjuk. Vi drömmer alla om ett liv utan smärta, utan sjukdom och utan motgångar. Livet är ju ...

Gunhild Stordalen har på sociala medier berättat öppet om sin sjukdomskamp. Foto: INSTAGRAM

– Livet är både smärta, sjukdom och motgångar. Och samtidigt som jag skulle göra allt i världen för att Gunhild inte skulle ha blivit sjuk så skulle jag aldrig ha velat vara utan de nästan två år på sjukhuset, för det var också en fantastisk tid. Allt var inte eländigt. Jag fick en fantastisk möjlighet att lära känna Gunhild ordentligt. Komma henne nära. Mycket närmre än jag någonsin hade drömt om.

Petter om pratet om döden

Petter Stordalen säger att hans livspartner tar en dag i taget, att hon bestämt sig för att uträtta allt hon drömmer om även om hon har lite mindre tid på sig att göra det.

 

LÄS MER: Gunhild Stordalen: "Jag har aldrig haft mer lust att leva"

 

Petter och Gunhild har bestämt sig för att hennes sjukdom ska påverka dem så lite som möjligt, säger han.

– Gunhild äter ny medicin och jag tycker det verkar fungera bra. Samtidigt kan man läsa om alla biverkningar med medicinen, men Gunhild, som ju förstår det hela eftersom hon är läkare, säger bara att vi inte ska läsa det. Det är ingen mening. Vi har bara pratat om döden en gång, men vi pratar väldigt mycket om livet och om hur vi kan använda det, säger Petter Stordalen till Alt för damerne.