Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petter Stordalen förlorar miljarder – öppnar nytt hotell

Pandemiåret har slagit hårt mot Petter Stordalens affärsimperium. I en stor intervju med GT berättar han om livet mitt i krisen, kärleken och den verkliga Petter Stordalen.
Petter Stordalen öppnar nytt hotell i Mölndal.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Coronakrisen har slagit upp ett stort hål i skrovet på Petter Stordalens flaggskepp Nordic Choice – och genom hålet forsar pengarna ut.

Men på måndag inviger han likväl ett nytt hotell i Mölndal.

– Du kan aldrig spara dig till succé – du måste våga satsa, säger den norske miljardären.

Det råder febril aktivitet på nybyggda hotell The Weaver i Mölndal. Om bara några dagar ska portarna slås upp, men fortfarande återstår mycket att göra. Bordsskivor ska skruvas fast, skylten ovanför entrén ska upp och byggdammet fejas bort.

Men det är att betrakta som små och lättöverkomliga problem, jämfört med den betydligt större prövning som hotellet och dess ägare har att hantera. 

Petter Stordalen, klädd i sedvanlig skinnpaj med paljetter, tar emot på den första av hotellets 21 våningar – och under den knappa timme som intervjun pågår har han förlorat över 400 000 kronor.

– Totalt gick vi back omkring 2 miljarder under 2020, och nu är det strängare restriktioner än någonsin, så vi kommer tappa mycket pengar i år också, säger han och fortsätter:

– Vi tappade 300 miljoner i januari, 300 miljoner i februari, och vi kommer att tappa ytterligare 300 miljoner i mars. 

The Weaver – det senaste tillskottet till Petter Stordalens hotellsamling.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Hundratals miljoner i stöd

Året innan coronakrisen ökade omsättningen i Strawberry Holding, som ägs av Petter Stordalen och hans barn, med två miljarder norska kronor – från 10,8 miljarder kronor 2018 till 12 miljarder kronor 2019. Enorma summor och ett rekord för koncernen.

Men lika mycket som omsättningen ökade, lika mycket ökade bolagets skulder. 2019 uppgick de till drygt 12 miljarder kronor. 

Vinstmarginalerna är också små – 2018 bara knappa tre procent. För varje omsatt hundralapp tjänade Strawberry tre kronor.

Och det var innan krisen.

I likhet med andra norska företag som drabbats ekonomiskt av coronakrisen, har Petter Stordalen och hans bolag beviljats stöd. Totalt rör det sig om cirka 200 miljoner kronor, enligt norska E24. Inga kaffepengar direkt, men ändå räcker det inte på långa vägar för att täcka koncernens förluster. I norska medier har Stordalen beskrivit stödet som ”ett plåster på ett stort sår”.

Stordalens bolag har fått hundratals miljoner i stöd av den norska staten. Statsminister Erna Solberg på bilden.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Konkurs och försäljningar

Förlusterna har fått konsekvenser. Stordalen har försatt sitt Comfort Hotel Stavanger i konkurs, och för att rädda bolaget har han tvingats sälja både femstjärniga hotell Skt Petri i Köpenhamn och Clarion Amaranten på Kungsholmen i Stockholm.

Pengarna, har han förklarat, ska bland annat gå till att betala av bolagets skulder. Botten på kassakistan är nådd.

– När vi gick in i krisen hade vi en mycket stark balansräkning och gott om cash. Vi var ett på alla sätt solitt bolag. Och vi tog oss igenom nästan ett helt år utan att behöva teckna nya krediter – men det måste vi nu, säger Stordalen, och tillägger:

– Du måste ha tillgång till kapital, ett bra förhållande till dina banker och planer för framtiden. Du kan aldrig spara dig till succé – du måste våga satsa. Och vi har inte ändrat på vår idé om att fortsätta öppna hotell. 

”Du kan aldrig spara dig till succé – du måste våga satsa”, säger hotellmagnaten.
Foto: Lovisa Waldeck

Petter Stordalen hävdar också att de finansiella bekymren inte har varit hans största under krisen. 

– Förlusterna är enormt stora, men mig är det inte synd om. Att behöva permittera vänner och nära bekanta, det har varit det tyngsta. Att tänka på konsekvenserna för alla de människor som litat på oss. Mitt hopp är att Rickard Bergström får rätt i sina analyser: Att vi går mot en normal sommar. Och då ska vi ha tillbaka många av de anställda, säger han.

Berättar om nya kärleken

Förutom affärsförlusterna har Petter Stordalen också haft stora privata omkostnader.

Skilsmässan från Gunhild Stordalen kostade honom, enligt norska VG, drygt hundra miljoner kronor. Exhustrun fick också en lyxvåning på 250 kvadratmeter i centrala Oslo, som uppges ha en prislapp på 29 miljoner.

– Jag kommenterar inte det, säger Stordalen, men tillägger:

– Familjen är viktig och jag tar hand om min familj. Min första exhustru har jag fortfarande en nära och bra relation med, och det har aldrig varit någon diskussion om hennes ekonomiska situation. Och så blir det säkert nu också. Det är inget jag bekymrar mig för. 

Under pandemin har han också hittat en ny kärlek – svenska Märta Elander Wistén.  

– Hon kom och hälsade på mig, och samtidigt gick Norge ner i lockdown. Hon skulle stanna i två dagar, men det blev etthundratvå. 

– De flesta kanske inte skulle förorda att flytta ihop direkt, men det blev väldigt fint och jag blev väldigt kär. Hon klarade att få mitt fokus att inte bara handla om bolagen hela tiden, säger Petter Stordalen. 

Petter Stordalen med sin svenska flickvän, Märta Elander Wistén.
Foto: Lovisa Waldeck