Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Petter Stordalen fick sparken från toppjobbet efter bråk

Foto: BJÖRN LANGSEM / DAGBLADET
Petter Stordalen tillsammans med sin hustru – läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen. Foto: HÖÖK PONTUS/NTB/SCANPIX/TT

Hotellmagnaten och miljardären Petter Stordalens karriär har för det mesta gått spikrakt uppåt – men inte alltid.

1996 fick han oväntat sparken från toppjobbet som vd för ”norska NK” – Steen & Ström Invest i Oslo.

En händelse som han nu delar med sig av på Instagram:

”Det kändes som ett förkrossande nederlag. Jag blev uthängd på alla tidningars förstasidor”, skriver han där.

Petter Stordalens liv är i mångt och mycket en framgångssaga. Han är den norske miljardären som i dag driver ett hotellimperium. Flera av hans hotell finns i Västsverige och han har tidigare sagt att han har som mål att fördubbla hotellkapaciteten i Göteborg.

Som tolvåring blev Petter Stordalen utnämnd till 1974 års bästa jordgubbsförsäljare av lokaltidningen ”Porsgrunns Dagblad”. Och han brukar själv säga att det blev starten på hans karriär.

Norges yngsta vd

Efter studierna blev Stordalen Norges yngste vd någonsin på det som då var Norges största köpcentrum, City Syd i Trondheim. Senare blev han 1996 vd och delägare i Steen & Ström Invest i Oslo, ett varuhus som kan liknad vid NK i Stockholm.

Och det var där som han skulle komma att stöta på ett ordentligt karriärbakslag.

Stordalen hamnade tidigt i konflikt med de andra ägarna – framför allt den största aktieägaren Stein Erik Hagen – och sparkades.

Nu berättar Petter Stordalen hur han lyckades vända nederlaget till en framgångssaga på Instagram. Där har han publicerat en svartbild bild på sig själv från 1996. 

https://www.instagram.com/p/By7bakFoWJ_/

”Detta är jag som vd på Steen och Ström 1996. Här hade jag köpt mig en ny, randig skjorta och en ny slips med vita prickar. Världen låg framför mina fötter – vad kunde gå fel?”, inleder han sitt inlägg.

Stordalen: ”Ett förkrossande nederlag”

Men mycket kunde uppenbarligen gå fel. Inlägget fortsätter:

”Jag fick sparken! Helt oväntat! Det kändes som ett förkrossande nederlag. Jag blev uthängd på alla tidningars förstasidor.”

Men Petter Stordalen hittade ett sätt att vända på skutan – och skriver att han i dag anser att det oväntade avskedet var det bästa som kunnat hända honom.

Han avslutar:

”Hade jag inte fått sparken då så hade jag aldrig heller gett mig in i hotellbranschen. Det som var en kris, blev en möjlighet”.