Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Petter och Gunhild Stordalens lyxiga liv

GILLAR ATT JOBBA. Petter och Gunhild Stordalen är ekonomiskt oberoende men de har inga planer på att sluta arbeta. Foto: /IBL / /IBL

De bor i en enorm villa i ett av Oslos mest exklusiva kvarter, anordnar storslagna fester varje gång ett nytt hotell ska invigas och semestrar i världens alla hörn. 

Men trots att makarna Stordalen är ekonomiskt oberoende har de inga planer på att sluta arbeta. 

– Det är kul att slappna av och ha det skönt på semestern. Men att göra det varje dag resten av livet? För mig låter det fruktansvärt, säger Petter Stordalen.  

Petter och Gunhild Stordalen är ett av Skandinaviens mest omskrivna kärlekspar.

55-åriga Petter Stordalen är en omvittnat skicklig entreprenör och företagsledare, ofta kallad "hotellkung" eller "hotellmagnat".   

I Stordalens hotellkedja, Nordic Choice Hotels, ingår över 190 hotell i Skandinavien och Baltikum. 

I vintras skrev Petter Stordalen över holdingbolaget Strawberry, som bland annat omfattar hotellkedjan, på sina tre barn: Emilie, 26, Henrik, 24 och Jakob, 21. Det värderades till motsvarande 25,7 miljarder kronor. 

Enligt amerikanska Forbes uppgår familjen Stordalens tillgångar i dag till 1,7 miljarder dollar, vilket ger placeringen 1339 på listan över världens rikaste. 

MODELEJON. Petter Stordalens vän Henrik Christensen har sagt att hotellkungen är den norrman som lägger mest pengar på kläder. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Petter Stordalen blev miljardär redan som 37-åring år 2000, fyra år efter att han köpte in sig i Choice Hotels. Han har förstås kunnat unna sig mycket av livets goda under de framgångsrika åren. 

Jättevilla i exklusivt område  

Han och hustrun Gunhild, 39, bor på en av Norges dyraste adresser i området Bygdøy, med vacker utsikt över Oslofjorden. Villan på 1 200 kvadratmeter köpte han redan 1997. Han har lyxrenoverat jättevillan i omgångar och i dag har den ett värde på mellan 80 - 100 miljoner kronor, enligt norska medier.

Utöver det äger Stordalen bland annat ett skärgårdshus i Blindleia i sydöstra Norge, en jaktstuga i Rjukan i Telemarks fylke och en lyxrenoverad fjällstuga, "The Villa", i Åre. Den sistnämnda fastigheten – på cirka 700 kvadratmeter med sängplats för 13 till 16 personer – kan man hyra från ungefär 33 000 kronor per dag. 

MÅNGA ENGAGEMANG. Makarna Stordalen är mycket engagerade i miljö- och hållbarhetsfrågor. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

Hotellkungen har också en kärlek till lyxbilar. Under de senaste åren har han dock bytt ut sin gamla bilpark bestående av bland annat en Audi S8, en Mercedes ML 63 AMG och en Mercedes CLS 55 AMG mot mer miljövänliga Lexus hybridbilar och en eldriven Sportmercedes med en prislapp på cirka tre miljoner kronor. 

Till saken hör att makarna Stordalen är mycket engagerade i miljö- och hållbarhetsfrågor. Gunhild Stordalen reser jorden runt för att sätta fokus på globala hälso- och miljöutmaningar kopplade till matproduktion. FN:s generalsekreterare har utsett henne till en av totalt 29 globala ledare i kampen mot undernäring. 

LYXHUS. Han och hustrun Gunhild, 39, bor på en av Norges dyraste adresser i området Bygdøy, med vacker utsikt över Oslofjorden. Foto: Wikipedia

Älskar att inviga nya hotell

Petter Stordalen är känd för att anordna storslagna fester varje gång ett nytt hotell ska invigas. Bland gästerna märks alltid kändisar och företagsledare. Han har tidigare sagt till DI Weekend att man aldrig kan lägga för mycket pengar på fest. 

 

SAGOLIKT. "Mitt liv är och har varit som en dröm", säger Petter Stordalen. Foto: SVEN LINDWALL

55-årigen är känd för att göra spektakulära entréer till invigningsfesterna. Enligt Stordalen själv handlar det om "storytelling". 

– Människor kanske tänker att jag är uppmärksamhetskåt och tycker det är roligt att springa nerför hotellfasader och åka jet ski till invigningar – men jag gör det för att folk ska minnas. För att de ska ta historierna vidare, sa han till Resumé tidigare i somras.  

Det händer att både Petter och Gunhild Stordalen väcker uppmärksamhet med sina klädval.   

– Han är definitivt den norrman som lägger mest pengar på kläder, har Petter Stordalens vän Henrik Christensen sagt till Forbes.  

 

 

”Jag vill känna att jag gör nytta” 

Makarna Stordalen reser förstås mycket också, både i jobbet och privat. I sommar har de bland annat semestrat i Antibes, St Tropez, Formentera, Ibiza och olika delar av Skandinavien. 

Petter Stordalen säger visserligen att han ”älskar att dra på semester” – men det är att arbeta och göra skillnad som han brinner för. 

– Jag vill jobba, jag vill bidra, jag vill känna att jag gör nytta. Och jag vet att det arbete som jag gör, som mina 16 500 anställda på hotellen gör – det gör en fantastisk skillnad, säger han och fortsätter:  

– I min bok ska pengar sättas i arbete, pengar ska investeras. Bolag är inte bara till för aktieägarna – de är till för dem som jobbar där, för samhället. Det handlar om att skapa arbetstillfällen, om att säkra välfärden. Jag vill vara med och bidra och jag finner ingen mening med att ligga vid en pool, dricka piña colada och titta på palmer i resten av mitt liv. 

Hotellkungen säger att han är en sån som ”älskar måndagar”. 

– Jag älskar att öppna hotell, testa nya restauranger, investera i "start ups" och hjälpa entreprenörer. För mig är det något som ger livet mening och innehåll. 

”Mitt liv är och har varit en dröm” 

På frågan om vad den största missuppfattningen om honom är svarar Petter Stordalen att han inte kan klaga på någonting. 

– Mitt liv är och har varit som en dröm. Många kanske tror att mitt liv handlar om att öppna hotell, ha invigningsfester, att springa ner för husfasader och göra entré på motorcykel och sånt där. Men det är en väldigt, väldigt liten del av mitt liv, säger han och fortsätter: 

– Mitt liv, och det liv jag älskar, är att komma till jobbet på måndag morgon och känna den enorma glädjen och begeistringen, att möta alla anställda. Jag blir fylld av energi, jag blir fylld av glädje! Det ger mitt liv mening. Sedan älskar jag att dra på semester. Men semester är semester. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!