Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petter och Gunhild Stordalen separerar

Petter Stordalen och Gunhild Stordalen har varit gifta sedan 2010.
Gunhild och Petter Stordalen separerar.
Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON
Gunhild och Petter Stordalen har varit tillsammans i 14 år.
Foto: OLLE SPORRONG

Petter Stordalen, 56, och Gunhild Stordalen, 40, separerar efter nio år som gifta.

Det meddelar paret i ett gemensamt uttalande:

– Tillsammans har vi kommit fram till att vi vill ha tid att göra det vi brinner för var för sig.

Den norska hotellmiljardären Petter Stordalen och Gunhild Stordalen separerar. 

Paret har släppt ett gemensamt uttalande där de säger så här:

– Det känns konstigt att lämna information om något så privat, men för att undvika rykten och spekulationer väljer vi att vara öppen om att vi från mitten av november kommer att flytta isär. 

Petter och Gunhild Stordalen gifte sig 2010 – och har varit ett par i 14 år. 

– Vi har stått sida vid sida i stora upp- och nedgångar, vilket innebär att vi alltid kommer att ha en unik relation. Men vi har båda jobbprojekt som har gjort att vi tittar mindre på varandra. Tillsammans har vi kommit fram till att vi vill ha tid att göra det vi brinner för var för sig. Vi är fortfarande bästa vänner och stöder varandra, säger Gunhild Stordalen i uttalandet.

Skiljs åt som vänner

Paret betonar att de skiljs åt som vänner. 

– Gunhild är mitt livs kärlek, och detta förändrar inte mitt engagemang för henne. Vi kommer fortsätta stödja varandra också i framtiden, säger Petter Stordalen. 

– Vi har haft 14 fantastiska år tillsammans, säger Gunhild Stordalen.

Enligt uppgifter till norska VG ska en viktig orsak till separationen vara att paret på grund av sina respektive jobb, som innefattar mycket resande, gjort att de kommit ifrån varandra.

Petter och Gunhild Stordalens förhållande blev offentligt 2006, två år senare friade Petter och ytterligare två år senare ägde bröllopet rum. Det var ett riktigt sagobröllop som gick på miljonbelopp och där gästerna flögs till Marocko.

Gunhild inte lottlös

I november förra året offentliggjordes 2017 års skattedeklarationer i Norge. Norska TV 2 bestämde sig för att titta närmare på vad kändisparet Stordalens redovisade i inkomst och förmögenhet för år 2017 – och vad de fann kanske förvånar en och annan.

Hotellmagnaten Petter Stordalen redovisade en förmögenhet på drygt 758 miljoner norska kronor, medan hustrun inte redovisade mer än 28 019 kronor i förmögenhet.

Stordalen: Vi miste det som vi hade i början

Se Niklas Svenssons intervju med Petter Stordalen som gjordes i förra veckan där han talar om sin relation med Gunhild.

Men enligt uppgifter från VG, publicerade 2010, går inte Gunhild lottlös vid en skilsmässa. Tidningen rapporterade då att Stordalens ingått en så kallad «Lex ektepakt» som ska innehålla en klausul som ger Gunhild ett belopp i storleksordningen hundra miljoner norska kronor. 

Enligt VG:s uppgifter betalas pengarna ut oavsett vem av makarna som tagit initiativ till separationen.

Gunhild Stordalen har inte någon ägarandel i Petter Stordalens Strawberry Group, som bland annat innefattar hotellkedjan Nordic Choice. Det uppger norska Dagens Näringsliv.

Har inte barn

Petter och Gunhild Stordalen har inga barn tillsammans. Däremot har Petter vuxna barn från ett tidigare förhållande.

Petter Stordalen är entreprenör och företagsledare, mest känd för sina många hotell. Nyligen köpte han också resebolaget Ving efter att den brittiska resejätten Thomas Cooks konkurs. Gunhild Stordalen är läkare till yrket men har framför allt gjort sig känd som en filantrop och miljöaktivist genom stiftelsen EAT Foundation.

Gunhild lider lider av den svåra bindvävssjukdomen systemisk skleros. Hon har genomgått två stamcellsbehandlingar, den andra efter ett återfall 2016. Hon har tidigare berättat om hur en läkare gav henne beskedet att hon i värsta fall bara hade några år kvar att leva.

När paret medverkade i SVT:s ”Skavlan” i fjol berättade Gunhild att hon gav Petter möjligheten att skilja sig innan hon blev för sjuk. Hon ville inte vara en belastning för sin man, resonerade hon.

GT har varit i kontakt med Ida Holen, Petter Stordalens kommunikationschef. Hon hälsar att de inte ger fler kommentarer.

Här Petter Stordalen berättar om köpet av Ving.

LÄS OCKSÅ:

Gunhilds deklarerade förmögenhet – så liten är den