Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petronella, 25, ger bort sig själv i julklapp

Musikstudenten från Mellerud säljer cellokonserter som folk kan ge bort i julklapp.Foto: Senen Fernandez
Petronella och hennes cello kan kanske lösa din julklappspris.Foto: Senen Fernandez

Kämpar du fortfarande med att hitta de där sista julklapparna?

Om du är ute efter något unikt så kanske Petronella Torin från Mellerud kan hjälpa till.

Hon åker hem till folk och håller en cellokonsert under storhelgerna.

– Jag njuter nästan mer av detta än av att spela i professionella orkestrar, säger Petronella.

Petronella Torin, 25, studerar vanligtvis på musikkonservatoriet i Maastricht i Holland, men är hemma i Mellerud över julen. I år ser hennes julledighet lite annorlunda ut jämfört med tidigare år – hon ger nämligen bort sig själv i julklapp. Mer specifikt så säljer hon cellokonserter hemma hos folk, vilket P4 Väst rapporterat om.

– Under min utbildning i Holland så fick jag höra talas om något som kallas för soffkonserter, alltså konserter hemma hos folk. Då poppade det bara upp i mitt huvud: "Årets julklapp är en cellist". Det kändes som ett genialt upplägg som jag verkligen ville göra, berättar Petronella.

Och konceptet har visat sig vara mycket populärt.

– Just nu har jag 15 konserter inbokade. I måndags spelade jag bland annat på ett äldreboende och på ett 60-årskalas. Julafton är den hetaste dagen med sex konserter inbokade och nyårsafton är också väldigt populärt.

"Sjukt ballt"

Hon säger att hemmahos-konserterna blir mer på publikens villkor än en traditionell konsert.

– Man minskar klyftan mellan folket och musiken i och med att man tar bort konsertsalarna och deras ofrivilliga regler om vad man ska ha på sig och när man ska klappa och vad man får göra och inte göra, säger Petronella och fyller i:

– Jag njuter nästan mer av detta än av att spela i professionella orkestrar.

Hur kommer det sig?

– Det här är ju människor som kanske inte lyssnar så mycket på stråkkonserter. Det blir deras första upplevelse med en livekonsert med en cello. Jag kan liksom se hur människor föds in i musiken. Det är sjukt ballt.

Bred repertoar

Petronellas hemmhos-konserter lär tilltala en bred publik då repertoaren innehåller allt från Boccherini till folkmusik till "Räven raskar över isen".

– Efter jag har spelat så förstår folk vad det är jag tycker är så kul och varför jag älskar att göra detta så mycket, säger hon.