Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peters oväntade fynd på återvinningsstationerna

Här är fler av dagens inrikesnyheter.
Peter Callander förvånas inte över vad han kan hitta vid återvinningsstationerna. Det har varit allt från gardinstänger och bromsklossar till grishuvud och bromsolja. Foto: Privat
Återvinningsstationerna är bara till för mindre förpackningar i papper, kartong, glas, plast och metall, konstaterar Peter Callander som hittar både det ena och det anda på sina städrundor. Foto: privat

Peter Callander, 40, har jobbat med att städa upp på återvinningsstationer i tre år.

Han är inte längre förvånad över vad människor kan tänka sig dumpa på stationerna.

– Det kan vara bromsklossar och gardinstänger. En gång hittade jag ett grishuvud. Det tar priset. Stationerna är bara till för förpackningar. Folk måste skärpa sig, säger Peter Callander.

Peter Callander arbetar för ett miljöåkeri i Halland och städar rent på återvinningsstationer i kommunerna Falkenberg och Hylte.

– Efter att de privata korten med ett begränsat antal besök på återvinningscentralerna infördes började det bli en allvarligare nedskräpning kring de mindre återvinningsstationerna, säger han.

Peter Callander konstaterar att han inte längre förvånas över vad som kan dyka upp intill containrarna ute på de olika stationerna.

– Stationerna som vi rengör är ingen extra soptipp utan en förlängning av hushållssoporna hemma. Där slänger man förpackningar i papper, plast, glas och metall. Inte bromsklossar och gardinstänger, säger han och räknar upp en rad otillåtna föremål som människor har dumpat:

Hittade ett grishuvud

– Det kan vara bildäck, bilsäten och möbler. Det är jättemycket elektronik. Inte sällan kan vi hitta 10-15 säckar nyklippt gräs på en och samma station.

Peter Callander jobbar med att städa rent på sopstationer och berättar om rena skräckfynd han gjort vid containrarna. Foto: Privat

Han har också hittat 100 liter motorolja på en station.

– Det är jättegiftigt för naturen om det skulle börja läcka, säger han.

Peter Callander har också berättat om skräckfynden för SVT Nyheter Halland.

Bland det värsta Peter Callander stött på var ett grishuvud som tittade fram under en hög med säckar.

– Det tar priset. Jag kan fortfarande vakna på nätterna och se det där huvudet som låg och stirrade. Det är en bild som hemsöker mig, berättar han.

Peter Callander beskriver också hur personer ställer ifrån sig hela säckar med blandat avfall:

- Vi kallar det partysäckar. Människor som haft fest slänger ofta engångsartiklar, ölflaskor och matrester i en och samma säck som de placerar vid containrarna.

Peter Callander tycker att människor måste skärpa sig och tänka efter innan de dumpar avfall där det inte ska vara. Foto: Privat

”Luktar fruktansvärt illa”

Nu fasar han för vad det innebär för jobbet vid sopstationerna när kräftskivorna är i gång.

– Folk lägger kräftskal i sopsäckar som lämnas bredvid containrarna. Det luktar fruktansvärt illa. Och det räcker att det finns ett skal för att måsar och andra fåglar ska riva upp säckarna och sprida runt avfallet.

Peter Callander tycker att alla skulle behöva följa med några rundor för att få se hur illa det kan se ut.

– Kom igen nu. Vi måste hjälpas åt. Folk måste skärpa sig, säger han.