Konstnären Peter Engberg, 55, tröttnade på fortkörarna i Fjällbacka. Foto: PRIVATKonstnären Peter Engberg, 55, tröttnade på fortkörarna i Fjällbacka. Foto: PRIVAT
Konstnären Peter Engberg, 55, tröttnade på fortkörarna i Fjällbacka. Foto: PRIVAT
Peters hemmasnickrade förbudsskylt. Foto: PRIVATPeters hemmasnickrade förbudsskylt. Foto: PRIVAT
Peters hemmasnickrade förbudsskylt. Foto: PRIVAT

Peter tröttnade på fartdårarna – nu hyllas hans roliga ”skylt”

Publicerad

Peter Engberg, 55, tröttnade på bilarna som dundrade förbi hans galleri i Fjällbacka.

Så han bestämde sig för att göra en egen vägskylt – i Photoshop.

Nu hyllas hans initiativ av tusentals på internet.

– Jag gjorde den i går när jag var lite förbannad, säger han.

Konstnären Peter Engberg, 55, har sitt galleri på Södra hamngatan i Fjällbacka. Gatan är enkelriktad – men många besökare struntar i det och kör mot körriktningen. 

Men i torsdags fick Peter Engberg nog av bilarna som bränner förbi och gjorde en ny vägskylt – i Photoshop. 

Förutom förbudsskylten mot motortrafik – som finns i verkligheten – la Peter Engberg till en hemmasnickrad tilläggsskylt nedanför:

”Gäller även bilar vars inköpspris överstiger 400 000 kronor”

https://www.instagram.com/p/BWfZYMxhlSq/?taken-by=peter_engberg

LÄS MER: Kristians ”idiot”-skylt stoppas av Trafikverket

”Blir extra förbannad av Mercedes cabriolet”

– Folk kör ju hej vilt här. Det lilla statistiska underlag som jag har visar att det gärna är bilar av det dyrare formatet vars innehavare som bryter mot den här stackars skylten. Det finns ju förstås billiga bilar som bränner förbi också, men man blir ju extra förbannad när det kommer en Mercedes cabriolet och fullständigt skiter i de här skyltarna, säger Peter Engberg.

Han delade sitt mästerverk på Instagram och noterade snabbt att många tyckte om skylten. Men sedan dess har bilden på skylten fått ett eget liv på Facebook. Tusentals har delat och gillat bilden – något som Peter Engberg inte har en aning om då GT når honom. 

Han har nämligen inte något Facebookkonto själv.

– Jag är ju på en grabbtur i Norge så jag har inte riktigt hunnit ta del av alla reaktioner. Men jag jobbar som konstnär med viss typ av humor som grundingrediens, så jag gillar om folk uppskattar det, säger han.

Peters hemmasnickrade förbudsskylt hyllas på Facebook.Foto: PRIVAT

LÄS MER: Anders geniala skylt gör succé – stoppar fartdårarna 

Bytte ut skylten – mot enkelriktat

Som genom en tillfällighet kompletterades dock den riktiga skylten under fredagen. Enligt Peter Engberg har man satt upp en skylt för enkelriktad trafik på gatan – något som folk i Fjällbacka har efterfrågat i 15 år. 

Han hoppas att den nya skylten ska bidra till att mängden fartdårar och felkörare minskar framöver.

– Jag kan tyvärr inte säga att jag känner mig delaktig i det. Så snabbt jobbar ingen kommun eller vägverk i hela världen, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER