Peter Hjörne säljer sitt lyxhus – för 48 miljoner

Peter Hjörnes hus är nu såld för rekordsumma.
Foto: HENRIK JANSSON
Huset bakom Götaplatsen i Göteborg är på 687 kvadratmeter.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Peter Hjörne har sålt sin lyxvilla på 687 kvadratmeter för 48 miljoner kronor – en av de dyraste privata fastighetsaffärerna i Göteborgs historia. 

Men det blir ingen stor vinst över för Göteborgs-Postens ägare – huset var kort före försäljningen belånat till över 41 miljoner kronor.

Köpare är den Göteborgs-vd som nyligen sålde sitt hus till fotbollsstjärnan Marcus Berg för 34 miljoner.

Peter Hjörne har de senaste åren förlorat sitt majoritetsägande i Stampen-koncernen som äger tidningar som Bohusläningen, Ttela, Hallands Nyheter och flaggskeppet Göteborgs-Posten.

Under 2016 genomgick Stampen-koncernen en rekonstruktion för att rädda företaget som stod på ruinens brant. 

Skattebetalarnas nota för att få upp Stampen på banan igen landade till slut på 728 miljoner kronor, uppdelat på 581 miljoner i efterskänkt moms och 147 miljoner i statlig lönegaranti som koncernen inte behövt betala tillbaka till skattebetalarna.

Peter Hjörne är dock fortfarande en av landets bäst betalda mediepersoner – under 2018 tog han ut en inkomst på 9 961 000 kronor, visar Dagens Medias årliga kartläggning

Sålde lyxvillan för 48 miljoner 

Hjörne äger flera fastigheter, fram till nyligen också en 687 kvadratmeter stor villa omgiven av höga murar i Lorensbergs villastad bakom Götaplatsen i Göteborg.

Villan såldes i september, men handlingarna registrerades hos Lantmäteriet först för några veckor sedan.

Summan landade på 48 miljoner kronor. Enligt Lantmäteriets noteringar köpte Hjörne själv fastigheten, via sitt bolag Fastighetsbolaget Dicksonsgatan, för 2 200 000 kronor 2008 från Akademiska Hus Väst AB.

Men trots det blir det ingen större vinst på försäljningen för Hjörne. Belåningen på lyxvillan uppgår till 41,3 miljoner kronor, enligt årsredovisningen för Hjörnes bolag 2018.


LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Karriär & Pengar 


Försäljningen är en av de dyraste av en privatbostad i Göteborgs historia.

Köparen är vd för ett företag i Göteborg – han var också inblandad i en annan uppmärksammad försäljning tidigare i år.

Sålde villa i Långedrag till Marcus Berg

Vd:n sålde sin lyxvilla i Långedrag i Göteborg för drygt 34 miljoner kronor till svenska fotbollsstjärnan Marcus Berg. Den havsnära villan har en registrerad bostadsyta på 257 kvadratmeter.

Efter försäljningen av sin lyxvilla är Peter Hjörne skriven i en lägenhet i centrala Göteborg på 328 kvadratmeter. Han äger fortfarande två hus på Marstrand, ett av dem har både havsutsikt och pool.

Peter Hjörne vid det ena av sina två hus på Marstrand.
Foto: MARIA GREDESKOG

Krisen i tidningskoncernen, som varit familjeägd i tre generationer, började egentligen långt innan 2016. Under 2005–2012 köpte Stampen två tidningskoncerner för miljardbelopp. Och finansieringen skedde med lånade pengar.Under förvärvstiden tog Peter Hjörne och koncernledningen ut stora aktieutdelningar och höga löner.

Hjörne äger 14,6 procent i Stampen 

Tillsammans med en sviktande annonsmarknad ledde det till att Stampen under våren 2016 ansökte om en rekonstruktion. 

Det innebar att bolagets alla fordringsägare skulle gå med på skuldavskrivningar på 75 procent, ett villkor för att bolaget skulle kunna leva vidare.

Peter Hjörne och Stampens dåvarande koncernchef Martin Alsander på en pressträff i samband med att bolaget ansökte om rekonstruktion.
Foto: FRIDA WINTER/TT

Nya ägare trädde in, bland andra Stenas huvudägare Dan Sten Olsson. Men snart uppstod nya ekonomiska problem och i april i år klev norska Polaris Media tillsammans med NWT-guppen och VK-Media in som nya huvudägare.

Familjen Hjörnes ägande är nu utspätt till 14,6 procent.

GT har varit i kontakt med Peter Hjörne och Göteborgs-vd:n som köpt fastigheten, ingen av dem vill kommentera affären.