Peter Hjörne räddades av 300 skattemiljoner

Förra året räddades mediekoncernen Stampen av bland annat skattebetalarna som fick stå för drygt 300 miljoner kronor i en ackorduppgörelse. Men huvudägaren Peter Hjörne fortsatte att leva lyxliv. För 2016 tog han en inkomst på drygt tio miljoner kronor.
Foto: MARIA GREDESKOG
Peter Hjörne ägnar sig åt segling, tennis och är också konstintresserad.
Foto: JORMA VALKONEN/IBL BILDBYRÅ
Peter Hjörne vägrar låta sig intervjuas och öppnar inte porten till sin 40-miljonersvilla.
Foto: HENRIK JANSSON
Tre generationer Hjörne: Lars, Harry och Peter Hjörne.
Foto: GP/KREP/IBL BILDBYRÅ/©KAMERAREPORTAGE
Björn Savén, 67. Miljardär, riskkapitalist.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / PRESSENS BILD
Fabian Hielte, 42. Multimiljonär.
Rolf Lundström, 81. Miljardär på bland annat spelbolag.
Foto: ANDERS YLANDER
Dan Sten Olsson, 70. Stenaägare – god för 45 miljarder.
Foto: LARSERIC LINDÉN
Flaskan kostar 19 900 kronor.
1 / 10

Skattebetalarna räddade tidningsägaren Peter Hjörne med 300 miljoner kronor när hans mediekoncern Stampen – med flaggskeppet Göteborgs-Posten – höll på att gå i konkurs.

Men Hjörne fortsatte att leva lyxliv och tog 2016 ut en inkomst på 10,5 miljoner kronor.

– Jag är inte intresserad av att lämna en intervju, säger Peter Hjörne när GT/Expressen ringer på porten till hans 40-miljonersvilla.

Lorensbergs villastad bakom Götaplatsen i Göteborg är ett av Sveriges mest exklusiva villaområden.

I de slottsliknande husen har flera av Göteborgs rikaste personer valt att bo genom åren – industrimannen Axel Carlander, skeppsredaren Dan-Axel Broström, hans mamma Anna Ida Broström och även Pehr G Gyllenhammars svärfar Gunnar Engellau hade en bostad här.

Här bor också tidningskoncernen Stampens huvudägare Peter Hjörne, 65, i en 687 kvadratmeter stor villa omgiven av höga murar. Och på husväggarna i 40 miljonerkronors-villan sitter flera bevakningskameror.

Gjorde miljardförluster

Under 2005–2012 köpte Stampen, som bland annat äger Göteborgs-Posten, två tidningskoncerner för miljardbelopp. Och finansieringen skedde med lånade pengar.

Under förvärvstiden unnade sig Peter Hjörne och koncernledningen också stora aktieutdelningar och höga löner.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 


Enligt Stampens årsredovisningar fick Stampenkoncernens högsta chefer sammanlagt 470 miljoner kronor i ersättningar bara under åren 2010–2014. Och Peter Hjörne ensam tog under några år löner och aktieutdelningar på 120 miljoner kronor.

Men efter förvärven sjönk annonsintäkterna kraftigt och Stampen gjorde stora förluster. Under 2013 och 2014 uppgick förlusterna till sammanlagt drygt 1,3 miljarder kronor.

Peter Hjörne vägrar låta sig intervjuas och öppnar inte porten till sin 40-miljonersvilla.
Foto: HENRIK JANSSON

23 maj 2016 ansökte Stampen om företagsrekonstruktion och i tingsrätten godkände senare koncernens fordringsägare en ackordsuppgörelse som innebar att Stampen bara behövde betala 25 procent av sina skulder.

En av de största skulderna hade Stampen till Skatteverket, där skulden 2016 var på drygt 400 miljoner kronor.


LÄS MER: Mediepampen Peter Hjörnes lyxliv för miljoner


Nedskrivningen innebar att skattebetalarna fick stå för 300 miljoner kronor och Stampen bara behövde betala 100 miljoner kronor.

När sedan skulderna hade skrivits ned investerade Peter Hjörnes affärsbekanta 81 miljoner i en nyemission.

Utredd av Skatteverket

GT/Expressen har kartlagt Stampens nya ägare. De är samtliga tunga makthavare i näringslivet och aktiva i Västsverige – och det är också dessa personer som Stampens tidningar, med Göteborgs-Posten i spetsen, har i uppdrag att granska:

Kungavännen Björn Savén, 67, är riskkapitalist och enligt tidningen Veckans Affärer Sveriges 65:e rikaste person. Sin förmögenhet har han bland annat gjort via sitt bolag IK Investments Partners som äger aktier i en mängd bolag, däribland vårdkoncernen Attendo.

Björn Savén, 67. Miljardär, riskkapitalist.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / PRESSENS BILD

Savén har blivit utredd av Skatteverket för att hans ersättningar från IK Investments, enligt Skatteverket, hamnade i hans privata bolag på Brittiska Jungfruöarna.

Nyligen upptaxerade Skatteverket Savén med 1,8 miljarder kronor.

Han äger i dag via bolag 5,4 procent i Stampen.

God för 45 miljarder

Rolf Lundström, 81, är god för 1,3 miljarder kronor och äger via bolag 4,9 procent i Stampen.

Lundström har blivit miljardär på spelföretag. I dag är han huvudägare i Svolder med aktieinnehav i Platzer, New Wave Group, Serneke och Mekonomen.

Rolf Lundström, 81. Miljardär på bland annat spelbolag.
Foto: ANDERS YLANDER

Lundströms bolag har äger aktier i spelportalföretaget Betsson som har dotterbolag i skatteparadis.

Dan Sten Olsson, 70, är huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen och god för 45 miljarder kronor.

Dan Sten Olsson, 70. Stenaägare – god för 45 miljarder.
Foto: LARSERIC LINDÉN

Via Stena Finans AB äger han 12,4 procent i Stampen.

Fabian Hielte, 42, är multimiljonär och ägare till miljardkonglomeratet Ernström & Co.

Bolaget äger bland annat aktier i Platzer, nischbanken Collector, badrumstillverkaren Svedbergs, Spotify och Apotea. 

Fabian Hielte, 42. Multimiljonär.

”Vinkällaren är välfylld”

Flera av de nya aktieägarna i Stampen är också medlemmar i den mycket exklusiva herrklubben The Royal Bachelors’ Club. Klubben, som grundades 1769, huserar i skeppsredaränkan Anna Stina Broströms tidigare villa på 1 200 kvadratmeter i Lorensbergs villastad och ligger bara drygt hundra meter från Peter Hjörnes bostad.

Även Peter Hjörne är medlem i klubben liksom kungen och toppskiktet av näringslivet i Västsverige.

– Alla betydelsefulla personer är medlemmar här, säger en person som brukar vistas på klubben till GT/Expressen.

Här serveras luncher till de prominenta medlemmarna och det ordnas också storslagna fester där bara det bästa är gott nog.


LÄS MER: Trots kristiden – Peter Hjörnes inkomst ökar


Restaurangen som ordnar mat och dryck till medlemmarna skriver så här i en presentation:

”Med vår sommelier kan Ni diskutera lämpligt vin eller annan dryck till måltiden. Vinkällaren är välfylld med såväl prisvärda drycker som de mest exklusiva årgångsvinerna”. 

På vinlistan erbjuds bland annat det mousserande vinet Cristal, Louis Roederer -00 för 2 900 kronor per flaska och till desserten serveras vid önskemål Setùbal, Colheita, Fonseca -34 för 19 900 flaskan.

Och en del av festmenyerna är döpta efter framgångsrika göteborgare – Meny William Chalmers och Meny Dan Broström.

”Gjort en väldigt bra insats”

Stampens koncernchef Martin Alsander som också äger aktier i koncernen, och som på två år har fått sammanlagt 8,3 miljoner i inkomster, tycker dock att han är värd sin lön. Alsander anser att det bland annat är han, Peter Hjörne och affärsmannen och aktieägaren Fabian Hielte som räddat både jobb och Stampens ekonomi.

– För 2017 har jag, och Peter Hjörne, och hela ledningen gått ner i lön på frivilligbasis. Och vi har ju räddat en koncern och väldigt massa jobb och gjort en väldigt bra insats, säger Martin Alsander.

Foto: JORMA VALKONEN/IBL BILDBYRÂ

Men är det inte fordringsägarna och skattebetalarna som har räddat er som skrivit ned skulderna med 75 procent?

– Jo, själva tekniken blir att fordringsägarna efterskänker pengar, men det sker ju inte av sig själv om du förstår vad jag menar.

Alsander säger också att han är väldigt nöjd med de nya aktieägarna. 

En del av Göteborgsandan

Men medieforskaren docent Jonas Ohlsson vid Göteborgs universitet tycker att Stampens lösning med de nya aktieägarna är ovanlig.

– Den här typen av ägarkonstellationer är väldigt ovanlig åtminstone om man ser till svensk dagspress. Om man går väldigt långt tillbaka i historien var det inte ovanligt att det såg ut så här. Det var flera landsortstidningar där det fanns lokala kommersiella intressen som ägde hela eller delar av tidningen. Nu är det tillbaka med Stampen och det ställer företaget inför nya utmaningar, säger Jonas Ohlsson.

Ohlsson menar också att de nya aktie­ägarna som känner varandra och sitter i samma bolagsstyrelser är en del av Göteborgsandan.

Förutom sin 40-miljonersvilla i Göteborg äger Peter Hjörne den här sommarbostaden i Marstrand med ett taxeringsvärde på drygt 10 miljoner kronor.
Foto: HENRIK JANSSON

– Jag säger inte att det här inte skulle kunna ske i någon annan svensk stad och den här typen av nätverk finns nog överallt i Sverige, men det är klart det hakar ju ihop bra med de här idéerna kring att det finns en särskild anda i Göteborg att man hjälps åt och att det finns mycket informella kontakter.

Och Göteborgsandan märks tydligt bland Stampens nya investerare som i flera fall äger aktier i samma bolag och sitter i samma bolagsstyrelser. 

Störst hjälp har Peter Hjörne fått från Fabian Hielte. Han är gift med Harriet Cobbold, dotter till författarinnan Marika Cobbold som är Peter Hjörnes syster. Fabian Hielte bor i en exklusiv våning ett par hundra meter ifrån Peter Hjörnes bostad. Och på samma gata som Peter Hjörne bor Fabian Hieltes mamma Agneta Hielte som sitter i styrelsen familjebolaget Ernström & Co.

”Väldigt obegåvat och oförsiktigt”

Medieforskaren Stefan Melesko säger att han tycker att Stampen tidigare har varit väldigt oförsiktiga i sina affärer.

– Det har varit ett väldigt obegåvat och oförsiktigt sätt att driva medieföretag. Och att man lånade pengar till alla förvärv och sen belönade den person som drev allt är en gåta.

Melesko säger också att han fortfarande är tveksam till att Stampens tillgångar i dag har det värde som bolagen redovisar i årsredovisningarna.

– Det finns fortfarande tveksamheter i balansräkningen om de förvärvade företagen och skulle man behöva skriva ner goodwillvärdet skulle man hamna i en besvärlig situation igen.

Tre generationer Hjörne: Lars, Harry och Peter Hjörne.
Foto: GP / KREP / IBL BILDBYRÂ

Men han tror ändå att Peter Hjörne är nöjd i dag.

– Han har ju fortfarande kvar det största inflytandet, säger Melesko.

Peter Hjörne fortsätter också att leva lyxliv – precis som inget hade hänt. För 2016 tog han en inkomst på 10,5 miljoner kronor. I inkomsten uppgick lön och styrelsearvode till 2,8 miljoner kronor, de övriga 7,7 miljonerna var pensionsutbetalningar.

Och för 2017 kommer hans inkomst att uppgå till 7,6 miljoner kronor inklusive pensionsutbetalningar. Han skriver dock i ett mejl till GT/Expressen att en stor del av hans pensionsfordran på Stampen skrevs ned i ackordet – från 24,5 till 6,1 miljoner kronor.

Sommarhus i Marstrand

Förutom sin 40-miljonersvilla har Peter Hjörne också ett sommarhus i Marstrand med ett taxeringsvärde på drygt tio miljoner kronor och han äger ytterligare en fastighet i samma område med ett taxeringsvärde på fyra miljoner kronor.

När GT/Expressen ringer på porttelefonen till lyxvillan i Göteborg för att fråga Peter Hjörne om hans miljoninkomster samtidigt som skattebetalarna har fått betala 300 miljoner kronor svarar han bara via porttelefonen.

– Jag är inte intresserad av att lämna en intervju.

Men du är ju huvudägare i Stampen?

– Ja, men jag har svarat att jag inte lämnar några intervjuer. 

Varför då?

– Jag har lämnat en mängd olika intervjuer och har dessutom svarat på en mängd frågor. Jag är färdig med det nu.

Jag tänkte att…

– Du får tänka vad du vill, jag har lämnat mitt besked, säger Peter Hjörne och lägger på luren.

Stampenkoncernen

2005: Stampen köper, med två andra medieföretag, Centertidningar för 1,8 miljarder kronor.

2008: Köper Mitti-tidningarna för 540 miljoner kronor.

2010: Köper OTW för drygt 200 miljoner kronor.

Finansieringen sker med lånade pengar.

2010-2014: Stampens ledning plockar ut 470 miljoner kronor i ersättningar. Peter Hjörne själv tar under åren 2006-2013 aktieutdelningar och löner på sammanlagt 120 miljoner kronor.

2013-2014: Stampenkoncernen gör förluster på drygt 1,3 miljarder kronor.

2016: Stampen är konkurshotat, genomgår rekonstruktion. I samband med rekonstruktionen görs ett offentligt ackord där 75 procent av Stampens skulder skrivs av. Skattebetalarna får stå för 300 miljoner kronor.

2016: Peter Hjörne fortsätter att leva lyxliv, bor kvar i 40 miljonersvillan och tar ut en inkomst på 10,5 miljoner kronor.