Peter Hjörne förlorar majoriteten i Stampen

Peter Hjörne förlorar majoritetsägandet i Stampen.
Foto: HENRIK JANSSON
Göteborgs-Posten är en av Stampens många tidningar.
Foto: HENRIK JANSSON

Stena Finans AB är en av flera nya investerare som går in i Stampen med totalt 81 miljoner kronor.

Peter Hjörne med familj kommer att äga knappt 44 procent av Stampen och förlorar därmed majoritetsägandet.

"Det känns bra. Att vara majoritetsägare har inte varit frågan för oss, det viktigaste har varit att rädda företaget, den lokala journalistiken och jobben." skriver Peter Hjörne i ett mejl till GT.

De nya investerarna tillför 81 miljoner kronor till Stampen, något som GP var först med att rapportera om. Det genom en nyemission där beloppet ska vara nog för att rädda Stampen från ekonomiska problem, menar koncernchefen Martin Alsander. Ett arbete som startade med den rekonstruktion som i dag är avslutad.

Tillför 81 miljoner kronor


LÄS MER: Stampen kostar staten redan över en halv miljard 


Dan Sten Olssons bolag Stena Finans AB blir ny delägare. Andra investerare är Provobis Holding och Fabian Hielte från Ernström och Co. Bakom Provobis Holding står Rolf Lundström, 80, som är miljardär och känd för att ha grundat Cherryföretagen på 60-talet. Han köpte också hamburgerkedjan Clock på 90-talet, en från början statlig kedja, som senare försvann från marknaden.

81 miljoner, är det tillräckligt mycket?

– Man gör naturligtvis en emission som är tillräcklig. Annars genomförs den inte. Vår och investerarnas bedömning är att det här fungerar väldigt bra, säger Martin Alsander.

Det låter ändå inte som så mycket pengar i sammanhanget?

– Det är en ackordslikvid som ska betalas ut i slutet av februari på ungefär 220 miljoner. Men koncernen har en egen stark kassa och lönsamma verksamheter. Det här är ett bidrag för att stärka kassan ytterligare. Vår övertygelse är att det är en tillräckligt stark emission.

Hjörne: "Det känns bra"

Efter nyemissionen kommer Peter Hjörne med familj och systerfamilj äga knappt 44 procent. Därmed förlorar Hjörne majoritetsägandet, även om de blir fortsatt största ägare.

Peter Hjörne skriver så här i ett mejl till GT apropå de nya ägarförhållandena:

"Det känns bra. Att vara majoritetsägare har inte varit frågan för oss, det viktigaste har varit att rädda företaget, den lokala journalistiken och jobben. För att göra det har vi varit tvungna att gå ner i ägande. Jag kan konstatera att vi är fortfarande stora ägare och vi ser det som en fördel att nu få in nya, starka och duktiga partners som tillsammans med oss kan utveckla verksamheterna."

Att de nya ägarna inte kommer från en publicistisk tradition ser Peter Hjörne inte som något problem.

"De har ett stort intresse för Västsverige och den lokala journalistiken och är erkänt duktiga företagare. Precis som vi är de besjälade av att Västsverige ska ha ett starkt medieföretag. Kombinationen av vår publicistiska tradition och deras kompetenser blir väldigt stark tillsammans." skriver Hjörne i mejlet.

Utesluter inte nedskärningar

Om Stampen kommer behöva göra ytterligare nedskärningar för att kunna hantera övergången, kan Martin Alsander först inte svara på.

– Vad som händer framåt. Det får vi se. Vi befinner oss i mediebranschen som är under strukturell omvandling. Så länge det minskar i intäckter så kommer man behöva justera kostnader.

Men du utesluter inte ytterligare nedskärningar?

– Det kan ingen utesluta i mediebranschen. Det är ett ständigt effektiviserande i jakten på en mer stabil tillvaro och där nya affärsmodeller kommer på plats. Under tiden måste man anpassa sig, säger Martin Alsander.

Enligt Stampens pressmeddelande ser de nya ägarförhållanden ut så här:

Peter Hjörne med familj 36,1 %, Ernström Kapital med närstående 13,3 %, Stena Finans 12,4 %, Lennart Hörling genom bolag 11,2 %, Marika Hjörne Cobbold med familj 7,6 %, Stampens ledning 6,0 %, Styviken Invest (Björn Savén) 5,4 %, Provobis 4,9 %, fackliga organisationer 2,6 % och Jack Forsgren genom bolag 0,5 %.