Två mil norr om Göteborg bor Peter Meuller, 53 år, med sin hustru Vanessa Meuller, 38 år, och tre barn.
En dag i slutet av maj stod Peter Meuller med sin snickare på gräsmattan och kände hur en trötthet plötsligt tog över honom.
– Jag gick direkt in på soffan och somnade. Dagen efter var jag på vårdcentralen i ett annat ärende där jag fick utskrivet antibiotika. Och då drog hela cirkusen i gång, säger Peter Meuller, som tidigare varit med i GP.
Eftersom en av biverkningarna av antibiotikan var illamående kände Peter Meuller hur läkarna inte tog hans förklaringar seriöst.
De hänvisade i stället till den ursprungliga antibiotikakuren han fick utskriven och fick medicin mot illamåendet, berättar han.
– Det ställde till det eftersom läkarna fastnade i den diagnosen. Jag gick upprepade gånger och förklarade att jag hade ett illamående med andra influensaliknande symptom så som feber, huvudvärk och till slut nackstelhet, säger Peter Meuller.

”Ska jag ta två Ipren?”
Under fyra veckor gick Peter Meuller med sina symptom till totalt sex olika läkarbesök, fyra på vårdcentralen och två på akutjouren.
– Man kan säga att det var en omvänd spiral där allt bara blev stadigt värre. Det var som att bli förbisedd och att sjukvården struntade i patienten, säger han.
Symptomen blev allt värre och i slutet av juni försökte Peter Meuller med sitt sista besök på vårdcentralen.
– Läkaren förklarade att det inte fanns någonting de kunde göra och jag frågade honom ”Ska jag ta två Ipren och köra hem eller fattar du hur sjuk jag är?”. Då sa han att jag kunde köra hem. Jag var så pass medtagen att jag var på väg att köra av vägen, säger han.
När frun Vanessa Meuller kom hem från jobbet såg hon bilen stå med vidöppna dörrar på uppfarten.
Peter Meuller förklarar att han vid det här laget började tappa medvetandet.
Två dagar senare ringde han ambulans och kom till akutmottagningen i Kungälv.
– Då tog en sjuksköterska tempen och jag hade 40 graders feber med febernedsättande i blodet. Då förstod jag hur illa det var, säger Peter Meuller.
Diagnosen blev TBE – efter fyra veckor
Under tre dygn låg han inne på sjukhuset med dropp och febernedsättande. Mängder av prover togs och Peter Meuller har svårt att minnas dagarna.
– Jag spydde i stort sett konstant hela tiden. De första två dygnen är en dimma. Till slut tog de ryggmärgsprov och kunde fastställa diagnosen, säger han.
Då hade Peter Meuller hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Läkarna kunde konstatera att det handlade om diagnosen TBE.
Under tre dygn fick han ligga kvar på sjukhuset för observation och uppföljningsprover. Till slut fick han åka hem.
– Jag kom hem för två veckor sedan och nu orkar jag ingenting. Jag går upp på morgonen, äter frukost och behöver vila på soffan. Kanske kan jag gå ut och handla men då måste jag vila efteråt, säger Peter Meuller.

Familjen överväger att anmäla
Han förklarar att han inte har fått någon prognos på hur lång återhämtningen kommer ta, men att han än så länge är sjukskriven augusti ut.
– Om det vill sig illa så är detta mitt liv i fortsättningen. Jag har ingen aning. Mitt smak- och luktsinne är inte vad det har varit och jag har ingen som helst ork, säger Peter Meuller.
Känslorna i efterhand är inte ilska utan mer en frustration på att ansvariga chefer skyller ifrån sig på andra.
– Jag går inte runt och är bitter för jag kan inte förändra situationen men jag blir irriterad över att sjukvården skyller ifrån sig, säger Peter Meuller.
Familjen har funderingar på att anmäla händelsen till olika vårdinspektioner, bland andra Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Verksamhetschefens svar
Vårdcentralen Kusten i Kungälvs kommun besöktes av Peter Meuller under fyra tillfällen utan fastställd diagnos.
Verksamhetschef Agneta Hamilton förklarar varför patienter kan falla mellan stolarna.
– Det kan vara svårigheter att beskriva det kritiska tillståndet i sådana här fall och uppenbarligen har ingen som varit i tjänst misstänkt sjukdomen i fråga, säger hon.
När hon fick höra om Peter Meullers fall avbröt hon sin ledighet för att kunna sätta sig in i situationen.
– Jag åkte till vårdcentralen, läste alla journalanteckningar och kallade samman personalen. Detta var för att rannsaka organisationen och höra av om personalen har den här sjukdomen i tanken tillräckligt, säger hon.
Eftersom TBE liknar många andra virussjukdomar kan den vara svår att diagnosticera i ett tidigt stadium. Dock finns det ingen behandling mot TBE utan det är kroppens eget immunförsvar som behöver arbeta.
– I svåra fall av TBE behöver man vårdas på sjukhus men annars finns det ingen behandling mer än förebyggande vaccination, säger Agneta Hamilton.
Hon förklarar att frustrationen en patient känner när de inte får vården de behöver är något hon har stor förståelse för.
– Jag tar det på väldigt stort allvar när personer har synpunkter på vården eller har frågor. Och jag har full förståelse för den här familjens besvikelse, säger hon.
Tänker ni göra en lex Maria-anmälan och utreda händelsen?
– Frågan om en lex Maria-anmälan ska alltid ställas i såna här situationer. Och det är bättre att göra det än att inte göra det. Därför överväger jag det starkt för verksamheten och för familjens skull, säger Agneta Hamilton.
Detta är TBE
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena
Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad.
De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställda.
Även i riskområdena är det högst två av hundra fästingar som är bärare av viruset. Därför är det liten risk att smittas efter enstaka fästingbett. I Sverige blir omkring 200 till 250 personer sjuka i TBE varje år.
Källa: 1177.se