FAKTUMFÖRSÄLJARE. Till vardags säljer Peter Ahlborg Faktum på Wieselgrensplatsen. Här träffar han artisten Janne Schaffer i samband med en intervju för tidningen Faktum. Foto: Privat
FAKTUMFÖRSÄLJARE. Till vardags säljer Peter Ahlborg Faktum på Wieselgrensplatsen. Här träffar han artisten Janne Schaffer i samband med en intervju för tidningen Faktum. Foto: Privat

Peter, 45, skrev låt: "Fy fan vad jag hatar soc"

Publicerad

GÖTEBORG. Allkonstnären Peter Ahlborg, 45, nekades socialbidrag under 120 dagar. Det ledde till att han tillsammans med sin dotter blev vräkt - efter att de bott på 16 olika ställen under fyra års tid.

Nu har han skrivit låten "Fy fan vad jag hatar soc" och fått draghjälp av Janne Schaffer.

Peter nekades socialbidrag i 120 dagar Nu har han skrivit låten "Fy fan vad jag hatar soc"

- Jag träffade Janne Schaffer i samband med att jag intervjuade honom för tidningen Faktum. Och när jag skickade en demo till honom ringde han tillbaka och förklarade att han gärna lägger in sitt gitarrspel i låten, förklarar Peter Ahlbor

I sin låt, som redan spelats i Radio Göteborg, är Peter Ahlborg djupt kritisk till verksamheten på soc.

- Jag skrev den när jag var i en speciellt utsatt situation. Då kom refrängen som en textrad från himlen. Men jag är också medveten om att socialtjänsten har en stor arbetsbörda, hårda besparingskrav och att många socialsekreterare gör ett fantastiskt jobb, säger han.

"Bor med sex andra"

Efter år av hemlöshet bor han just nu tillsammans med sex andra personer i en villa.

- Det känns rätt bra trots allt, säger han.

Förutom låten har han i sex års tid arbetat med en dokumentärfilm om sitt eget liv.

- Nu verkar jag äntligen ha hittat en filmproducent som är beredd att satsa på den.

Fast först ska han ge sig ut på en PR-turné runt Sverige med låten som han hoppas ska spelas flitigt i olika medier.

- Jag kommer också att berätta hur det känns att vara hemlös och sakna ett eget hem. Det känns nu äntligen som jag efter alla motgångar i livet är på väg till något som kan liknas vid framgång, säger han.

Till vardags säljer han Faktum, antingen på Kungsgatan i centrum eller utanför Willys på Wieselgrensplatsen.

- Ett fantastiskt jobb på många sätt, som också ger tillfälle att träffa personer av alla sorter, konstaterar han.

"Är förstås tråkigt"

Ulla-Carin Moberg på Social Resursförvaltning kommenterar låten "Fy fan vad jag hatar soc:

- Det är förstås tråkigt om han känner så. Som refräng må det ju vara hänt, som en reaktion på att han känt sig illa behandlad. Fast såvitt jag förstår ger han också uttryck för en mer nyanserad syn på verksamheten vid sidan av sången.

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER