Zoran Radovanovic, här med sin försvarare Leif Silbersky, har dömts till livstids fängelse för fyra mord. Foto: ALEX LJUNGDAHLZoran Radovanovic, här med sin försvarare Leif Silbersky, har dömts till livstids fängelse för fyra mord. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Zoran Radovanovic, här med sin försvarare Leif Silbersky, har dömts till livstids fängelse för fyra mord. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Inne på Kumlaanstalten avtjänar några av Sveriges farligaste brottslingar sina straff. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGInne på Kumlaanstalten avtjänar några av Sveriges farligaste brottslingar sina straff. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Inne på Kumlaanstalten avtjänar några av Sveriges farligaste brottslingar sina straff. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Personalens larm om hoten i Kumlabunkern

Publicerad

I personalens egna anteckningar larmades det om en hotfull stämning på en av våningarna i Kumlabunkern.

Följden: Fångarna behövde skiljas från varandra.

En av dem som blev placerad i avskildhet var dubbeldubbelmördaren Zoran Radovanovic.

Inne på Kumlabunkern sitter några av landets farligaste män, som ligger bakom de grövsta av brott.

En av fångarna är en tidigare företagare och fotbollstränare som av Leif GW Persson beskrivits som unik i svensk kriminalhistoria. Han är 53 år gammal, heter Zoran Radovanovic – och han har, enligt så väl tingsrätt som hovrätt, gjort sig skyldig till totalt fyra mord. I sin iver att komma över två äldre pars pengar mördade han dem och för att röja undan spåren tände han eld på deras bostäder.

 

LÄS MER: Han mördade för att hålla lyxfasaden uppe

 

Men hans plan för att komma undan rättvisan misslyckades och nu är det alltså på Kumla han spenderar sina dagar, dömd till livstids fängelse.

Fångarna hölls isär

Han lever sitt liv på en avdelning där fångarna nyligen behövde hållas isär. Det framgår av dokument från Kriminalvården.

"Det bedöms vara nödvändigt att samtliga intagna på våning NN hålls tillfälligt avskilda för att ordning och säkerhet ska kunna upprätthållas", skriver Kriminalvården i dokumentet.

Anledningen: Det ska finnas konstellationer av intagna som påverkade ordningen inne i fängelset negativt.

Dubble dubbelmördaren Zoran Radovanovic.Foto: ANNA HÅLLAMS

Hotfull stämning

I sitt beslut skriver Kriminalvården att avdelningspersonalens observationer och egna tjänsteanteckningar låg till grund för beslutet att separera de dömda männen från varandra.

Det hade framkommit "indikationer om allmän oro och hotfull stämning på våningen".

 

LÄS MER: Zoran Radovanovic nära tårar i rätten

 

Beslutet fattades den 30 oktober och det tog drygt en dag innan Kriminalvården ansåg att ordningen var återställd och man kunde placera de intagna i gemensamhet igen.

Varför det inte längre fanns några skäl att hålla dem avskilda från varandra är en uppgift som inte står i beslutet.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER