Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personalens larm från labbet: Vi går på knäna

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
”Folk gråter för att de inte vet hur de ska klara morgondagen”, säger Marie Karlsson som är biomedicinsk analytiker på mikrobiologiska labbet på Sahlgrenska.Foto: Privat. / Privat.
Antalet coronaprov har ökat markant på laboratoriet på Sahlgrenska sedan VGR utökade de allmänna provtagningarna.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Västra Götalandsregionen ökade antalet provtagningar utan att förvarna mikrobiologiska labbet på Sahlgrenska.

Den kraftiga ökningen har lett till att personalen går på knäna och avdelningen var nära på att kollapsa.

– Läget var ansträngt redan innan, men nu handlar det om vår överlevnad. Folk gråter för att de inte vet hur de ska klara morgondagen, säger Marie Karlsson, biomedicinsk analytiker.

Marie Karlsson, 42, berättar att vid en vanlig dag, innan covid-19 slog till, var läget redan ansträngt på mikrobiologiska labbet på Sahlgrenska.

Sedan mars har läget förvärrats, och den 1 juni nådde det katastrofläge.

– Det gick från oerhört ansträngt till katastrofläge och att vi skrek på nödstopp, säger Marie, som tidigare medverkat i SVT Nyheter Väst.

Den 1 juni beslöt Västra Götalandsregionen att de skulle öka provtagningen för covid-19, och samma dag inleddes den allmänna provtagningen på vårdcentralerna i Göteborg.

Allt detta skedde helt utan förvarning för personalen på labbet.

– Vi fick läsa om det i media. Sedan samma dag, vid klockan 16, så small det till och vi blev oerhört tagna på sängen. Dagpersonalen var egentligen på väg hem när det plötsligt började flöda in tusentals prover, säger Marie.

”Försöker planera hur man ska överleva”

Hon berättar att läget fortfarande är ansträngt på labbet och att alla hanterar stresspåslaget på olika sätt.

– Vissa blir hysteriska och skäller ut cheferna, medan andra försöker tänka på problemlösning så gott det går. Varenda dag är en stor problemlösning och man försöker planera hur man ska överleva, säger Marie Karlsson.

Marie Karlsson har varit ledig i två veckor från sitt jobb och hon lider med kollegerna som för tillfället kämpar på labbet.

– Det är mycket ilska, frustration och folk gråter. Det är tio gånger värre än när jag gick på semester, och det ska jag tillbaka in i, säger hon.

Till slut blev situationen så ohållbar på labbet att facket kallades till en akut skyddsrond dagen före midsommarafton.

Avdelningen var nära att kollapsa och det var nära att ett akut skyddsstopp infördes.

– Jag läste i media att regionen ville öka provtagningarna och släppa på allt. De sa att labbet hade stor provkapacitet, samtidigt som vi stod mitt i katastrofen så ville de utöka ännu mer. Det var då jag kontaktade facket vilket sedan resulterade i en akut skyddsrond, säger Marie.

Personalen går på knäna

Något skyddsstopp blev det dock inte.

I stället kom facket och ledningen, bland annat, överens om att provtagningarna från vårdcentralerna skulle minska – något labbet på Sahlgrenska inte märkt av.

– Den akuta effekten har inte kommit. Jag skulle vilja säga att läget är ännu mer ansträngt, om möjligt. Personalen går på knäna, säger Marie.

Samtidigt kritiserar hon ledningen i Västra Götalandsregionen för att kommunikationen från deras håll varit dålig. Hon upplever också att personalen på labbet arbetar i blindo.

– Vi har överlevt med nöd och näppe. De kräver så mycket av oss och vi får ingenting tillbaka från dem. Vi får läsa i media om hur de vill öka provtagningarna och de nämner aldrig oss och det jobbet vi gör. Det är som att vi inte existerar, som att vi är osynliga, säger Marie och fortsätter:

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är ett hån mot oss som sätter våra liv på spel, det är vad det är.

Regionens svar

GT har varit i kontakt med Jan Kilhamn, stabschef för regional särskild sjukvårdsledning inom Västra Götalandsregionen, som säger:

– Vi har en dialog med den berörda avdelningen på Sahlgrenska och jag vill rikta ett stort tack till bland annat mikrobiologiska labbet på Sahlgrenska, men även till alla laboratorium i Västra Götaland som genomför dessa provtagningar.

Någon ytterligare kommentar vill han inte lämna, men till SVT Nyheter Väst utvecklar han:

– Vi har nog varit otillräckliga i hur mycket det här har betytt. Det kan man lugnt säga. Det är svårt att hinna med när vi haft en förväntan både från nationell nivå och från invånarna att detta ska komma på plats. Vi har inte hunnit uttrycka tillräckligt mycket tacksamhet och uppskattning. Det är svårt att hinna med i den pressade situationen.

TV: Läkarlarmet: Corona-smittade barn får ovanliga symtom

Läkarlarmet: Corona-smittade barn får ovanliga symtom.