Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personalen fick andnöd – avdelning tvingas stänga

Senaste nyheterna med Exressen TV.
Thoraxavdelningen på Sahlgrenska tvingas stänga ner, efter beslut från Arbetsmiljöverket.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Flera sköterskor har tvingats lämna thoraxavdelningen på Sahlgrenska på grund av bland annat mystiska luftrörsbesvär.

Nu tvingas avdelningen stänga ner efter ett beslut från Arbetsmiljöverket, skriver Dagens Nyheter.

– Det var en känsla av att bli strypt, säger en av sköterskorna anonymt till DN.

Totalt är det över 30 anställda på thoraxkirurgin som har rapporterat om olika luftrörsbesvär. På thoraxavdelningen, där de behandlar patienter med lungsjukdomar, tvingas personalen själva ta bronkvidgande för att överleva arbetspassen.

Dagens Nyheter har talat med fem sköterskor, alla anonyma, som alla har tvingats lämna sina jobb på avdelningen efter bland annat luftrörsbesvär och akut andnöd. 

Flera av sköterskorna vittnar om samma förlopp. Det börjar med en förkylning som sedan utvecklas till astma och leder senare till omplacering då de inte kan jobba kvar på avdelningen.

– Jag har hela tiden hittat undanflykter. Jag älskar ju jobbet. Men i somras var jag redo att läggas in. Jag tvingades sova sittandes för att kunna andas och gick till vårdcentralen var tredje timma för inhalationer. Nu är det anmält som arbetsskadad, säger en av sköterskorna till DN.

”Vi evakuerar”

Efter ett beslut från Arbetsmiljöverket tvingas nu avdelningen stänga. Verksamheten måste, enligt beslutet, flytta till nya lokaler senast nästa höst.

I undersökningen som DN har genomfört konstateras det också att det inte är någon läkare som har besvär – utan det är endast sköterskor eller undersköterskor. Anledningen till det är att läkarna har sina mottagningsrum någon annanstans och att de äter i andra matsalar.

– Jag tar kritiken om att vi inte lyssnat på allvar, för så vill vi inte att någon ska känna. Vi evakuerar nu hela verksamheten – en mycket omfattande åtgärd – även om vi inte vet exakt varför medarbetarna blir sjuka på jobbet, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör till DN.