Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lösningen på förskolans personalbrist: Assistenter

Göteborg vill möte personalbristen i förskolan med en ny titel – och utbildning - till outbildad personal.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Lärarförbundets Andrea Meiling är kritisk.Foto: PRESSBILD

Göteborg har brist på utbildade barnskötare och förskollärare.

Då blir förskoleförvaltningens nya lösning att ge den outbildade personalen titeln förskoleassistent.

Dessa ska sedan erbjudas en utbildning, skriver GP.

Göteborg kan införa en ny kategori förskoleanställda: Förskoleassistenter.

Idén har kommit som ett svar på svårigheterna att rekrytera utbildade barnskötare och förskollärare till stadens förskolor. Tanken är att man ger den outbildade personalen titeln förskoleassistenter, för att sedan erbjuda dem en utbildning på minst 500 gymnasiepoäng. Därefter ska de ha möjlighet att läsa vidare till barnskötare.

– Det är ett förtydligat uppdrag, att man i första hand ska jobba med praktiskt omsorgsarbete och assistera barnskötare och förskolepedagoger i deras uppdrag, säger Marianne Nikitidis Claesson, HR-chef på förskoleförvaltningen, till GP.

Lärarförbundet kritiskt

Men Lärarförbundet är kritiskt till förslaget och menar att man inte har tillräckligt med personal eller tillräckligt med budget för att klara den kompetensförsörjning som behövs.

– Man använder resurser för att få folk att utbilda sig till barnskötare när vi egentligen också behöver ha en budget som tillåter att man kan anställa förskollärare och barnskötare, säger Andrea M Meiling, Lärarförbundets ordförande i Göteborg, till GP.